2015.03.18. 15:41 – Lángoló

Anima Sound System-lemezbemutató az Akváriumban és 24 órás rádióműsor

Plusz dalról dalra kommentár a legutóbbi nagylemezhez

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Március 26-án, csütörtökön mutatja be az Akváriumban új albumát az Anima Sound System. A koncert különlegessége, hogy a zenekar Benkő Dávid billentyűs (PASO), Molnár Ervin ütőhangszeres és a Fourtissimo fúvósnégyese társaságában ízelítőt ad a telt házas januári MÜPA-Akusztik műsorából is. E hét péntekén, március 20-án Prieger Zsolt pedig bemelegítésül az Open Air Rádiót foglalja el, ahol 24 órán keresztül megállás nélkül játssza kedvenc zenéit, korai Bob Dylan-daloktól a mai innovatív technóig, teljes lemezeket, dalválogatásokat és különleges mixeket, mint például jóbarátai, Subotage Max Cooper előtt közelmúltban játszott live-mixét, DJ Mira techno-összeállítását, vagy éppen Crimson különleges, eklektikus mixét. (Kép: Nők Lapja Évszakok Magazin tavaszi szám.)

A rengeteg vendéget, köztük Halott Pénzt, Pálinkás Tamást, G. Ras Riddim Colony-énekest, a Strong Deformity-s Hairt, Csoóri Sándor brácsást és több más előadót is felvonultató Gravity and Grace lemezről kimásolt Sweet Salvation kislemezdal hetekig vezette az MR2-Petői Rádió slágerlistáját, a zenekar tavaszi-nyári, elég zsúfoltnak ígérkező koncert- és dj-prgramját vezeti be a jövő csütörtöki koncerttel, ami után Krueger dj-zik a Ninjabreakzből.  

Tavasszal jelenik meg a rengeteg vendégproducert felvonultató Gravity and Grace remix-album is 24 verzióval, olyan elkövetőktól, mint Bootsie, Poli, Mira, S. Olbricht, DSH, Raasa, Gabor Kraft, Begi Lotfi, Iamyank és sokan mások, de a zenekar nyitja például a Művészetek Vögyének rendezvénysorozatát, és ők zárják az Akváriumban megrendezendő nyári Brain Bar nemzetközi rendezvényt is, mégpedig gospelkórussal és egy zsidó kántorral karöltve, egy speciális koncerttel.

Az új lemez dalról dalra

Alábbiakban pedig Prieger Zsolt lábjegyzeteli a legfrissebb Anima-lemez dalait szép sorban, illetve olvasmányélményeikből is idéz, mik hatottak rájuk a lemez készítése közben, amikor szokásosan körbe vannak bástyázva zenékkel és könyvekkel. 

1. Never Be Alone

A dalt gitárosunk, Geri hozta, aztán Getgővel kezelésbe vettük, a szöveget meg kábé az a régi sztori isnspirálta, amikor egy hajótörött maradt csak életben a legénységből, akit a víz egy lakatlan sziget partjára vet. Azon imádkozott nap mint nap, hogy jöjjön és mentse meg valaki. Mindennap kémlelte a horizontot, hátha meglát egy hajót, ami megmentheti, de persze hiába. Végül, beletörődve sorsába, épített magának egy kis kunyhót a szigeten. Aztán egy napon, amikor elment halászni, hogy legyen aznapra is mit ennie, szörnyű dologra ért vissza. Az egész kunyhó lángokban állt! Teljesen elégett, úgy, hogy csak hamu maradt belőle. A hajótörött teljesen elkeseredett. Nemcsak hogy hajótörést szenvedett, de mire beletörődött sorsába és épített magának egy kis menedéket, az is oda lett.

- Hogy tehetted ezt velem, Istenem? Mivel érdemeltem ki ezt a rosszat? Pedig már kezdtem megbarátkozni az egyedüllét gondolatával - síránkozott. Másnap kora reggel, amikor kisírt szemét kinyitotta, arra ébredt, hogy kiköt egy hajó. Nem hitt a szemének! Amikor felszállt a hajóra, megkérdezte a kapitányt, hogy honnan tudták, hogy ő ott van. - Abból a nagy füstből, amit csináltál. Abból láttuk, hogy van itt valaki a lakatlan szigeten - felelte a kapitány.

2. Give Me a Solace  

Biblikus dal, Dávid király bulizik a számban, Gergővel improztuk ketten a lassú funkalapot, aztán Fannival kettesben írtunk rá éneket. Közben azért eszembe jutott régi kedvencem, aki pár utcával lejjebb és pár évtizeddel korábban lakott a szomszédomban, Kassák Lajos is:

Vannak órák, mikor a dolgok levetik álarcaikat, mikor a szögletek letompulnak, s a sebek észrevétlenül begyógyulnak a csöndben.

3. Sweet Salvation feat. Halott Pénz 

Szabi témája, régóta gépemen volt, Gergő meg írt rá egy nagyon jó gospelles szöveget és a zene kissé Elton John-os hangulata ellenére végig látom magam előtt, ahogy sokan éneklik a dalt, és fülig érő vigyor van az arcunkon, amikor a teremtett világ nagyszerűségét zengik. A lemezcímet Simon Weil francia filozófustól kölcsönöztük, róla meg Pilinszky írt nagyon szépen, sokat forgattam a stúdiózás alatt :

Látnunk kell, és ha valóban látjuk is, hogy a mindenségbõl tökéletesen hiányzik Isten, akkor e tökéletes hiányban lényegében magát Istent szemléljük. Weil eme gondolata látszatra egyszerre fedi a teisták és ateisták nézetét. Holott éppen ellenkezõleg: az ateista számára a mindenség eleve minden — azzal a mellékgondolattal, hogy az univerzum maga Isten. S ezzel tökéletesen istentelenítik, pontosabban megsemmisítik, nihilizálják mindenségüket. Fordítva a hívõ: e világ nem az én világom. Egyetlen mód, hogy eme idegenségben megtapasztaljuk Isten makulátlan intimitását, jóságát és realitását.

4. Gold Hole 

Először a 20 Years címet viselte a dal, majd lett ez a kicsii fura cím, de a dal a maga kaotikus funk-popságával a mindig-újrakezdésről szól, ahogy az Anima sztorija is, amit még évek múlva is írni fogunk tovább és tovább. Az eklektikus, sokszor jazzesnek is nevezett zeneszerző, aki nagy kedvencem, még a 20-as években írt szimfonikus művet kedvenc sportjáról, Rugby címmel, szóval Honegger mondta valamikor, elég irritálóan, de sok igazságtartalommal, hogy a

tehetség nem más, mint az újrakezdés bátorsága.

5. Az is te vagy feat. Beck Zoltán

A barátság, ami már vagy 20 éve tart és most dalban kulminálódott. Zoli jött hozzám egy koncertje után, és súlyos borozások, és kevés alvás után érkezett Gergő és Fanni is másnap délelőtt, aztán meg elég hamar, enyhén szürreális körülmények között elkészült a dal, amihez Zoli írta a szöveget, egy kicsit - vagy nagyon? - rólam is szól, bár nem beszéltünk a szövegről, csak hajnal ötkor elém rakta, szívbe talált, aztán megöleltük egymást és másról kezdtünk beszélni. 

6. Crossroads

Annyi mindent elmondtunk már a londoni forgatásról és fellépésről, a nagyváros lét szociológiájáról, a lelki értelemben vett keresztutakról, a Speak Easy csapat nagyszerűségéről, és baráti együttmunkáról, hogy helyette inkább a klipet kell megnézni. Londonban azokon a napokon Blake-et olvastam sokat, Gergővel el is mentünk megnézni a Tate Britainbe Blake képeit, nagy kedvencem, festőként, íróként egyaránt. Ezen az idézeten már régóta derülök:

Őrült - mondták énrám, s rád, hogy: Hülye. Vajon rád vagy rám irigyebbek-e?

7. Csak egy szó feat. Pálinkás Tamás

Hallatlan élmény volt Pálinkás Tamással dolgozni, igazi maximalista, nem hagy ki semmilyen lehetőséget a javításra, mi meg eléggé csípjük az Isten Háta Mögött dolgait, illetve a Tejben elkövetett hülyüléseit. Kiváló színész lenne belőle, asszem. És a dal is, mintha neki íródott volna, úgy éreztem, amikor felvettem először a telefonomra a dal skiccét valamelyik napsütötte téli délelőtt.

8. Good Luck Boy

Régi dal, lemezre került, talán az egyetlen trapes kísérletünk, koncerten is lesz 26-án, az első Anima-dal, aminek Fanni írta az énektémáját. Egyre inkább szerzővé válik, szép lassan, ahogy az alkotói energiái diktálják, ugyanolyan természetesen nő bele a feladatba, mint a frontemberi szerepbe.

9. Wonder

Lelkes kis dal, gitáron írtam a hálószobában, aztán Gergővel tettük igazi számmá, meg gyors felinduásból klipet is vágtunk rá, eléggé spirituális hangulatban, főszereplővé téve az 50-es évek legendás prédikátorát, a nem megszokott verbalitással operáló A. A. Allent. A "videó", ami persze nem videóként váltja majd meg a világot, mert még a tv-knek sem adtuk le, de talán többet mond minden idézetnél. 

10. Mama Earth feat. G.Ras 

Régi szerelmünk a dub, ezt a szenvedélyünket öntöttük popos formába egy régi Anima-énekes segítségével, aki nálunk énekelt egy rövid ideig, de közben megmaradt a Riddim Colony folyton utazó, újat kereső fejének, ő G. Ras. Boldog szám, kicsit kilóg a földhimnuszosságával  a többi kvázi vallásos dal közül, de akár Beck Zoli, G. Ras is szabad kezet kapott a szövegírásban, de persze nekem sokszor eszembe jutott közben a dalszöveg párja, az Atonnak tulajdonított Naphimnusz is.

Te rendezed sorba az évszakokat, hogy felvirágoztassanak mindent, amit teremtettél: a telet, hogy lehűtse őket, a nyári hőséget, amit megízlelhetnek belőled. Megteremtetted a távoli eget, hogy benne ragyogj, és láss mindent, mit létrehoztál, Te egyedül, különböző alakjaidban élő Atonként ragyogó, fényesen felragyogó, egyszerre távoli és közeli. Formák millióit teremtettél magadból, városokat és falvakat, földeket, utakat és folyókat. Minden szem Téged figyel, a nappali korongot.

11. Love Again 

Régi barátunk, a Strong Deformity-s Hair duettezik a számban Fannival, már a klipet is kitaláltuk a dalírás pillanatában, egy végeérhetetlen autóút formájában, aminek során nagyon lassú szél cibálja majd a szereplőket. Spirituális értelemben a sebesség és lassúság is az eszemben volt, amikor ezt a jancsiszög-egyszerűségű szöveget papírra vetettem, meg persze eszembe jutott Kundera is:

Az eksztázisnak ezzel a formájával, a sebességgel a technikai forradalom ajándékozta meg az embert. A motorossal ellentétben a futó ember mindig érzékeli a testét, kénytelen a vízhólyagjaira, a lihegésére figyelni; amikor fut, érzi a súlyát, a korát, soha ennyire nincs tudatában önmagának s életidejének. De mindjárt más a helyzet, ha a sebesség képességét egy gépre ruházza: ezzel kikapcsolja a testét, testetlen, anyagtalan sebességnek adja át magát, a tiszta sebességnek, az eksztázis-sebességnek.

12. Sose lesz vége 

Szabolcs öcsém akkor küldte a dalt emailben, amikor már majdnem megvolt a lemez. egyből beugrott a csak acapellás feldolgozás, aztén persze nem bírtuk ki, hogy ne rakjunk dobot és slidegitárt alá a stúdióban. A szöveget 5 perc alatt írtam egy koncert utáni hajnalon, egyszerűen és gyorsan kicsúszott belőlem. Egyszerre szakítós dal és a megújulás kezdetéről is szól. Asszem, hogy a nagy nő-, macska- és szivarbarát Hemingway írta valahol, hogy

ha vége szakad valaminek, akár rossz volt az, akár jó, mindenképpen űr marad a helyén. Ha rossz volt, az űr magától is megtelik. Ha jó, akkor csak úgy lehet megszüntetni, ha a helyébe az ember valami jobbat talál.


pop electro anima sound system



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása