2017.08.04. 13:06 – Juhász Edina

Nagyon nem mindegy honnan veszed a jegyed

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

sziget-2017-rita-ora-es-wiz-khalifa-is-gazdagitja-a-line-upot-03161100.jpg

Jövő héten kezdődik a Sziget Fesztivál, akiknek közbejön valami és nem tudnak ott lenni, azok most akarnak mindenáron megszabadulni az elővételes jegyeiktől, akik pedig későn kapcsoltak, most szeretnének majd jegyhez jutni. Nem mindegy azonban, hogy hogyan találkozik a kereslet és a kínálat, vagyis hol lehet a legbiztonságosabban jegyet venni vagy eladni.

Mikor valaki jegyet vesz egy rendezvényre a hivatalos értékesítő helyek egyikén és azt újra eladja, azt hívják másodlagos jegypiacnak. Ennek van a teljesen hétköznapi formája, mikor valaki elővételesen megvesz egy jegyet mert akkor olcsóbb, vagy éppen ezzel is be szeretné biztosítani a helyét a rendezvényen, de aztán közbejön valami. Nem engedik el a munkából, nem tudják lepasszolni a gyereket, beteg lesz, vagy bármi történik, ami miatt nem tud ott lenni az eseményen, ezért szeretné eladni a jegyét, hogy ne bukja a kifizetett összeget.

Vannak azok, akik felvásárolják nagytételben az olyan koncertekre a jegyeket, amik jó eséllyel teltházasak lesznek, majd megpróbálnak azzal nyerészkedni, hogy drágábban eladják azoknak a tényleges rajongóknak, akik lemaradtak a jegyvásárlásról, mert mondjuk nem sikerült megvenni az első 10 percben a jegyeket.

És vannak azok, akik átvernek mindenkit, egy QR-kóddal vagy vonalkóddal ellátott elektronikus úton elküldött jegyet több embernek is eladnak, majd örökre eltűnnek és a vásárló sem a pénzét, sem a kedvenc zenekarát nem látja. Arról nem is beszélve, aki pont ilyen csalókra hivatkozva mondja azt, hogy majd csak akkor fizet, ha a kezén a karszalag, majd kiderül, hogy tulajdonképpen ő akart ingyenjegyhez jutni és sosem érkezik meg az utalás.

De akkor mégis hol érdemes jegyet eladni vagy jegyet keresni?

Jegyüzérek az utcán

A jegyüzérek közös ismertetőjegye, hogy mindenki bukik az üzletein, kivéve őket. Van, akikről messziről látni, hogy egy dörzsölt jegyüzér, van aki beleéli magát a szerepbe és Éjjel-Nappal Budapest szintű karakterformálással játssza el a szegény lányt vagy srácot, aki haldokló macskája gyógyszereire költ sokat, ezért csak néhány ezer forintot tud adni a jegyedért, de annyit most kegyesen odaad készpénzben és akkor nem kell tovább állnod a napon. Vagy éppen beléd magyarázza, hogy az összes jegy elfogyott, amit látsz másoknál azok pedig mind hamisak, de ő a sajátját árulja és nem akar rajtad keresni, ezért csak kétezret tesz rá, vagy odaadja annyiért, amennyi rá van írva. Ha szerencséd van, akkor sosem tudod meg, hogy előtte 5 perccel vásárolta valakitől ötezer forintért, ha viszont nincs, akkor sosem jutsz be azzal a jeggyel a fesztiválra, a csalót pedig nyilvánvalóan soha többé nem látod.

Facebook

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb sokak számára, hogy a Facebookon árulják a jegyeiket, vagy ott keressenek eladót. Tulajdonképpen ez a második legrosszabb választás, hiszen ott a virtuális jegyüzérekkel lehet sokszor találkozni, akik még ki sem állnak az utcára, hanem a kanapéról intézik a lehúzást. Itt nincs semmilyen biztosíték arra, hogy valóban érvényes jegyet ad el az illető, sem arra, hogy megkapod a jegyed után a pénzt. A kamuprofilok világában ez a megoldás csak akkor működhet, ha valamelyik ismerősöd teszi fel a jegyet, de közülük is olyan, akivel szinte naponta tartod a kapcsolatot.

Apróhirdetős oldalak

A Facebooknál szinte csak egy fokkal jobb, ha az apróhirdetős oldalakon vásárolsz jegyet. Ott sem tudod, hogy valójában tényleg eredeti jegyet veszel, amit ne adnak el még 4-5 embernek. Ahogyan eladóként azt is nehéz bebizonyítanod vita esetén, hogy te valóban eredeti jegyet adtál el, a vevőd szeretne egy ingyen bulit kiharcolni magának.

Erre szakosodott oldalak

A Viagogo a világ egyik legnagyobb másodlagos jegypiaca, sőt sok zenekar maga is itt árulja itt a jegyeit. Garanciát is vállalnak , ami azt jelenti, hogy amennyiben mégis hamis jegyet kapott a vásárló, akkor visszafizetik a jegy árát. Mondjuk ez annak már sovány vigasz, aki lemaradt a nagy kedvence koncertjéről. A másik negatívuma lehet az, hogy angolul működik az egész honlap, így aki nem perfekt, vagy nem biztos a nyelvtudásában, annak nem ez lesz a legjobb választás. Emellett nincs ármaximalizásás sem, a koncertjegyek gyakran az eredeti ár 2-3-szorosáért kelhetnek itt el.

A Tickething gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a Viagogo, annyi előnye viszont már rögtön van, hogy az oldal nyelve magyar. A másik nagy előnye, hogy a jegyeket ellenőrzik. „Az eladásra kínált jegyeken szereplő adatokat és a hirdetésben az Eladó által feltűntetett adatokat folyamatosan ellenőrizzük”- vagyis összevetik a feltöltött jegy PDF-én található adatokat és a hirdetésben megadott adatokat, ezzel ki tudják azt szűrni, hogy egy jegyet többször is feltöltsenek a rendszerbe. Arra is van lehetőség, hogy egy kiválasztott személynek adj el jegyet a rendszeren keresztül, ami így sokkal biztonságosabbá válik, mintha a koncert utáni utalást várnád a vásárlódtól. A szervízdíj az eladónak és a vevőnek is a meghirdetett jegy vételárának a 10 százaléka.

A TicketSwap a Sziget hivatalos másodlagos jegyértékesítője, ez azért máris bizakodásra ad okot. „Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy csak a hivatalos úton (Sziget webshop, kiemelt jegyterjesztő helyek), illetve a TicketSwapon keresztül eladott és vásárolt jegyekért tudunk felelősséget vállalni”- áll a Sziget Facebook oldalán és a TicketSwap oldalán. Mindez pedig annak köszönhető, hogy a sima ellenőrzésen túl itt felvették a kapcsolatot nem csak a Sziget, de más fesztiválok és koncertszervezők csapataival. Így nem csak arra van lehetőségük, hogy szűrjék azt, ha valaki kétszer teszi fel ugyanazt a sorszámú jegyet, de a szervezőkkel is le tudják ellenőrizni, hogy egyáltalán létezik-e olyan jegy, majd a vásárlás pillanatában a vevőnek vadi új, személyre szabott vonalkódot biztosítanak. Így száz százalékos biztonsággal cserélhetnek gazdát a jegyek. A másik előnye pedig az, hogy a nyerészkedők is elkerülik, mert a maximum 20 százalékkal drágábban lehet eladni a jegyet, mint amennyiért azt vette az, aki most szeretné eladni. „Nem támogatjuk a jegyüzérkedést és harcolunk a csalók és a fekete piac ellen. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Sziget, a Sound és a VOLT, a legmeghatározóbb magyar fesztiválok, és mellettük immár a Budapest Park és az A38 hajó is a TicketSwap mellé álltak, hogy összefogva együtt tehessük biztonságossá és átláthatóvá itthon is a másodlagos jegypiacot”- mondta erről korábban Egei Tamás a TicketSwap magyarországi képviselője. Itt is lehetőség van arra, hogy egy konkrét embernek add el a jegyet, viszont a jegy árának csak 5 százalékát számolják fel az eladónak és a vevőnek is, bár erre bizonyos esetekben jöhet még tranzakciós költség. A Ticketswap alkalmazással is elérhető, androidra és iOS-re is letölthető.


sziget2017



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása