2015.03.09. 15:01 – Lángoló

Elvisznek Erdélybe - Itt a Bagossy Brothers Company első lemeze

Premier!

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

bagossy_img_0524-edit.jpg

A Bagossy Brothers Company 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson. Másfél év elteltével pedig már Erdély legnépszerűbb, magyar zenekarává fejlődtek. A megalakulás előtti időszakban a csapat tagjai több évet zenéltek már együtt különböző felállásokban. 2012-ben megírták az Add vissza a játékom című dalt, melyet elsősorban a környékbeli klubokban adott elő a zenekar énekese, Bagossy Norbert, a gitáros-vokalista Tatár Atával. A saját szerzemény egyre népszerűbb fogadtatása miatt alapították meg ezt az új zenekart, ahol kifejezetten a saját szerzeményekre fókuszálnának. 

Bő fél évvel az indie-s, folkos hangzásvilágú alternatív zenekar alakulása után elkészült a hét saját szerzeményt tartalmazó kislemez Ha rólad szólna címmel, aminek a dalait rendszeresen játszották az erdélyi rádiók, és egyre többen mentek a koncertjeikre is. 

2014-es nagy koncertkörút (70 buli) után idén megjelent a zenekar első, az NKA Cseh Tamás Program támogatásával elkészült nagylemeze, az Elviszlek, ezt lehet most, két héttel a fizikai megjelenés előtt meghallgatni alább, és erről mond a lejátszó alatt dalonként is bővebbet Bagossy Norbert. 

Van egy ház: Az alap téma még a zenekar alakulása előtt 2012-ben született. 2013 nyarán pedig egy kreatív próba keretén belül került ismét elő, amikor némi sörmennyiség elfogyasztása után a zenekar összerakta második közös dalát. Kifejezetten emlékszem arra, hogy mámoros állapotunkban nagyon örültünk neki és rögzítettük is egy tablettel, hogy nehogy elfelejtsük. 

Ha rólad szólna: Van egy nagyon jó kis hely, amolyan hippi hangulatú, sátrazós rész a Fekete-tenger partján ahol 2013 szeptemberében nyaraltunk. Indulás előtt, (hajnali 3-kor)  miközben az autó érkezésére vártam született meg a szakasz szövege és dallama. Nyaralásból hazatérve aztán Laci öcsém megírta a refrén dallamát és szövegét. Emlékszem, hogy először a Kézdivásárhelyen adtuk elő, ahol egyből megtetszett a közönségnek. Máig ez az egyik legnépszerűbb dalunk. 

Élj a mának: Ez amolyan hip-hop-os beütésű dal, legalábbis a szakasz részeknél. A dallam és az egész szöveg egyszerre született meg. Az Élj a mának részünkről nem azt jelentené, hogy ne törődjünk semmivel, csak a mával, hanem inkább azt, hogy ne görcsöljük a dolgokon, hisz idővel valahogy megoldódik minden, próbáljuk megélni teljesen azt, ami most van. 

Esőcseppek: A Gyilkos-tónál levő üdülőhelyen született a dal, méghozzá egy görbére sikerült nap végén, amikor  - már nem emlékszem pontosan miért – egyedül sétáltam vissza a szálláshelyemre. Útközben eleredt az eső, én meg elképzeltem egy esőben táncoló lányt, aki képzeletben hazáig kísért. 

Rég a mélyben: A dal szövegét öcsémmel, Lacival írtuk az Esőcseppekhez készített videó forgatásán. Én hoztam a verzéket, ő meg refrén szöveget írt hozzá. A végleges témák aztán Atáék terszán alakultak ki. A dalok nagy részéhez hasonlóan ennek a gondolatait is a párkapcsolatok ihlették, egy véget ért kapcsolat és a tűnődés, hogy néha miért értjük meg mi emberek egymást ennyire nehezen. 

Elviszlek: A dalban a Szél és a Víz személyesíti meg a nőt és a férfit, a lányt meg a fiút. A Szél ugyebár borzolja a Víz felszínét, mint ahogy a párkapcsolatok sem zökkenőmentesek. A refrénben a fiú aztán megígéri a lánynak, hogy elviszi őt oda ahol Szélcsend van és az nem borzolja, hanem finoman udvarol majd a Víznek.  

Színdarab: Lehetőségem adódott belepillantani a színházi életbe és az ezzel kapcsolatban megfogalmazódott gondolatok adták ennek a dalnak az alapjait. 

Komédiás: Ezt a dalt, először teljesen másképp hangszereltük élőben viszont éreztük, hogy nem megy át az, amit szeretnénk, ezért teljesen átgyúrtuk és így született meg egyik kedvenc, saját szerzeményünk. Témája lényegében a mai érték(t)rend kritikája. 

Szebb vagy, kérlek: Ezt a szerzeményt két, félig elkészült dal témájából és szövegéből raktuk össze. A refrén szövegén kellett változtatni, de nem nagyon jöttek az ötletek, aztán egyszer, miközben Atával, hazafelé vonatoztunk Budapestről, a büfékocsiban kialakuló vidám hangulatban megszületett a végleges refrén szövege. 

Az aki így akar: A dal egy átbulizott éjszaka után íródott 2012 nyarán. Az egyik barátom udvarán, másnapossággal küszködve, pihent aggyal, belassulva szemléltem a magam helyzetét a felgyorsult világban.  

Add vissza: Sokan rákérdeznek a dal mondanivalójára, vagy arra, hogy igazából mit is jelent ez a refrén pontosan, hogyan értelmezhető. Erre én mindig azt szoktam válaszolni, hogy a játékos rímeken túl, lényegében egy szerelmi történet, szakítás áll a háttérben ahol a játék a szívet, a boldogságot szimbolizálja, míg a tányér az ételt, amely nélkül, ugye nem lehet sokáig élni.


indie premier rock hír bagossy brothers company



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása