2015.10.30. 11:00 – Lángoló

Az emberek közötti elidegenedésről forgatott klipet a Manaky

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

manaky_2.jpg

Nem várt és meglehetősen kellemetlen helyzetekbe sodródott a COLL kreatív alkotóműhely stábja, miközben a Manaky nevű magyar zenekar első videóklipjét forgatta. A Bloodshed főszereplőjét ugyanis – feltehetően a bőrszíne miatt – több attrocitás is érte. A történet iróniája, hogy a klip az elidegenedésről és a rossz irányba tartó társadalmi folyamatokra kívánja felhívni a figyelmet.

Minimális költségvetésből, három hét alatt készült el a Manaky nevű magyar zenekar második videóklipje. A csapat elsősorban reggae zenét játszik, amit soul, hip-hop és funk elemekkel ötvöz, a dalok szövegvilága pedig társadalmi problémákat dolgoz fel. A Bloodshed című szerzeményhez a COLL nevű kreatív alkotóműhely tagjai, Regős Ábel rendező és Sánta Balázs művészeti vezető olyan klipet álmodott meg, amely az emberek közötti elidegenedésre, a rossz irányba tartó társadalmi folyamatokra, a hatalom és az ember abszurd viszonyára utal. Arra azonban még ők sem számítottak, hogy mennyire mélyen gyökerezik mindez a magyar társadalomban. A forgatás során újabb és újabb negatív élmények érték őket. Előfordult például, hogy az egyik vidéki nagyvárosban, miközben a forgatás szünetében betértek egy gyorsétterembe, két biztonsági őr végig a nyomukban volt, vélhetően a főszereplő külföldi férfi bőrszíne miatt. Az utcákon is lépten-nyomon rosszalló pillantásokkal, gyűlölködő fejcsóválásokkal és megvető hangokkal szembesültek, amely mélyen elkeserítő élmény volt a stáb számára. A nem várt gesztusok a klip forgatása közben egyfajta spontán reakcióra késztették a rendezőt, aki a stábbal konzultálva döntött úgy, hogy az egyébként fiktívnek indult filmnyelvet egy dokumentarista, szocio- portré szállal törjék meg. Így készült el a Bloodshed című klip végső változata. A dalszöveg a bibliai testvérgyilkosságokon keresztül reflektál olyan aktuális társadalmi problémákra, mint az izraeli-palesztin konfliktus.

A Manaky zenekar 2014-ben alakult. A Manaky szó patois (jamaikai angol) nyelven monarchiát jelent, és a névválasztás természetesen üzenet: ezek a muzsikusok Európa-szerte egyedülállóan játszanak igazi autentikus reggae zenét, amit soul, hip-hop és funk elemekkel ötvöznek. A zenekar alapító tagjai Krecsmáry Zsolt (ének, dob), Koroknay András (basszusgitár) és Kálmán András (billentyűs hangszerek). A fiúkat a Folkfree, a Bijou, a Knotty Headz és a Soulclap zenekarokból ismerheti a közönség. A Manaky már az utolsó simításokat végzi a bemutatkozó nagylemezén, amely rövidesen megjelenik. Az album különlegessége, hogy az első 300 példányt a zenekar tagjai által, kézzel készített tokokban forgalmazzák majd. Az albumon több vendégzenész is közreműködik, köztük a Bloodshed című videóklip rendezője, Regős Ábel, aki az egyik dal társszerzője is.

A Manaky Bloodshed című videóklipjének létrejöttét a Cseh Tamás Program támogatta.


premier reggae hiphop hír manaky



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása