Megújult a Lángoló!
Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!
Annyi lefordított Bukowski- és Hunter S. Thompson-regény, illetve számtalan zenei könyv megírása és szerkesztése után Pritz Péter Fábián Anitával karöltve rock-szakácskönyv összeállításra adta a fejét. Nem is akármilyen főzőkönyv lett belőle.
A BOOOK Kiadó gondozásában megjelenő GASTROCK egy három az egyben szakácskönyv: egyszerre működik receptkönyvként, rockenciklopédiaként és akár képregényként is. A könnyed hangvételű GASTROCK-kötetben 30 eredeti receptet kínálnak a szerzők, amelyeket sajátos asszociációk révén közkedvelt zenekarokhoz társítva találtak ki és írtak meg az alkotók (például Metallica, Guns N’ Roses, Led Zeppelin, AC/DC, Iron Maiden, Red Hot Chili Peppers, Nirvana, Sex Pistols, Oasis, Quimby, Bëlga, Kispál és a Borz). Minden receptet hozzárendeltek egy-egy albumhoz, és a főzés lépéseit pontosan az adott lemez sorrendben egymást követő dalaihoz igazították. Azaz kedvenc zenéinkre főzhetünk úgy, hogy mire lejár a lemez, addigra elkészül az étel. A zenekarok esszenciáját megragadó, nagyszerű, László Márk által megrajzolt képregénystílusú grafikákkal illusztrált kötetben az ételfotók is az együttesek, avagy kiválasztott lemezeik lényegét jelenítik meg. Az étlapszerűen felépített rock ’n’ roll szakácskönyv számos rendhagyó ételt tartalmaz. Például Iggy Pop kutyakajáját, az AC/DC „Fekete falatait” vagy a Faith No More „Repülő csirkéjét”, de a kötet szerzői – Fábián Anita, aki szolgált már fel ételt többek között Prince-nek, Michael Jacksonnak, a Guns N’ Roses tagjainak, és főzött már Jan Garbareknek, illetve Pritz Péter, újságíró, műfordító, zenei szerkesztő – fontosnak tartották, hogy az ételek ne csak ötletesek, hanem viszonylag könnyen elkészíthetők is legyenek.
Játék dedikált könyvért!
Küldd el Gastrock Játék tárggyal a jatek@langologitarok.hu címre, hogy a Metallica-illusztráció mire utal, és megnyerheted a szerzők által aláírt könyvet.
Kis ízelítő a könyvből:
Metallica
Vadhúsos palacsinta kaliforniai chardonnay-mártással
Hozzávalók 4 személyre
> Sós palacsinta / 8 db
A töltelék:
>
Vadhús / 400 g (lehet őz, szarvas, vaddisznó, vadkacsa, fácán)
> Füstölt szalonna / 50 g
> Vöröshagyma / 1 kisebb
> Fokhagyma / 1 gerezd
> Majoránna, kakukkfű, őrölt > Kömény / 3–4 szem > Borókabogyó
> Só, bors, olaj
> Hús-alaplé / 100 ml
> Főzőtejszín / 50 ml
Mártás:
> Vaj / 50 g
> Finomliszt / 2 ek
> Szárnyashús-alaplé / 350 ml
>
Oakland vagy kaliforniai chardonnay / 150 ml
> Főzőtejszín / 100 ml
> Tojás sárgája / 1 db
> Só, fehérbors
Panírozás:
> Tojás, liszt. zsemlemorzsa, olaj
S&M
Elkészítési idő: 133:01
The Ecstasy of Gold |
2:30 |
A vadhúst megtisztítjuk, és nagyon apró kockákra vágjuk, |
The Call of Ktulu |
9:34 |
a szalonnát kevés olajon zsírjára sütjük. |
Master of Puppets |
8:54 |
Tegyük a szalonnára a vékony csíkokra vágott hagymát majd a húst. |
Of Wolf and Man |
4:18 |
Mehet rá a kakukkfű, majoránna, kömény, boróka, só és bors. |
The Thing That Should Not Be |
7:26 |
Nagy lángon folyamatos kevergetés közben kicsit megkapatjuk. |
Fuel |
4:35 |
Öntsünk rá az alapléből, majd kis lángon lefedve, |
The Memory Remains |
4:42 |
időnként megkeverve adagoljuk hozzá a maradék húslevet. |
No Leaf Clover |
5:43 |
Készítsük elő a mártás hozzávalóit, melegítsük fel az alaplevet. |
Hero of the Day |
4.44 |
A vajat melegítsük fel egy kisebb edényben, |
Devil’s Dance |
5:26 |
hintsük rá a lisztet, kevergessük, nehogy odaégjen és fehér maradjon. |
Bleeding Me
|
9:01
|
A fehérbort és a meleg alaplevet ráöntjük, habverővel folyamatos keverés mellett besűrítjük. |
Nothing Else Matters |
6:47 |
Ne felejtsük el megsózni és borsozni. |
Until It Sleeps |
4:29 |
A tűzről levéve óvatosan adjuk hozzá a tejszínben elkevert tojássárgát, |
For Whom the Bells Tolls |
4:52
|
a végén dobjunk a tetejére egy kiskanálnyi vajat.
|
Human |
4:19 |
Ha a ragu puhára főtt, horgásszuk ki a borókabogyókat, ízesíthetünk rajta még kedvünkre. |
Wherever I May Roam |
7:01 |
Daráljuk le vagy villával törjük össze, ki hogy szereti, |
Outlaw torn |
9.58 |
Közben a tejszínnel krémesítsük meg, hogy rámondhassuk, ez egy töltelék. |
Sad But True |
5.46 |
Töltsük a palacsintákba, két végét behajtva. |
One |
7:53 |
Most már csak paníroznunk kell, liszt-tojás-zsemlemorzsa. |
Enter Sandman |
7:39 |
Forró, bő olajban aranybarnára sütjük őket. |
Battery |
7:24 |
Leitatjuk az olajat és tálalhatjuk. |
Guns N’ Roses
Vodkás spagetti húsbombákkal
Hozzávalók 4 személyre
> Darált marhahús / 500 g
> Nyers füstölt sonka / 100 g
> Tojás / 2 db
> Szikkadt zsemle / 1 db
> Tej / 100 ml
> Vöröshagyma / 1 db
> Fokhagyma / 1 gerezd
> Pirospaprikapor / 2 tk
> Majoránna, petrezselyem / 1 tk
> Só, bors, zsemlemorzsa
> Étolaj / 400-500 ml
> Spagetti / 250 g
> Paradicsom, passzírozott / 500 g
> Vöröshagyma / fél
> Fokhagyma / 1 gerezd
> Főzőtejszín / 100 ml
> Vodka / 40 ml
> Bazsalikom / 3-4 levél
> Vaj / 40 g
> Parmezán sajt
> Cukor, só, bors
Appetite for Destruction
Elkészítési idő: 53:51
Welcome to the Jungle |
4:31 |
Készítsük el a húsbombákat. Áztassuk be a zsemlét a tejbe. |
It’s So Easy |
3:21 |
Vágjuk a hagymát és a fokhagymát nagyon apróra. Kockázzuk fel a füstölt sonkát. |
Nightrain |
4:26 |
Egy tálba tegyük a darált húst, a sonkát, a hagymákat, |
Out ta Get Me |
4:20 |
Jól dolgozzuk össze, hagyjuk pihenni. Tegyünk fel vizet |
Mr. Brownstone |
3:46 |
Vágjuk fel a fél hagymát és a fokhagymát nagyon apróra. |
Paradise City |
6:46 |
Tegyük bele a hagymát és a fokhagymát, pároljuk üvegesre. |
My Michelle |
3:39 |
Öntsük rá a paradicsomszószt, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és cukorral. |
Think About You |
3:50 |
Főzzük bele a bazsalikomleveleket is, de a végén szedjük ki. |
Sweet Child o’ Mine |
5:55 |
Lottyantsuk rá a főzőtejszínt, majd a vodkát. Egyet még forraljunk rajta, azután vegyük le a tűzről. |
You’re Crazy |
3:16 |
Felforrt a víz a tésztának, tegyük bele. |
Anything Goes |
3:25 |
A bekevert húsból vizes kézzel gombócokat formázunk, |
Rocket Queen |
6:13 |
Felforrósítunk nagy mennyiségű olajat egy kisebb edényben, hogy jól ellepje majd a gombócokat. Gyakran forgatva mindenhol jól átsütjük. |
|
|
Megfőtt a tészta, leszűrjük, majd összekeverjük a paradicsommártással. Rádobáljuk a húsgolyókat, megszórjuk parmezánnal. |