2018.08.17. 13:40 – Lángoló

Pet Shop Boys, Sean Paul, Jess Glynne, Wilkinson: 5 nap múlva kezdődik a SZIN Szegeden

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

szin_2016_kozonseg_02.jpg

Augusztus 22-én indul az ország legnagyobb hagyományokkal rendelkező fesztiválja, az idén 50 éves Szegedi Ifjúsági Napok. A négynapos fesztiválon fellép Sean Paul, a Pet Shop Boys, Jess Glynne, Wilkinson, dj szettet játszik a Faithless, a hazaiak közül pedig ott lesz szinte az összes nagy fesztiválkedvenc: Lovasitól, a Quimbyn és a Hiperkarmán át, a Punnany Massifon, a Halott Pénzen és a Wellhellón keresztül az idén szintén ötvenéves Ákosig.

A SZIN 1968-ban, egy évvel Woodstock előtt kezdődött története három korszakra osztható. Az elsőben 68-tól egészen a rendszerváltásig a KISZ és az Expressz Ifjúsági és Diák Utazási Iroda szervezte a fesztivált. A SZIN-re érkezők ezen a néhány napon elengedhették magukat, önfeledten szórakozhattak mindenféle retorzió nélkül. Híres volt a fesztivál arról, hogy nem csak a támogatott és a tűrt, de bizonyos esetekben még az egyébként tiltott zenekarok is felléphettek.

A rendszerváltás után, 1990 és 2002 között Szurdi Zsolt, a szegedi Rock Klub vezetője és a Gőzerő zenekar alapítója tartotta életben a fesztivált. Az általa szervezett rendezvény jóval kisebb volumenű volt a korábbi évekhez képest, azonban megtartotta a SZIN szellemiségét.

A kétezres évek elején aztán feltámadt a fesztivál: 2003-ban a város a szervezést a szegedi Ifjúsági Házra bízta. A fesztivál új arculattal tért vissza, és ekkortól már külföldi sztárfellépőket is hívtak.

A nyáron Szeged belvárosában, a Tisza-parton tablókiállítás nyílt az 50 éves SZIN történetéről, ezek a tablók láthatók az alábbi galériában.

Az idei Szegedi Ifjúsági Napok minden szempontból nagyobb lesz, mint a korábbiak: 10 zenei színpadon a 4 nap alatt 1395 zenész fog megfordulni a több mint 150 zenei program során. 537 fő fog dolgozni a fesztiválon a színpadok technika személyzetétől egészen a szemétszedőkig.

Aki a számokat szereti, azoknak lehet érdekes, hogy a szervezők 5890 méter elektromos kábelt használtak fel, ami egyébként pont a szegedi nagykörút hosszával egyezik meg. A Borsodi Nagyszínpad és a Pepsi Nagyszínpad felépítése során 55 tonna fémvázszerkezetet mozgattak meg a színpadépítők, ez 9 darab afrikai elefántbika súlyának felel meg. Idén ötezer négyzetméter mobil padozatot raktak le a Partfürdőre, hogy a fesztiválozók pormentesen szórakozhassanak. A 15 fős szervezői stáb az előző SZIN óta 28750 munkaórát töltött a szervezéssel.

Eddig 13 országból vásároltak jegyet az idei fesztiválra, a legtávolabbi jegyvásárló a 2861 km-re lévő finnországi Vaasa városából érkezik. A SZIN hivatalos mobil applikációját 58785 fő töltötte le az elmúlt 1 évben.

A külföldi sztárfellépőknek különleges kéréseik is vannak, naná. Az egyikőjük kiemelt kérése volt, hogy a koncert előtt szeretne imádkozni, így a szervezőknek egy mobil kápolnát kell kialakítani a backstage-ben. Ha tippelhetünk, szerintünk Sean Paulról lehet szó. Egy másik fellépő ehhez képest szinte már unalmas kéréssel állt elő: egy 12 méter átmérőjű medencét kért, hogy a koncert után lehűthesse magát.

Akinek már megvan a jegye vagy a bérlete az idei SZIN-re, az egyébként mától már át is veheti a karszalagját a szegedi IH Rendezvényközpontban, hogy ne a beléptetésnél kelljen sorban állni. Egész hétvégén felvehetők a karszalagok, még augusztus huszadikán is.

Néhány videó az idei húzónevektől:


pop rock fesztivál elektronikus szegedi ifjúsági napok SZIN



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása