2017.08.07. 09:24 – m.adi

Ezt mind nézd meg az idei Szigeten

Sziget 2017 ajánló

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Napokon belül indul a huszonötödik Sziget, éljen! Ha még nem tudod, hogy mit nézel meg idén a fesztiválon, akkor a világzenei top 10 után most a könnyűzenei beharangozót is érdemes átnyálaznod. Sőt, akkor is, ha még nem döntötted el, hogy veszel-e jegyet legalább valamelyik napra, mert a posztban naponként szedjük össze az érdekes koncerteket, méghozzá rengeteget belőlük, nagyon sok zenével.

Szerda

A nap koncertje: P!nk – 21:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad

A Sziget legelső napja szokás szerint egy nagy fellépőről szól, aki gyakran a fesztivál legnagyobb sztárja is, és ez idén abszolút így van P!nkkel. Az énekesnő mondjuk az utóbbi években egy kicsit eltűnt a radarról, de tavaly elkezdett dolgozni hetedik nagylemezén, amiről a Just Like Fire kapott először klipet, és megszületett második gyermeke is. A babázás mellett nem lehet sok ideje koncertezni, ami abból is látszik, hogy a szigetes fellépése mellett én összesen tizenegy másik koncertidőpontot találtam nála idén, szóval elég exkluzív bulit fog látni a fesztivál közönsége. Főleg úgy, hogy a koncert másnapján hoz ki P!nk még egy új számot, amit élőben még soha nem játszott, már ha lehet hinni a setlist.fm-nek, most viszont lehet előkerül majd. Érdekes arra gondolni, hogy tavaly mekkora várakozás előzte meg az ugyanilyen körülmények között fellépő Rihanna fellépését, ami aztán hatalmas csalódás volt, de én úgy érzem, hogy P!nk nála sokkal jobb koncertet fog adni, és nagyon könnyen lehet, hogy miatta rögtön teltházas nappal nyit a fesztivál.

Ezen kívül túl sok koncert nem lesz még szerdán a Szigeten, de ha már arra járunk, a nagyszínpadon érdemes lehet megnézni a boszniai, ska, punk és reggae keverékét játszó Dubioza Kolektiv zenekart, ami vélhetően tök jó fesztiválindító bulit fog csinálni, na meg az utánuk jövő Billy Talentet is, ami tavaly Afraid of Heights címen megjelent ötödik nagylemezének turnéjával érkezik Budapestre.

Csütörtök

A nap koncertje: Biffy Clyro – 19:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad

Nagyon sokat gondolkoztam, hogy melyik legyen a csütörtöki nap koncertje, aztán végül a Biffy Clyro jött ki győztesen, mindjárt meg is mondom, hogy miért. Ugyan sokan nincsenek annyira oda a zenekarért, köztük én sem, de azt el kell ismerni, hogy a tíz évvel ezelőtti befutásukkor mutatott direktebb és nyersebb dalokat hátrahagyva a Biffy Clyro igazi stadionrock-zenekarrá vált, ami együtt jár a sokszor visszás grandiózussággal meg pátoszossággal, de másrészt az is benne van, hogy az idei Glastonbury-n ugyanúgy fél nyolckor kezdtek a Pyramid Stage-en, mint pár nap múlva a Sziget legnagyobb színpadán fognak. Szóval simán lehet ez egy tök jó koncert, de igazából az is benne van, hogy bukta lesz belőle. Ide azért egy régebbi dalt fogok berakni, úgyis szokták játszani mostanában is.

Wiz Khalifa, aki épp a napokban búcsúzott el attól a kellemes állapottól, hogy övé a legnézettebb YouTube-videó a Halálos Iramban 7 főcímdalával, azért nem tűnik a nap legérdekesebb fellépőjének, mert tavaly a Volton csak egy gyenge haknit láthattunk tőle, úgyhogy egyáltalán nem biztos, hogy a mostani koncertje jobb lesz. Jamie Cullum bátor választás a nagyszínpadra, hiszen ő gyakorlatilag egy dzsessz-zongorista, aki viszont híres popszámokat dolgoz fel, úgyhogy ez a bátorság a szervezők részéről azért simán belefér. Tom Odell nagyszínpadra rakása viszont nem tűnik jó húzásnak, mert látszólag semmivel nem jár előrébb az angol énekes, mint három éve, és akkor az A38 sátorban játszott, de aztán lehet, hogy nem nekem lesz igazam. Most csütörtökön a dupstep popot nyomó Alex Clare és az elképesztő sebességgel rappelő Watsky lép majd fel itt, na meg együtt bulizhatunk majd Kensingtonra a hollandokkal, és az A38 színpadon láthatjuk majd a szebb időket megélt The Vaccines-t is, aminek hat évvel ezelőtti, garázsrockos bemutatkozó albuma még mindig nagyon jó.

Péntek

A nap koncertje: Kasabian – 21:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad

Most arra számítok, hogy a fesztivál legjobb koncertjét a Kasabian fogja adni, úgyhogy nem kérdés, hogy az ő fellépésük tűnik a nap koncertjének. Az ok nagyon egyszerű, két évvel ezelőtt a Szigeten eszméletlen jó bulit csaptak, ami simán top háromban volt azon a fesztiválon, ahhoz az estéhez képest pedig két pozitív változás is történt. Egyrészt a zenekar idei lemeze, a For Crying Out Lound nagyon jóra sikerült, és bár a második felére ellaposodik egy kicsit, van rajta legalább öt olyan dal, ami abszolút koncertre való, így a zenekar már eddig is baromi erős setlistjén gyakorlatilag biztos, hogy semennyi üresjárat nem lesz. Másrészt a szervezők a legjobb, esti sávba rakták ezúttal a Kasabiant, úgyhogy a körülmények is abszolút adottak másfél óra szünet nélküli tomboláshoz.

A nap másik nagy durranása PJ Harvey, aki annak ellenére, hogy az utóbbi huszonöt év egyik legfontosabb singer-songwritere, most először ad majd koncertet Magyarországon. Egy Volt fesztiválon félő is lenne, hogy fájdalmasan kevesen néznék meg a mainstream popon azért általában kívül eső énekesnőt, de a Sziget nemzetközi közönségével valószínűleg nem lesz gond. A nagyszínpadot egyébként a Mando Diao nyitja, ami ugyan már nyolcadik albumánál jár, de a legjobb dalait is nyolc éve írta, utánuk pedig a Rudimental drum and bass-slágereire lehet majd bulizni. Az A38 színpadnak nem ez a legerősebb napja, a detroiti, egészen egyedi hangzású rappert, Danny Brownt lehet innen kiemelni, na meg a Bear’s Den-t, aminek nyugis-békés zenéje valószínűleg jobban működne a fesztivál vége felé, mikor az emberekben már nem maradt sok energia.

Szombat

A nap koncertje: Iggy Azalea – 18:00, Dan Panaitescu Nagyszínpad

Nem volt egyszerű kiválasztani a szombati nap koncertjét sem, más-más okokból simán szerepelhetne itt Macklemore & Ryan Lewis, a Crystal Fighters, vagy esetleg még a Courteeners is. Iggy Azalea itteni szereplésére pedig két héttel ezelőtt még semmi esély nem volt, de aztán jött Rita Ora, és július legvégén a Clean Bandittel együtt lemondta a fellépését. Hatalmas bravúr a szervezőktől, hogy a bejelentés után három nappal már arról számolhattak be, hogy a helyén az ausztrál rapper-énekesnő fog fellépni, aki igazából még nagyobb név is Rita Oránál, és egyébként egyáltalán nincs most európai turnén. Külön vicces, hogy a két énekesnőnek félmilliárdos YouTube-nézettségű közös száma van, könnyen el tudom képzelni, hogy Ora besegített kicsit a bookingban, ha már ilyen surmó volt. Iggy Popnak persze jobban örültünk volna, de ez akkor is szép volt a szervezőktől, és még ha életre szóló zenei élményt nem is fogunk szerezni ezen a koncerten, arra jó lesz, hogy megnézzük, hogyan néz ki 2017-ben egy produkció az utóbbi időben leginkább a női seggekről szóló és egyre kevésbé szofisztikált nemzetközi popszíntérről.

Macklemore és Ryan Lewis leginkább négy éve volt ennek a nemzetközi popnak az alakító ereje, de persze még mindig nagyon népszerű maradt, ráadásul Macklemore most sorra hozza ki az új számokat, egy hónapja a százéves nagymamájával forgattak klipet, a Marmalade pedig még egy hete sincs, hogy megjelent. A nagyszínpad másik beugrója a Soundon is fellépő svéd EDM-duó, a Galantis lesz, de ebben az időszakban szerintem nyugodtan át lehet majd sétálni az A38-hoz, ahol előbb a Strypes lép fel, aminek a tagjai még mindig nagyon fiatalok, de keményen nyomják a rock and roll-t, utánuk meg a Courteeners, ami tavalyi lemezével már abszolút meghaladta az indie rockot, és bár ugyanúgy a szinti felé ment el, mint a legtöbb hasonló zenekar, elég kellemes lemezt hozott össze Mapping the Rendezvous név alatt, ami tök jól szólhat élőben. A Crystal Fighters mindig jó bulit szokott a Szigeten csinálni, ahogy tavaly a fesztivál hivatalos afterpartyján a Budapest Parkban is jó koncertet adott, de most visszatér abba a környezetbe, ami a legjobban passzol hippi zenéjéhez, éjfél előtt negyed órával kezd majd az A38 sátorban. A sátor programja kifejezetten erős lesz egyébként szombaton, mert rajtuk kívül a Bad Religion is itt lép fel, úgyhogy idén sem maradunk korosodó punk rockerek nélkül a Szigeten.

Vasárnap

Allah-Las – 20:15, OTP Bank Színpad by A38

Nagyon sokszor éri a Szigetet az a kritika, hogy kevés aktuális nevet hív el, feltörekvő előadót meg még kevesebbet, és helyettünk inkább a régi, jól bevált, vagy már eléggé lejárt nevekre építi a lineupot. Idén mintha a szokásosnál kicsit több lenne az aktuális fellépő a fesztiválon, amire az egyik legjobb példa a Los Angeles-i Allah-Las, ami abszolút feltörekvő és kurrens zenekar, de ha nem is jutnak el soha odáig, hogy headlinerek legyenek a fesztiválokon, akkor is tök jó, hogy élőben is meghallgathatjuk sokszor melankolikus és sivatagi hangulatú, a pszichedelikus rockra, a garázsrockra és a hatvanas évekre épülő dalaikat a Szigeten.

Ami a nagyszínpadot illeti, a Hurts-t lassan már az is látta valamelyik random hazai fesztiválon, aki egyáltalán nem akarta, a Metronomy viszont tök jónak ígérkezik, főleg úgy, hogy indie-s elektrójukat még nem lehetett itthon élőben hallani. Aztán az A38-on fellép az Oh Wonder, ami olyan, mintha a szegény ember XX-e lenne, csak egy kicsit dallamosabb, valamint a Pretty Reckless, élén a Gossip Girlből ismert Taylor Momsennel, aki általában nem szokta magát nagyon visszafogni a színpadon, vélhetően most sem fogja. Koncertet ad még az új-zélandi The Naked and Famous is, ami egyfajta modern szintipopot játszik, és leginkább a Young Bloodról ismert, de vannak még jó számai ezen kívül is.

hétfő

A nap koncertje: Mac DeMarco – 22:00, OTP Bank Színpad by A38

Az Allah-Lashoz írt bevezetőt simán átmásolhatnám ide is, azzal a különbséggel, hogy Mac DeMarco már túljutott a feltörekvő státuszon, ugyanis az utóbbi években gyakorlatilag katapultálta magát az ismeretlenségből először odáig, hogy a kritikusok kedvence lett, és mára már gyakorlatilag sztárnak nevezheti magát. Pedig borzasztó messze van a sztáralkattól, sőt, inkább úgy néz ki, mint az a srác a kollégiumban, aki már nyolc éve ugyanazt a szakot csinálja, és akkora lyuk van a fogai között, hogy szerintem simán be tudja dugni oda két szívószálat. A zenéje is mentes mindenféle felszínességtől, de egyszerű, a gitár és a szinti köré épülő jangle popos számai nagyon könnyen magával ragadják az embert. Szerencsére nem a nagyszínpadra hívták meg, DeMarco zenéjének az A38 kisebb, meghittebb környezete tök jól fog állni, főleg úgy, hogy valószínűleg tele lesz a dalait kívülről fújó külföldiekkel a sátor.

A Sziget talán legerősebb napján DeMarco sávjában a nagyszínpadon éppen a Major Lazer fog headlinerkedni, ami, mint oly sokan idén, szintén fellépett a 2015-ös Szigeten. A trió azóta még összehozott pár slágert, és bár a Lean On sikerét nem tudták megismételni, még mindig tök aktuálisnak számítanak ők is, bő egy hete például két brazil énekesnővel hoztak ki egy portugál nyelvű és eléggé slágergyanús dalt. Egyébként a nagyszínpad elektrós headlinerei közül szerintem ők adják majd a legjobb koncertet idén. Előttük az a Two Door Cinema Club lép fel, ami a legjobb, még pörgős indie rock lemezét már hét éve készítette, de azóta is csináltak tök jó, diszkósabb és funkosabb dolgokat, úgyhogy érdekes koncertnek ígérkezik ez is. Az estét a nagyszínpadon George Ezra nyitja majd, aki biztosan elénekli majd a közönséggel együtt a Budapestet, 17:45-kor pedig a Glass Animals játszik, erre a napra jut tehát még egy nagyon aktuális név, ráadásul elektrós-pszichedelikus-hip-hopos indiejük igazi fesztiválzene. Aztán maradt még az A38 sátorban is négy említésre méltó név, a pszichedelikus dance/rock Jagwar Ma-t például abszolút érdemes megnézni, na meg Vince Staples kaliforniai rappert is, hajnalban pedig Flume és Cashmere Cat fog DJ-zni.

kedd

A nap koncertje: Interpol – 23:45, OTP Bank Színpad by A38

Ne lepődjetek nagyon meg, de utoljára éppen tavalyelőtt játszott az Interpol is a Szigeten, az akkor megjelent és elég jó El Pintor óta viszont nem jött ki új albumuk, a következő megjelenését jövőre tervezik. Ennek a koncertnek tehát teljesen más lesz az apropója, méghozzá az, hogy idén tizenöt éves az a lemez, amivel berobbant a zenekar a köztudatba, az azóta már nagyjából kultikussá vált Turn On the Bright Lights. És ha már így van, az Interpol az egész albumot eljátssza a nagyobb színpadok idei utolsó hangszeres koncertjén, ez pedig elég különleges dolognak ígérkezik, így ha minden jól megy, a New York-i zenekar fellépése igazán emlékezetes lezárása lesz a 2017-es fesztiválnak.

Az Interpol előtt több zenekart is érdemes majd megnézni az utolsó napon, az alt-J például kapásból elég nagy számnak tűnik, de két éve (mikor máskor) meglehetősen unalmas koncertet adtak, idén megjelent új albumuk, a Relaxer néhány számon kívül pedig elég elvont lemez lett, de ettől még könnyen lehet, hogy az idei koncert jobban sikerül. A nagyszínpad műsora az End Show kivételével kedden végig érdekes lesz, első alkalommal láthatjuk Magyarországon a blues rockos-garázsrockos The Killst, akik tök jó zenét csinálnak, csak sajnos szegények megkapták a zenéjükhöz tökre nem illő délután négyes sávot, inkább az Interpol időpontját tudom hozzájuk elképzelni. Utánuk Birdy következik majd, aki még csak húsz éves, de már három nagylemez van mögötte, na meg olyan slágerek, mint a Skinny Love, és a tavaly megjelent Keeping Your Head Up.

Olyan időket írunk, amikor a Breaking Benjaminnak azért a pokolnál nem hangosabb zenéje az egyik legkeményebb előadóvá teszi őket a fesztiválon, úgyhogy ha valaki legalább valamennyire zúzni szeretne, az kedden az A38 sátorban megtalálja őket. A koncert egyébként nagyjából átfedésben lesz az End Show-val, úgyhogy pátoszosan akár azt is lehetne mondani, hogy a fesztivál jelene és múltja egyszerre lesz megfigyelhető két legnagyobb színpadán. Hallgathatunk aztán még egy kis brit alt-rockot a Nothing But Thievestől, az Európa Színpadon pedig egy tök érdekes olasz zenekart lehet majd megnézni a Tre Allegri Ragazzi Morti személyében. Aki pedig a fesztivál legvégére sem volt képes rendesen elfáradni, az Fritz Kalkbrennerre még mindig bulizhat fél kettőkor az A38 sátorban. Ja, és este tizenegykor az Afro-Latin-Reggae Faluban fellép a nyár magyar slágerével a Dubem K, ami a Szigettől egy kicsit szokatlan, de érdekes élmény lehet.


ajánló fesztivál sziget the kills pj harvey bad religion pink beharangozó interpol hurts biffy clyro metronomy billy talent crystal fighters major lazer two door cinema club birdy wiz khalifa the vaccines the naked and famous dubioza kolektiv macklemore iggy azalea rudimental alt-j mac demarco the courteeners jagwar ma the strypes Alex Clare Kasabian george ezra glass animals allah-las oh wonder sziget 2017 Watsky pretty reckless



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása