2015.04.22. 10:55 – Hirdetés

Grammy-jelölt zenekar pénteken az A38 Hajón

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

warsaw_village_band_new_pic_dec_08.jpgLengyelország vitathatatlanul legjobb world music zenekara, a szláv népzenét modern nagyvárosi stílusokkal ötvöző Warsaw Village Band a két évvel ezelőtti szigetes koncertje után visszatér Budapestre. Ezúttal a bolgár népzenét játszó Meszecsinka társaságában ad pörgős, forró hangulatú klubkoncertet.

Európa  és ezen belül persze Lengyelország  egyik legnépszerűbb, leginkább innovatív world music zenekara, a Warsaw Village Band legutóbb két éve lépett fel Magyarországon, amikor a Sziget fesztivál vendége volt. Az 1998-ban alapított zenekar a lehető legtökéletesebben testesíti meg a modern világzene szellemiségét  úgy táplálkozik a közép-európai szláv népzenei hagyományból, hogy mindvégig hiteles marad, de képes úgy megújítani azt, hogy nem válik giccsessé. Az együttes a lengyel folktradíciókat az elsők között ötvözte nagyvárosi elemekkel, elektronikus alapokkal, szkreccsel, "urban" stílusokkal, és a folyamatos megújulásának, a tagok zenei intelligenciájának és társadalmi elkötelezettségének hála, a Warsaw Village Band mindig egyedülállóan innovatív együttes maradt. Ennek köszönhető, hogy szinte az első lemez óta az európai world music élvonalában jegyzik őket. Ezt mutatja a 2004-es BBC Radio 3 World Music Award (a műfaj egyik legkomolyabb elismerése), a Songlines- és Grammy-jelölések és még számtalan más elismerés.

A Meszecsinka etnopop, azaz világzenei és népzenei, valamint könnyűzenei vizeken egyaránt hajózó együttest a hazai szcéna két jól ismert szereplője, Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította 2009-ben. Meszecsinka teliholdkor született, különös varázslat által. A neve Holdacskát jelent és egy bolgár népdalból jött. Hét nyelven énekel (magyar, cigány, bolgár, spanyol, finn, angol, arab), két országból jön (Magyarország, Bulgária), és a Csodaországba tart.

Az elmúlt hat évben a Meszecsinka bejárta Európát és Amerikát, fellépett a fontosabb magyarországi fesztiválokon, koncerthelyeken. A zenekar nemzetközi sikere német kiadáshoz vezetett – a hamburgi Hiperbole Records adta ki és terjeszti Meszecsinka első albumát az egész világon. Az együttes 2013-ban Amerikába repült, és 13 koncertet adtak az USA és Kanada különböző koncerthelyein, majd hamarosan következtek újabb meghívások: Németország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Bulgária után a Meszecsinka nemrég Moszkvában is fellépett, s az úti felvételeiből egy "házi" klipet készített. A második nagylemez tavaly jelent meg.

 

Warsaw Village Band (PL), Meszecsinka

2015. április 24., péntek 19h

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján

(www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón. A koncert támogatója a Lengyel Intézet.


koncert program a38 ethno world music meszecsinka warsaw village band



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása