2015.02.24. 12:21 – Prieger Zs.

Bolygók szombati együttállása a Trafóban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

moritz-von-oswald-trio-_-camille-blake-highres.jpg

Három, a maga múfajában ikonikus figurának számító zenész találkozása egyetlen zenekarban lehetne persze gondűző hakni, de magában hordozhatja egy mágikus és kivételes projekt lehetőségét is. A Trafóban szombaton fellépő Moritz von Oswald, Tony Allen és Max Loderbauer triója - most borítékolhatjuk  - az utóbbi kategóriába tartozik. Illusztráljuk is! 

A zseniális trió legöregebbje és legtapasztaltabbja a nigériai Tony Allen, aki gyerekkorában a tradicionális nigériai szertartászenén nőtt fel apja mellett, de  a poliritmikus edzések mellé korán megkapta a jazz- és funk-injekciókat is. Nemcsak az afro-legenda Fela Kuti zenekarvezetője volt, de tőle önállósodva számos fontos afro-funk lemezzel rukkolt elő, aztán készített felvételeket Jarvis Cockerrel, Charlotte Gainsbourg-gel, Jimi Tenorral, Flea-vel, vagy akár korunk üdvöskéjével, a hiperaktív Damon Albarnnal is. A leglazább kezű ütős az univerzumban, Brian Eno szerint  nincs is nála karizmatikusabb dobos az idők kezdete óta.  

Ha elhangzik a varázsszó: dubtechno, akkor sokaknak nagyon helyesen a gyönyörűen sercegő, atmoszférikus Rhythm and Sound-felvételek ugranak be először, amelyeket Moritz von Oswald társaival Berlinből katapultált a nagyvilágba. De von Oswald volt a nagy hatású Maurizio alterego mögött megbújó alkotó is. A kora-80-as években a Palais Schaumburg nevű kultikus formáció ütőse is volt, azt meg már csak mellékesen jegyeznénk meg, hogy később a legendás lemez-szentélyt, a Hard Wax-ot is ő hozta össze Mark Ernestussal, akivel volt egy fantasztikus duója, amelyet techno-rajongóknak szintén nem kell bemutatni: a Basic Channel.

 

A trió szürke eminenciásaként emlegetett Max Loderbauer is a szcéna nagyvadja. Legyen most elég felhívnunk a figyelmet Ricardo Villalobos-szal közös re:ECM című albumukra, amely olyan jazz-legendák és kortárs hangszobrászok ECM-nél megjelent műveit formálja, remixeli és dekonstruálja át, mint Arvo Part, John Abercombie vagy Miroslav Vitous.

Íme egy track a re:ECM-albumról:

Itt meg a szerzők beszélnek a különleges projektről:

Most hogy három gigász közös fantáziájából mi sülhet ki szombat este Crimson és Suhaiid warm-up-setje után, azt ki is találhatná az olvasó, de inkább mutatjuk:

De az az igazság, hogy még ennél is sokkal jobbak, vibrálóbbak és szenvedélyesebbek. Oktatás és meditáció a legfelső fokon, bolygók különleges együttállása szombaton aTrafóban.


hír tony allen max loderbauer moritz von oswald



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása