2015.10.18. 13:39 – m.adi

A szekálás nem oké – hazai újdonságok

dalmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

paso.JPG

Ezúttal nincsen annyi pszichedelikus zene a dalmegosztásban, mint legutóbb, a mostani válogatás sokkal változatosabbra sikerült, úgyhogy mindenki találhat benne kedvére valót. Új klippel jelentkezett a PASO a Supernem és a Manökken Proletarz, de ezúttal is a feltörekvő zenekarok vannak többségben, akik az elektrótól a pop-rockon át a metálig sokféle stílusban alkotnak, és szeretnék magukat megismertetni a nagyközönséggel. Aztán valahogy a legjobban sikerült anyag műfaja ezúttal is a pszichedelikus rock, legalábbis szerintem. Hogy szerinted melyik a legjobb, arra pedig a poszt végén szavazhatsz.

Pécsett 2012 után újjá kellett szerveződnie a női kosárlabdának, hiszen a helyi nagy múltú klub anyagi gondok miatt megszűnt. Sokáig nem tartott a lábadozás, jelenleg ugyanis kettő pécsi csapat is van a magyar első osztályban, amik közül a hazai mérkőzéseit igazából Komlón játszó PINKK-Pécsi 424 2014-ben már bajnok is tudott lenni. Ez a csapat kapott most új indulót a Supernemtől, az induló pedig fekete-fehér klipet a kosaras lányok főszereplésével. A zenekar sokat nem változtatott a zenéjén az új forma kedvéért, a Győzelem egy tipikus Supernem-dal, azok közül nem is a legjobban sikerült, de a refrén elviszi. Azért a régi csapat Kispál-féle indulója szerintem hangulatosabb volt.

Szőke Barnát elég sok helyről lehet ismerni, nevezetesen a Nemjuciból, a Qualitonsból, vagy a Hó Márton és a Jégkorszak-ból is. Aki mégis most találkozik vele először, annak bemutatom a MYGL névre hallgató projektjét, ami a My Girlfriend’s Laptop rövidítése, és a Barkóczi Noémi énekesnő-dalszerző közreműködésével készült Üzenet a nyúlnak című számot is, ami egyrészt egy decemberben megjelenő EP előfutára, másrészt Szőke szeretetfétisnek feloldására szolgál. Harmadrészt pedig egy alternatív, underground, elektro alapokat használó, kissé pszichedelikus dal, amit az ilyen stílus kedvelői szeretni fognak.

Időről időre napirendre tűz valamilyen, a társadalom szempontjából fontos témát a Pannonia Allstars Ska Orchestra, ezúttal éppen a bullying jelenségével foglalkozik – azaz azzal, amikor gyerekek egy csoportja csúfolja, megfélemlíti, bántalmazza a náluk gyengébbeket, ami nagyon komoly lelki- és esetenként fizikai sérüléseket okoz a dolog rossz oldalán lévőknek. A videó végén konkrétan szerepel is a zenekar üzenete: a szekálás nem oké, a barátság oké. Maga az új Billy Boyo inkább westernes hangulatú, de a zenekar és az ötletadó rendező, Ipacs Gergely a klipet egy nyári táborba vitte, ahol a mindenki által szívatott áldozat végül igazságot tesz. Egy PASO-számnál persze mindig az a kérdés, hogy milyen lesz koncerten, a Billy Boyo pedig szerintem hosszából és tempójából adódóan leginkább átvezetésként és pihenőként tud funkcionálni az ugrálós számok között.

Idén már tíz éves az Ed Is On zenekar, de még csak most jelent meg első lemeze, Velem csak a baj van címmel. Foglalkoztunk már velük többször is a dalmegosztásban, lehet emlékeztek rá, ez az a zenekar, amelynek énekese, Tasnádi Bence a Katona József Színház színésze. Eddig mindig az is volt a bajom velük, hogy kicsit színpadiasak voltak a számaik, és amint elkezdődött az album, pontosan ugyanez az érzésem támadt. Ahol ez nincs túlzásba véve, ott egy kellemes pop-rock albumot hallhatunk, és időnként nagyon szellemes megoldásokat is lehet találni a szövegek között. A legszórakoztatóbb dalok pedig a címadó szám, és a Kilók meg az évek.

Új alkotói korszakába lépett a Manökken Proletarz, ami egyrészt lezajlott tagcseréket, másrészt pedig némileg változó, konkrétan elektronikusabb hangzást jelent. Ez még aligha érhető tetten a 4K-s klipet kapó Automatikusban, ami alapvetően egy indie rock-dal, de ez nem is csoda, hiszen már rajta volt a zenekar tavalyi lemezén is. A dal a társadalom elmobilosodását kívánja szatirikus formában bemutatni, ehhez passzol a klip is, amiben nagyon jó ötlet a Bibliába rejtett okostelefon, de azt nem tudom, mi szükség volt a nagy felbontásra, hiszen nem túlságosan látványos. Feltűnik viszont benne sok ismerős arc Czutor Zoltántól Dióssy D. Ákosig, akiket ilyen részletességgel talán még csak élőben láthattunk.

A lista legjobb anyagát ezúttal a felvétel minősége ellenére is a Meteo hozza. Az idén alakult zenekar leginkább pszichedelikus elemeket használ, de megjelenik a garázsrock is a 18 című bemutatkozó EP-n. Azt hiszem, kézenfekvő, hogy a Middlemist Red-hez hasonlítsam őket, úgyhogy meg is teszem: a Meteo néhol kicsit elszállósabb, de általában dallamosabb, mint már befutott elődje, és megvan benne ugyanaz a vagányság, ami a Middlemist egyik legnagyobb erénye is. Főleg zenei téren nagyon jó megoldások vannak demón, csak az utolsó szám sikerült gyengébbre egy kicsit, szóval ez egy olyan bemutatkozás, amire bőven lehet építeni.

A szintén idén alakult Luckies négyszámos EP-vel mutatkozik be, ami Beke István közreműködésével készült, és ebből már tudhatjuk is, hogy stílusát az indie rock és a rock and roll körül kell keresni. Az első dalban a gitárszólók jók, a másodikban a kicsit rockabillys hangulat, a harmadikból már nehezebb valamit kiemelni, de a szóló ebben is tetszik, a negyedikben meg mondjuk a refrén. Bemutatkozó anyagnak teljesen rendben van a No Longer Blue, még ha eddig túl sok egyediséget nem is tud felmutatni a zenekar, de lehet, hogy az is megjön majd idővel.

A Lynd zenekar leginkább elektronikus alapokra dolgozik, de az utóbbi időben egy kicsit jobban előtérbe helyezte a hangszereket. Ennek eredményét hallhatjátok alább a Raindrops című számban megvalósulva, ami ugyan történetileg a legelső Lynd-dal, de végleges formát csak az elmúlt időszakban kapott. A szám legnagyobb értéke a hangulata, az pedig elsősorban Kiszner Linda énekesnő hangjának, énekstílusának köszönhető, ami az ember figyelmét hajlamos el is terelni az egyébként érdekes szólamokat játszó hangszerekről.

A következő zenekar, a flo is egy énekesnő köré szerveződik, méghozzá Kiss Flóra köré, aki korábban megfordult már jazz, hip-hop, és elektronikus zenei közegekben, nem áll tőle távol az a capella, illetve a különböző underground műfajok sem, a Voler Mouche kapcsán mi is foglalkoztunk már vele. Ezúttal egy egyszálgitáros-éneklős érzelmes dalt ad elő, és nem is egyedül énekel. Amúgy azt hiszem, sikerült alacsony költségvetésből elég rendes klipet forgatni a dalhoz, legalábbis a színei nagyon szépek.

A Bizánci Birodalom sokszínűsége adott ihletet a Borders of Byzantium zenekarnak a névválasztáskor, ugyanis nem szeretnék a zenéjüket egyféle stílusirányzat keretei közé szorítani. Végül is ez jogos, hiszen a középkori birodalom határai rengetegszer változtak az évszázadok során, és kulturálisan tényleg nagyon különleges hely volt Bizánc, aminek huszonegyedik századi követői ezúttal egy pop metal dallal, a Carousellel próbálnak kitörni az ismeretlenség határain. Ezzel a számmal ez szerintem még nem fog sikerülni, de Bizánc sem egy nap alatt épült fel.


magyar újdonság dalmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása