2015.03.11. 12:12 – dankógábor

Hivatalosan is plágium 2013 egyik legnagyobb slágere

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

robinthicke.jpg

Az esküdtszék első fokon kimondta, hogy Marvin Gaye örökösei számára 7,3 millió dollárt (2,1 milliárd forintot) kell fizetnie Robin Thicke, Pharrell Williams és T.I. triójának, mivel ellopták Gaye 1977-es Got To Give Up című számát. A lopás a Blurred Lines számban öltött testet. Ez a dal volt 2013 egyik, ha nem a legnagyobb slágere. Még az is ismeri valószínűleg, aki azt sem tudja ki az a Robin Thicke, Pharrell Williams vagy T.I.

Aki a két dalt meghallgatja, valószínűleg elcsodálkozik, hogy hol itt a lopás.

Ez az eredeti:

Ez a plágium:

Állítólag az esküdteknek akkor tűnt fel a hasonlóság, mikor a két dal basszusgroove-ját játszatták el a bíróságon Williamszel egymás után. Ezek még Williams szerint is valóban hasonlítanak, de az sem használt a két szerzőnek, hogy az interjúkban áradoztak Marvin Gaye-ről, sőt magáról a Got To Give Up dalról is, mint inspirációról. Hiába állítják a mai napig váltig, hogy nem lopták, az esküdteket nem érdekelte, igaz, a szándékosságot kizárták, és túlzottnak tartották a Gaye-család 25 milliós kártérítési kérelmét is. Egyébként az sem hatotta meg őket, hogy Thicke még Michael Jackson és U2 dalokból is játszott részleteket, hogy bebizonyítsa mennyire másképp szólhatnak az azonos akkordok. A szerzők fellebebztek, szóval még nincs vége az ügynek.

Thicke egyébként még a saját szerepét is próbálta csökkenteni, mikor az esküdtek előtt kijelentette (de már korábban is mondta), hogy szinte egyáltalán nem vett részt a dalszerzésben, csak amikor ezzel kapcsolatban interjúkat adott, akkor éppen drog- és alkoholproblémákkal küzdött, és mint dalszerző nem akart szégyenben maradni amiatt, hogy legnagyobb slágeréért Pharrell Williams felel teljesen egyedül.

A nagy izgalom utáni levezetésként pedig itt van a lopott sláger klipjének korhatáros, erősen szexista verziója, amiért szintén kaptak az arcukba a készítők:


pop hír soul pharrell williams marvin gaye robin thicke



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása