2015.09.22. 12:08 – Lángoló

Itt a B The First harmadik nagylemeze, és még mindig bluesos, funkos rockzene

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

bthefirst_canon-367_color.jpg

Még csak négy éve létezik a B The First zenekar, de már a harmadik nagylemeze jelenik meg. Az együttest Pély Barna gitáros-énekes alapította Péterfi Attila basszugitárossal 2011-ben, hozzájuk csatlakozott Kottler Ákos dobos. A most megjelenő Festivalpositive című nagylemezen nagyrészt Pély saját, angol nyelvű bluesrock-szerzeményei hallhatóak, de vannak picit könnyedebb, funkosabb magyar nyelvű dalok is, amiknél olyanok voltak a vendégek, mint Deniz vagy Orsovai Reni. A lemezt alább már meg is lehet hallgatni, illetve Pélytől kaptunk egy dalról dalra kommentárt is. A B The First zenekart élőben október 8-án, a Dürer Kertben lehet majd megnézni.

Stuck In The Middle
(Zene, szöveg: Pély Barna)

Az egész albumra jellemző, hogy olyan élethelyzeteket dolgoznak fel a dalszövegek, amiket talán többször is átéltem, és mégsem volt lehetőségem kiírni magamból. Ebben a dalban egy klasszikus patthelyzet jelenik meg. Szinte már szédülsz a fájdalomtól, és pontosan tudod, hogy semmi esélyed egyedül megállítani a zuhanást, mert a csajod egyedül ül egy keresztút előtt és egyik irányba sem mer elindulni. 

Lonely Rock
(Zene, szöveg: Pély Barna)

Mindig is idegesített, amikor beleszóltak abba, amit csinálok, pedig sokszor az inspiráció miatt szeretek alkalmazkodni, de ha érzelmi támadás ér, akkor sokszor könyörtelenül reagálok, és kidobom az illetőt az életemből. Ez a dal egy modern Noé sztori. Én vagyok Noé és csak azokat pakolom a Bárkámba, akiket feltétel nélkül szeretek.

Fears
(Zene, szöveg: Pély Barna) 

Klasszikus szakítós sztori kétszer leírva pepitában. Leginkább Johnny Cash She Used To Love Me A Lot c. dala inspirált. A nő és a férfi ugyanaz. Mindenki fél a másiktól, de leginkább a magánytól, vagy bármi mástól. Amikor kiraknak, akkor csak a félelmeid maradnak. Birkózhatsz velük!

Get High
(Zene, szöveg: Pély Barna)

Van, amikor néhány sör, pálinka, és pár pohár bor után úgy érzem, hogy ennek a pillanatnak örökké kell tartania. A delíriumot nehéz mással lenyomni. Néha megszemélyesíted, vagy piedesztálra emeled. Lehet az, egy együtt töltött este a csajoddal is. Valójában azt akarom, hogy örökké tartson, akár utolsó földi pillanatig.         

You Told Me That You Loved Me
(Zene: Pély Barna Szöveg: Garai Máté, Garai Gergely) 

Garai Máté barátom hozta ezt a szöveget az egyik nap hozzánk az egyik házibuliba. Az öccsével Gerivel írták. Azonnal rákaptam, és írtam rá egy bluesos témát. Amúgy is hiányzott már. Az egyetlen akusztikus dalunk. Egy lányról szól a dal, aki kiszúrt velem, de csak azt hitte. Így én cserébe kiszúrtam vele. Néha…szemet-szemért. Nem szép, de így van.

Panic Room
(Zene, szöveg: Pély Barna)

A legjobb barátaimmal kipróbáltuk a pánikszoba játékot. Azért elég félelmetes tud lenni. Leginkább az emlékeztet benne a valóságra, hogy állandóan fogy az idő, és meg akarom állítani, ill. Ki akarok jutni a három dimenzió bűvköréből. Menekülök.

Követem a szívem
(Zene: Pély Barna Szöveg: Rizner Dénes, Péterfi Attila, Pély Barna)

Múlt nyáron láttam Deniz egyik koncertjét. Fergeteges volt. Embertelenül rappel. Összebarátkoztunk, és találtunk egymás életében kapcsolódási pontokat. Lakótelepi gyerekek, értelmiségi szülők, kitörési vágy stb. Ebből született a dal. Ha így hallgatjátok, akkor ránk érezhettek.

Ez az, ami kell
(Zene: Pély Barna Szöveg: Péterfi Attila, Pély Barna)

Ati, a basszusgitárosom hozta ezt a szöveget,és végül együtt fejeztük be. Van benne valami flow élmény. Sodor magával a groove, és ezt nehéz elérni magyar nyelven.Valahogy mégis sikerült a maga finoman szexista üzenetével együtt.

Boldog Szülinapot!
(Zene, szöveg: Pély Barna) 

Nyilván érezhető, hogy ez egy vicc. Ha nem ,akkor úgyis mindegy. Úgy éreztem kell egy rockos “boldog szülinapot” a palettára. Most már van.

Fesztiválpozitív
(Zene: Pély Barna Szöveg: Péterfi Attila)

Ez volt az első dal, ami megszületett. Sokkal popposabb, indisebb, mint a többi. Én szeretek fesztiválra járni, és zenét hallgatni, sörözni, új emberekkel megismerkedni, majd erre visszaemlékezni.

Zuhanás ( feat.:Orsovai Reni)
(Zene: Orsovai Renáta, Pély Barna Szöveg: Péterfi Attila, Pély Barna) 

Reni egy nagyon kedves tanítványom volt. Egyedinek tartom a hangját, és a tehetségét. Egyszer leültünk és 15 perc alatt megírtuk ezt dalt. Kicsit depis lett, de mindenkinek van/volt ilyen korszaka, úgyhogy könnyen át lehet érezni. 


pop rock hír blues b the first



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása