2015.05.15. 08:30 – dankógábor

Meghalt B.B. King

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

bbking.jpg

89 éves korában elhunyt B.B. King, közölte magyar idő szerint péntek reggel a zenész ügyvédje. Kinget, aki talán minden idők leghíresebb blueszenésze volt, álmában érte a halál Las Vegasban. A legutóbbi időkben cukorbetegsége miatt már otthoni hospice ápolásban részesült. Erről szólt utolsó Facebookra kitett üzenete is május elsején, amiben megköszöni a jókívánságokat az érte aggódóknak.

Riley B. King 1925. szeptember 16-án született Itta Benában, Mississippiben, egy gyapotültetvényen. Öccse halála után (lenyelt egy üvegdarabot) az apja otthagyta a családot, utána rokonoknál nőtt fel. Ráadásul már tízévesen elveszítette édesanyját is, de még mindig csak 14, amikor a nagyanyja is meghal. Ekkor bukkan fel ismét az apja, aki a munka mellett iskolába is járatja, illetve rendszeresen zenél, énekel és gitározik a templomban.

Miután a farmerkedés nem nagyon megy neki, inkább a zene vonzza, elszökik a bluesgitáros nagybátyjához, ahol egy rádióban műsorvezető lesz, így egyre többen ismerik meg a nevét. Amúgy először a Beale Street Blues Boy művésznevet vette fel, ezt rövidíti később Blues Boyra, tehát lesz B.B. King. Az egyre ismertebb zenész egyébként sokáig az akkordokkal sem boldogult, külön zeneileg képzett asszisztense volt, aki lejegyezte mit is játszik fül alapján.

Népszerűsége feltűnt a producereknek is természetesen, így meg akarták mondani neki mit játsszon. El is távolodott a bluestól, ami nem tett jót neki, kezdett a neve feledésbe merülni. Viszont mikor elkezdett újra bluest játszani, már nem csak a feketék figyeltek rá, hanem a fehérek is állva tapsoltak neki.

Ezután már a Rolling Stonesszal turnézott, kapott rengeteg Grammy díjat, készített lemezt Eric Claptonnal, zenélt a U2-val, szóval tényleg világhíres lett. Kapott rengeteg kitüntetést, díszdoktor lett, a svéd királytól megkapta a zenei Nobelnek számító Polar díjat. A Bush család a legmagasabb amerikai kitüntetéseket adta neki, Mississippiben az állam kedvenc fiának nyilvánították, de bekerült a Rock And Roll Hall Of Fame-be is.

Az összes gitárját Lucille-nek hívta. Házassága ugyan csak kettő volt, de legalább 15 gyermeke született innen onnan. King állította, mind másik anyától van. Állítólag unokája is van legalább ötven.

Ezen kívül nem csinált semmi mást életében, csak több mint 15 ezer koncerten keresztül játszotta a bluest.


hír gyász blues bb king



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása