2017.06.01. 11:32 – Nihil_AK

Steve Hackett a Djabe vendégeként turnézik Magyarországon

Workshop és beszélgetés szombaton a Budapest Jazz Clubban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

hackett.jpg

Júniusban a Djabe vendégeként ismét Magyarországon koncertezik Steve Hackett. A Genesis egykori legendás gitárosa ezúttal egy komplett turnén lép fel a zenekarral, amelynek első állomása holnap, június 2-án lesz a debreceni Lovardában, az utolsó pedig június 8-án, a miskolci Ady Endre Művelődési Házban. A budapesti koncert előtt, most szombaton egy beszélgetős-gitározós workshopra is ellátogathatnak az érdeklődők, amely szintén a Budapest Jazz Clubban lesz. További részletek, zenés kedvcsináló a hajtás után!

A Djabe és Steve Hackett együttműködése nem újkeletű, hiszen a gitáros és a zenekar már 2003 óta dolgoznak közös projekteken. Steve először a Djabe Táncolnak a kazlak albumán működött közre. 2004-ben megrendezték első közös koncertjüket is Londonban, 2007 óta pedig minden évben lebonyolítanak egy közös turnét valahol a nagyvilágban. Emlékezetes fellépéseik voltak Malajziában, Boszniában, Ausztriában, Szlovéniában, Hollandiában, Lettországban, Horvátországban, Szlovákiában, Szerbiában, Bulgáriában, Oroszországban és természetesen Magyarországon. Romániában a Garana Jazz Fesztiválon 13 000 ember előtt léptek fel.

Bár a Djabe az elsőszámú hazai jazz / world fusion zenekarként vált ismertté, Steve Hackettel közös műsoruk jóval túlmutat ezen a műfajon, hiszen gyakran elkalandoznak a progresszív rock és jazz-rock világába is. Ennek oka, hogy a műsorban egyenlő arányban játszanak Genesis, Steve Hackett és Djabe kompozíciókat. A Genesistől a Peter Gabriel fémjelezte korszakból a Firth of Fifth, vagy a Phil Collins érából Los Endos rendszeresen a koncertek csúcspontjait jelentik. Steve emellett otthonosan mozog a Djabe számaiban is: több közös lemezt is kiadtak már együtt, és kölcsönösen közreműködtek egymás albumain. Legfrissebb koncertlemezük idén februárban jelent meg az Steve Hackett & Djabe: Summer Storms and Rocking Rivers címmel.

A budapesti koncert előtt a Budapesti Jazz Klubban az esti Djabe koncert előtt Steve Hackett közreműködésével egy beszélgetős-gitározós workshop is várja a látogatókat. Steve meghatározó gitárjátéka, az általa alkalmazott előremutató technikák sokakra volt hatással. Ezekről, a Genesisről és az azt követő évekről, valamint a mostani korszakról folyik majd a beszélgetés Danev György zenei újságíró segítségével. A szombat délután negyed négykor kezdődő rendezvény maximum 30 érdeklődőt tud fogadni érkezési sorrendben, szóval érdemes időben odaérni A workshop látogatói, akik nem jutottak hozzá az esti Djabe koncertre érvényes belépőhöz, azok a különteremben, kivetítőn élvezhetik azt, a sorállás nélküli bárpult minden előnyével.

Hackett immár közel félévszázados karrierjét szinte lehetetlen összefoglalni pár mondatban, mi mégis megpróbáljuk. 1970-től kezdve hét év a Genesisben, annak legjobb korszakában: nyolc nagylemez, ebből hat kivétel nélkül klasszikusnak számító stúdióalbum, kettő koncert, majd még a zenekar tagjaként, 1975-ben, a Voyage of the Acolythe lemezzel beindítja önálló karrierjét. Szólóművészként mára a különböző élő felvételekkel és válogatásokkal együtt közel negyven anyagot adott ki. A szinte magától értető progresszív rock lemezek mellett az 1982-es Bay of Kings óta klasszikus gitáralbumokat is készít, elsősorban saját szerzeményekkel, de a 2000-ben megjelent Sketches of Satie-n például szintén zenész öcccse, John Hackett közreműködésével klasszikus Erik Satie-darabokat dolgozott fel.

Vendégszerepléseit, kollaborációit meg szinte lehetetlen felsorolni, olyan hosszú a lista a Steve Howe-val közös GTR projekttől a Gordian Knoton át különböző zenésztársai - Billy Sherwood, Nick Magnus, Steve Rothery, a már említett John Hackett, és még sokan mások - albumaiig. Az idén februárban 67 életévét betöltött Hackett semmilyen jelét nem mutatja a sokak szerint érett korban elkerülhetetlenül beköszöntő alkotói válságnak. Az elmúlt három év alatt két új stúdióalbumot is megjelentetett, így a személyes beszélgetés kapcsán valószínűleg nem csak a dicső múltról lehet majd őt kérdezni, pedig biztosan mosolyogva válaszolna arra, ki kísérletezett először rockzenei környezetben kétkezes tapping technikával, amit aztán Brian May és Eddie Van Halen is előszeretettel alkalmaztak pár évvel később. Aki szeretné élőben is megtapasztalni mindezt, az mindenképp látogasson el a turné valamelyik magyarországi állomására, Debrecenben, Budapesten, Szegeden, vagy Miskolcon. Soproniak, szombathelyiek pedig akár Bécsbe is ellátogathatnak június 7-én.

A turnén Hackett mellett egy másik világhírű muzsikus is csatlakozik a zenekarhoz, aki nem más, mint Gulli Briem, a legendás Mezzoforte együttes dobosa. Gulli a Djabéval és Steve Hackettel először 2008-ban találkozott a lettországi Saulkrasti fesztiválon, de csak 2012-ben kezdődött el közös együttműködésük, a Djabe: Down And Up lemezének budapesti bemutatókoncertjén, ahol együtt játszottak el Genesis számokat. Azóta Gulli is közreműködött a Djabe lemezein és rendszeresen koncertezett is a zenekarral, itthon és külföldön egyaránt.

További információk a rendezvényről a workshop Facebook-eseményén! 


jazz programajánló szakma workshop genesis turné world music progresszív rock djabe steve hackett



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása