2014.10.09. 09:37 – Hirdetés

Experimentális ír dobos az A38 színpadán

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az A38 Hajó kísérletező dzsessz és egyéb experimentális zenéket bemutató sorozatának újabb állomásán az évad egyik legkülönlegesebb előadására kerül sor október 10-én. Az ír dobos-színész-történetmesélő, Sean Noonan és a lengyel vonósnégyes, a Momenta Quartet együttműkédésből létrejött kortárszenei színdarab, az A Gambler's Hand olyan, mintha Beckett és Górecki találkozna Cecil Taylorral és a nyugat-afrikai történetmesélőkkel. 

Az elképesztően sokoldalú, ír származású Sean Noonan névjegye akkor is Kalevala-méretű lenne, ha csak a legfontosabb színpadi-előadói szerepeit sorolná fel rajta. Az önmagát dobosként, ütőhangszeresként, történetmesélőként meghatározó fiatalameber mindezek mellett még producerként, képzőművészként, színészként, filmrendezőként, videóinstallációk alkotójaként is működik. És ha ez nem lenne elég, számtalan közös projektet hozott létre például Yusef Lateeffel, a Cannel, Jamaaladeen Tacumával, Marc Ribot-val, Mat Manerivel és a nyugat-afrikai, illetve New York-i színtér legnagyobbjaival. Noonan zenei formációi leggyakrabban a nagyvárosi törzsi zene legjavát nyújtják, afrikai ritmusokat olvasztanak egybe avantgárd dzsesszel, spoken worddel és kortárs színházzal.

Ezen az estén egyik legizgalmasabb projektjét hallhatjuk-láthatjuk. Az A Gambler's Hand (Egy szerencsejátékos keze) Noonan tavalyelőtti lemeze, amelynek színpadra állításában a kortárs lengyel komolyzene egyik legnevesebb vonósnégyese, a Momenta Quartet segédkezik. Közös előadásuk szvitekre tagolt, egy Noonan által elmesélt-eldobolt, elpantomimezett történetre felfűzött hangulatok és jelenetek együttese, amelyben a lengyel avantgárd színház találkozik a kortárs improvizatív zene különleges lírai világával. Egy este, amin Beckett és Górecki találkozik Cecil Taylorral és a nyugat-afrikai "griotokkal", azaz vándor történetmondókkal.


hír sean noonan



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása