2018.08.13. 14:19 – Juhász Edina

Koncertet telefonnal rögzíteni hülyeség. Vagy mégsem? - Csúcstelefonokat teszteltünk bulikörnyezetben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

judas_img_20180724_232935_089.jpg

Teljes gőzzel megy a Sziget, egymást érik a koncertek, na meg az elmaradhatatlan inger, hogy ne csak nézd és hallgasd, de meg is örökítsd a bulit. Az persze más kérdés, hogy ezeket az általában használhatatlan, értelmezhetetlen és összességében kivehetetlen képeket mikor nézed meg újra, ahogyan a zörejek és a mögötted álló obégatásától élvezhetetlen videókat sem biztos, hogy hetente előveszed, hogy ezek segítségével idézd fel az emlékeket. De valóban nem lehet a tömegből értékelhető felvételeket készíteni telefonnal? Ezt teszteltük néhány csúcskészülékkel.

Huawei P20 Pro

A Huawei telefonja három kamerával és mesterséges intelligenciával esik neki a koncerteknek is. Ha a Leica gép jó a Lamb Of God-énekes Randy Blythe-nak, akkor jó egy Leicával közösen fejlesztett kamerarendszer nekünk is? De minek ehhez három kamera? A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a 20 MP monokróm, és a 8 MP-es telefotó és a 40 MP-es RGB lencse, illetve a mesterséges intelligánciával megtámogatott rendszer dolgozik együtt, hogy legyen szó szuperlassításról vagy az ötszörös hibrid zoomról, sikerüljön kihozni a maximumot a telefonból. Ez pedig a gyakorlatban így néz ki:

Samsung Galaxy S9+

A Samsung csúcstelefonja is kiváló fotós képességekkel rendelkezik, elég csak megnézni a körbeplakátolt várost, hogy milyen képet lehet vele lőni Halott Pénz-koncerten. Már ha profi, aki készíti azt a fotót, mert egy laikus kezében azért nyilván nem lesz óriásplakátra való a végeredmény. A Samsung Galaxy S9+ két 12 MP-es kamerával a sötétben, gyenge fényviszonyok közötti képkészítést tűzte ki magának célul, a sötéthez a kamera rekeszértéke alkalmazkodik, ezzel jobb képek születnek.

HTC U12+

Aki nagyon szeret videókat készíteni, az szeretni fogja a HTC U12+ kameráját, főleg azt a funkciót, hogy képes a hangforrásra fókuszálni. Vagyis nem azt erősíti fel majd a videón, hogy a mögöttünk állók végigbeszélték a koncertet, hanem őket kizárja, és csak a zenével foglalkozik. 12 MP és 16 MP hátlapi kamerák, és két 8 MP-es előlapi kamera segít abban, hogy a buliszelfik is jók legyenek. A hátlapi kamerával kétszeres optikai és tízszeres digitális zoomra képes, ami akkor jön jó, ha nem közvetlenül a színpad előtt állsz. A videód ráadásul akkor is jól fog szólni, ha a telefonodon hallgatod vissza, de egyébként nem csak ez, hanem bármilyen videó jól szól majd a boombox hatás miatt, aminek te örülhetsz ha zenét hallgatnál a strandon, a melletted napozók vagy a balatoni hattyúk már nem biztos, hogy ugyanígy tesznek majd ha elindítasz nekik egy kis black metalt.

Honor 10

Szintén duálkamerával támad a Honor készüléke, 24 és 16 MP-es kamera kap segítséget a mesterséges intelligenciától, hogy minél jobbak legyenek a képek. 22 kategóriában 500 tématipust ismer fel, egyszerre többet is, és ehhez igazítja a kamera beállításait. Vagyis ha naplementében énekel valaki, és beszalad egy kutya, akkor már beállításokat használ a kutyára, a naplementére és a koncertfényekre is. Ettől pedig ilyen lesz a végeredmény.

Cat S61

Ez a telefon leginkább azért tökéletes fesztiválra, mert nagyon nehéz összetörni, sokáig bírja, semmi baja nem lesz a portól, és a nedvességtől sem, vagyis ez leginkább azoknak való, akik nem videózgatni meg fotózni akarnak egy fesztiválon vagy koncerten, hanem nagyon komolyan bulizni. 1,8 méterről leesve sem lesz semmi baja, ha a medencében köt ki azt is túléli, és a 4500 mAh akkumulátorral jó sokáig bírja a telefon, vagyis nem gond, ha egyik este nincs hely a mobiltöltő állomáson a fesztiválon. És ott van az az extra is, hogy beépített hőkamerával, lézeres távolságmérővel és beltéri levegőminőség-érzékelővel szerelték fel, aminek egy koncerten vagy egy fesztiválon akkor tudod hasznát venni, ha mondjuk egészen pontosan kíváncsi lennél arra, hogy hány méterre is állsz a színpadtól, vagy ha vizuálisan is megjelenítenéd, hogy mennyire forró a hangulat.




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása