2014.10.25. 22:13 – dankógábor

Meghalt Jack Bruce

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Október 25-én, 71 éves korában elhunyt Jack Bruce, a Cream basszusgitáros-énekese, jelentette be a zenész családja. Bruce halálát májbetegség okozta.

A skót születésű Jack Bruce a Cream előtt töbek között olyan zenekarokban fordult meg, mint az Alexis Korner vezette Blues Incorporated vagy a John Mayall & The Bluesbrakers. Előbbi csapatban ismerkedett meg Ginger Baker dobossal, utóbbiban pedig Eric Clapton gitárossal. Ők hárman alapították meg 1966-ban a blues gyökerű, de a dzsesszt és a pszichedelikus rockot sem hanyagoló Creamet, amit minden idők egyik legnagyobb hatású zenekaraként tartunk számon. A trió ugyan csak három évig volt együtt, de ez alatt négy nagylemezt is kiadtak. A csapatba bele volt kódolva a gyors feloszlás is a három dudás egy csárdában felállás miatt (de leginkább Baker és Clapton nem jöttek ki egymással). 2005-ben álltak össze újra öt koncertre, de többet nem zenéltek együtt.

Jack Bruce a Cream után szólókarrierbe kezdett, amit lényegében haláláig folytatott is. Utolsó lemeze, a Silver Rails idén márciusban jelent meg. Ezen kívül rengeteg legendás zenésszel állt össze hosszabb, rövidebb ideig, külön poszt kellene a felsorolásukhoz. Bruce tavaly februárban Budapesten is fellépett Leslie Mandoki vendégeként a Művészetek Palotájában, ahol a Cream Sunshine of Your Love dalát adta elő.

Bruce-nál 2003-ban májrákot diagnosztizáltak, ami után májátültetésen is átesett. Minden bizonnyal ennek is köze lehetett mostani halálához.


jazz rock hír gyász blues jack bruce



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása