2014.08.06. 16:25 – Lángoló Gitárok

Számvetés, lázadás – ZUP-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

zup1.jpg

Egy évvel ezelőtt jelent meg a záhonyi gyökerű, de jó ideje már Budapesten működő, négytagú ZUP első lemeze Füstjelek szélcsendben címmel - 12 hónap elteltével azonban máris itt a következő. Az elmúlt egy évről, és persze az új lemezről, hatásokról, önkifejezésről és kedvencekről lehet olvasni alább egy gyorsinterjút a zenekart vezető testvérpárral, Farkas Krisztinával és Farkas Jánossal, akik egyébként koncertet is adnak Budapesten az A38 tetőteraszán augusztus 9-én.

Mi történt veletek az elmúlt egy évben?

Ez alatt a bő egy év alatt rengeteg dolog történt mind a zenekar körül, mind a magánéletben, mind a nagy magyar valóságban. Ezek olyan impulzusok voltak, amik hamar megszülték a dalokat. Emellett rengeteg helyen játszhattunk országszerte a Vad Fruttik társaságában, illetve életünk egyik legemlékezetesebb koncertje is idén volt, mégpedig, amikor a Quimby előtt játszottunk a Budapest Parkban a többezres, kiváló közönségnek. Frankó év volt, miközben még inkább összecsiszolódtunk!

Új nagylemezetek címe meglehetősen talányos. Mi történt, mi történik Huszonvalahányban?

A huszonvalahányban sok mindenre utal, egyrészt egy kis múltidézés, no meg mivel mindenki huszonéves a zenekarban, ezért a lemez a saját fiatalságunk számvetése, lázadása, tenni akarása és meg nem alkuvása is egyben.

Az előző lemezt még négytagú együttesként vettétek föl, jelenleg azonban trió vagytok, miközben a lemezen két vendégdobos is dolgozott. Hogyan is néz ki jelenleg a ZUP?

A régi dobosunk Tardos Balázs, akivel a saját dalos korszak elkezdődött, a télen elég elfoglalt lett, és az az intenzitás, ami minket jellemez a zenélés terén, neki soknak bizonyult. Így úgy döntöttünk, hogy nem veszünk be új tagot, hanem dolgozunk több emberrel is. Azt hittük, hogy ez a váltást megsínyli majd a zenekar, de pont ellenkezőleg történt. A dalaink minden dobos keze alatt másképp kezdtek el élni, és ez elég inspiratívan hat ránk.

Az albumon karcos-rockos és akusztikus-folkos-blues-os elemek váltják egymást. Hol helyezitek el magatokat, mennyire tudatosan formáljátok saját stílusotokat?

Ha kellene találni valami hangzatos megfogalmazást, akkor azt mondanánk, hogy ez acoustic soft rock, folk pop. Szeretnénk ezt a stílus-kérdést szabadosan kezelni, így ez sem köti meg a kezünket az alkotófolyamatnál. Egy társadalomkritikus, szókimondó szöveg a karcos-rockos megszólalást igényli, de alapvetően akusztikus hangszerelés jellemző ránk, azonban nem csendesülős, hanem lendületes formában.

Az ízlésről vitatkozni nem, arról mesélni azonban lehet. Öt lemez, amely mostanában nagy hatással volt rátok?

Ezek folyamatosan hatással vannak ránk:

Michael Kiwanuka – Home Again

Ray Lamontagne – Gossip In the Grain

John Butler Trio – Flesh & Blood

John Mayer – Born and Raised

The Beatles – A Hard Day’s Night

zup2.jpg


interjú zup



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása