2015.05.06. 16:01 – Csala Bertalan

Ez a hiphop nem olyan – Dessa-koncertbeszámoló

Dessa, Leto @ GMK, 2015.05.01.

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Amikor fél kilenc körül megérkeztünk a belváros partizónájának szívcsakrájába, a Gozsdu Manó Klubba, azt hittük, már be sem fogunk férni, hiszen Dessa játszik, ráadásul munkaszüneti napon. Azonban fél ház sem volt, a buli mégis tízből tízesre sikerült. (Fotók: Reichardt Adél)

A kezdő, cseh illetőségű Leto férj-feleség duójáról semmit sem tudtunk előzetesen, a neten sem találtunk róluk infót. Elsőre úgy néztek ki, mintha valami roppant konzervatív oktatási intézmény adminisztrátorai lennének. Minimális kommunikáció, egyhelybenállás, komor fej. Pedig kicsit hippis, kicsit négy bites, feltehetően direkt nagyon lecsupaszított, szinti alapú, gitározós popzenét játszottak. Ez a zenei terep egyáltalán nem a miénk, de a produkció szimpatikus volt. A cseh nyelvű szövegek nem segítették a befogadást, pedig a Leto igazán dallamközpontú zene. Az egyetlen probléma vele, hogy meglehetősen monoton. Viszont a lemezüket kazettán árulták, ami elég jópofa.

A harmincöt éves minneapolisi Margret Wander, művésznevén, Dessa Darling az úgynevezett underground hip-hop egyik dívája a tengerentúlon. A Doomtree kollektíva oszlopos tagja, szólóban még társainál is nagyobb sikereket ért el. Persze Amerikában az underground siker kis túlzással azt jelenti, mint itthon a mainstream – Dessa több ezres tömegeket mozgat meg ottani klubbulijain és játszik a legtöbb menő fesztiválon is, maximum nem főműsoridőben. Hát, a GMK-ban igazi underground fíling volt. Dessa a koncert előtt a klubban mászkált, dumálgatott az emberekkel. Fél tíz után nem sokkal felmentek a színpadra és belecsaptak. Dessa bőrkesztyűben, vérpiros felsőben nyomta a szöveget. Kísérője, Aby két dobverővel ütött valami elektromos dobra hasonlító eszközt, és néha egy álló tamot, valamint mindenféle egyéb kütyük segítségével állította elő a dalokat, mindemellett gyönyörű, képzett hangján vokálozott.

Dessa egy jelenség, ezt eddig is sejtettük, de azért így is volt pár meredek pillanat. Rögtön a koncert elején, kb. a harmadik dal után leugrott a színpadról, hogy összeterelje a maroknyi közönséget a színpad elé. Megkért mindenkit, hogy ott álljanak három tömött sorban, majd nagy röhögés közepette instruálta a jelenlévő fotósokat, hogy erről csináljanak képet „mintha ezren lennénk” és lécci csak ezt használja fel mindenki. Persze olyan elvetemült fejeket vágott a beállított képeken, hogy mindenki szakadt a röhögéstől. Aztán folytatták, lazán, csuklóból letolva a korai lemez dalait ugyanúgy, mint a slágereket (Skeleton Key, Call Off Your Ghost). Dessa uralja a színpadot és pontosan tudja, hogyan kell egy ilyen pici klubban hangulatot csinálni: volt, hogy elvette a közönségből valakinek a telefonját, készített rá magáról egy éneklés közbeni szelfit, majd visszaadta. A koncert felénél bejelentette, hogy itt az ideje a viszkinek, úgyhogy most Aby fog énekelni, majd leugrott a színpadról és elment a bárba. Aby előadott egy magánszámot, amiben először megkérte lapunk tudósítóját, hogy tanítsa meg neki a köszönöm és az egészségedre szavakat, majd elénekelt egy gyönyörű szólót. Aztán Dessa visszaviharzott és ment tovább a buli. Később a merchandise-ot kezelő srácot hívta a színpadra gitározni pár számhoz. Róla többek között az is kiderült később, hogy Josh a neve, Aby vőlegénye, és szereti az Eyehategod zenekart.

Sajnos a közönség nem csak, hogy kis számban képviseltette magát, de meglehetősen halvérűnek is mutatkozott. Nem vagyunk ugyan túl gyakori vendégek hiphop bulikon, de itt mindenki olyan szerényen bólogatott, mintha félne, hogy a túlzott mozgással elijeszt egy esetleg arra tévedő őzikét. Nem annyira értettük, hiszen a zenészek mindent megtettek, hogy igazi őrület kerekedjék.

Mondjuk a GMK klub maga is egy rejtély – egy ennyire frekventált, turistaközpontú, mondjuk ki, rongyrázós utcában egy underground klub, minőségi koncertkínálattal. Reméljük, még sokáig mennek az árral szembe, mivel nekünk hatalmas élmény volt az este. Köszönjük nekik és a szervezőknek. És főleg Dessának és Aby-nek, akik a koncert után simán ottmaradtak italozni és dumálni - igazi közvetlen, jófej emberek. Reméljük, jönnek még, valami nyári fesztiválra mondjuk, ahol többen megnézik őket.  


hiphop koncertbeszámoló dessa



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása