2018.09.05. 15:32 – Lángoló

Új lemez és budapesti koncert a Dead Can Dance-től

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

dcd.JPG

Az A Celebration – Life & Works 1980-2019 című turnéjának keretében 2019. június 26-án a Budapest Sportarénában lép fel a Dead Can Dance. Már ez is elég nagy szó, hiszen hét éve nem járt nálunk Lisa Gerrard és Brendan Perry legendás, behatárolhatatlan műfajú zenekara, de ráadásul még új lemezt is kiadnak idén ősszel, erre hat évet kellett várni.

A Dionysus című lemez előtérbe helyezi azokat a rítusokat és rituálékat, melyeket a görög istennek tulajdonítanak. A lemez 7 mozzanata Dionüszosz mítoszának és kultuszának 7 különböző arcát mutatja be. A Dionüszosz zenei formája egy oratórium, melynek spirituális és világi részei is vannak:

ACT I

Sea Borne - Liberator of Minds - Dance of the Bacchantes

ACT II

The Mountain - The Invocation - The Forest - Psychopomp

Bár Dionüszosz története a jelenkori pogány Európában is helytálló lenne, Perry elképzelése egy kis közösség, akik közösen, bensőségesen ülik meg ünnepeiket és rituáléikat. Énekelnek, kántálnak, hívnak és válaszolnak. A nyelvük fikció - nem egy bizonyos ország vagy csoport bizonyos nyelve. Azonban a szóló és kórushangok mély érzelmeket szállítanak a nyelvi korlátok helyett. Ahogy az ezt megelőző Dead Can Dance albumoknak, úgy a Dionüszosz hangjainak sincs szövegkönyve.

Perry ihletett merített a természet hangjaiból – kiváltképp az állatok hívó hangjai, a természeti hangok, melyeket Perry az új lemezen egy sornyi, a világ különböző tájairól szerzett népi hangszer segítségével mutat be. A hangszereket a Dionüszüsz előkészületeinek 2 éve alatt gyűjtötte össze mint pl. az iráni Daf dobot vagy a szlovák pásztor furulyát a Fujarát. Ahogy a többi lemezen is, a világ különböző népeinek hagyományai, és azok ütemei játsszák a főszerepet. Perry vegyíti a lemezen a helyi felvételeket, kántálásokat - beleértve a svájci kecskepásztorokat, új-zélandi méhkasokat, mexikói és brazil madárhangokat. Ezeket nem csak a lemez hangulatának növelésére használja, hanem annak demonstrálására, hogy a zene mindenhol jelen van.

A lemez történetének vázát Dionüszosz ihlette, de a borítón egy huichol indián készítette maszk szerepel, mely a törzsnek otthont adó Sierra Madre hegységben Mexikóban készült. A törzs a fonalfestésről, valamint a tárgyak aprólékos gyönggyel való díszítéséről híres. Az álarcot gyógyító és tudatmódosító szent ritusok és rituálék eszközeként használták.

dcd_dionysus.jpg

A Dead Can Dance legújabb lemeze nem csak az emberiség ünneplése, hanem az emberiség természeti munkájának tisztelete és méltatása is.

A koncertre a jegyek szeptember 7-től kaphatók az Eventim.hu oldalon és országszerte a Ticket Express irodákban.


dead can dance



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása