2018.10.11. 11:00 – Lángoló Gitárok

Nincsen szavam - Itt az első dal a zenekari felállásra váltó Petruska új lemezéről

Lángoló premier + interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

petruska_credit_lang_peter_2_web.jpg

Petruska nyolc év trubadúrság után most először áll teljes zenekari kísérettel színpadra október 27-én a B32-ben. A folyton kísérletező dalszerző-énekes és zenekara ráadásul már a készülő harmadik nagylemezről is játszik dalokat, mely hangulatáról a most megjelenő Nincsen szavam árulkodik. A folytatásban jön a friss dal egy rövid interjú társaságában. 

A gitáros-énekes nyolc éve egyszál gitárral, illetve bajtársával, Temesvári Bencével járja az országot, most azonban eljött a pillanat, amit már sokan vártak: Petruska először áll teljes zenekar kíséretében színpadra! És bár az elmúlt egy évben megszokhattuk az énekes-dalszerzőtől az útkereső Hovatovább koncertjein a legkülönfélébb felállásokat, a mostani zenekaros megszólalás már nem a keresgélésről szól, hanem sokkal inkább a megújulásról. Többek között erről is kérdeztük. 

Miért hagysz fel az önálló fellépésekkel?

Nem hagyok fel velük. Most jött el az ideje bővülni a produkciónak, olyan zenéket kipróbálni, amik jobban szólnak együtt, mint egyetlen hangszerrel. Élvezem, ami mögöttem van, de a folyamatos megújulásban hiszek. A szólózás egy csoda-dolog, és ennek semmiképpen sem fordítanék hátat. De eljött egy olyan időszak, amikor másfajta zenei megoldások motiválnak, más irányokban szeretnék fejlődni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy esetenként ne férne bele egy-egy igazán különleges, intim szólókoncert. Bármennyire egyszerűnek hangzik, sok idő kellett, mire rájöttem a borzasztóan egyszerű igazságra: azért, mert mást is kipróbálok, nem jelenti azt, hogy ne lehetne visszanyúlni az alaphoz.

Annak idején miért egyedül kezdtél el zenélni?

Megismertem és elkezdtem kitanulni a fingerstyle játékstílust. Egy szál gitárral egy teljes zenekar benyomását kelteni igazán varázslatos dolog, főleg nagy hangtechnikával. Sok évet beletettem abba, hogy bebizonyítsam, így is lehet nagy színpadokon, fesztiválokon játszani, nem kell mögé semmi más. Ezeket a lehetőségeket úgy érzem, mára mind a szívemben, mind a hazai zeneiparban kimaxoltam, ideje továbblépni, és a monológ helyett párbeszédet vinni a színpadra.

Volt egyébként korábban zenekarod?

Persze, gimnazista koromtól folyamatosan, köztük például Boggie-val és Szederrel is, ezer éve. Annak idején nem tudtam jól keretezni a közösségek működését, hamar kaotikussá vált körülöttem a levegő, a szakmai kihíváson túl ez is vezető érv volt a szólózás mellett.

Új lemezt is terveztek ebben a felállásban. 

Igen, sőt onnan jön a zenekaros felállás ötlete. Elkezdtem írni az új dalokat egy szál gitárra, és ugyanaz szólt, mint az előző lemezen, és nem éreztem, hogy ez előremutató lenne. A folyamatos változásban hiszek, nem szeretem ugyanazt többször elmesélni. Én úgy képzelem el, mintha egy könyv különböző fejezeteit olvasnánk. Van egy főszereplő, akivel történik ez-az, aztán, amikor már megismertük, akkor új helyszínek, szereplők és helyzetek jelennek meg, ettől izgalmas, ettől halad előre a sztori. Yoda és Lando nélkül nincs Birodalom visszavág.

Mennyiben más így írni a dalokat?

Felszabadító és természetesebb. Eddig azzal a nyomással írtam a dalaimat, hogy élőben nagyot szóljanak egy szál gitárral is, illetve, hogy látványos legyen az a gitározás. De az igazság az, hogy előbb kezdtem el komplexebb hangszerelésű dalokat írni, és csak aztán gondolkodtam el az élő megszólaláson.

A te neved alatt fut majd a zenekar is?

Persze. Nem leszünk a The Valamis, de még Petruska & The Valamilyen Valakik sem. Örülök, hogy feltetted ezt a kérdést, mert az a tapasztalatom, hogy nem csupán a közönség, de még a szervezők is hajlamosak azt hinni, hogy itt valami nagy újratervezés történik, és a nulláról indul egy új produkció. Erről szó sincs. Azáltal, hogy egyre több fantasztikus kvalitású muzsikust vonok be a dalaim megszólaltatásába, még nem jelenti azt, hogy egy klasszikus értelemben vett együttes születik. Petruska énekel tovább, és egy picit többen lesznek a színpadon vele.

Kik a társaid? Mikorra várható a nagylemez?

A nagylemez jövő tavasszal érkezik, de ahogy látjátok, már elkezdtük mutogatni a dalokat. Lesz még egy-két ráhangoló jellegű kislemezpremier addig is. Az album Hidasi Barnabás és Vesztergom Laura bábáskodása alatt készül, a dalok megírásában pedig nem csupán régi szerzőtársam Babarci Bulcsú segédkezett, hanem Grecsó Krisztián is. A közreműködők között természetesen ott van az eddigi lemezekről ismert Temesvári Bence hegedűs és Markos Miklós Mikee ütőhangszeres, az újoncok pedig Borbély Tamás és Egri Márton basszusgitáron és dobon – olyan hangszereken, amilyenek még sosem voltak Petruska-koncerten. Izgalmas fejezet előtt állok, az biztos.

A most debütáló dalról mit kell tudnunk? 

Ez egy közös szerzeményünk Babarci Bulcsúval. Nem véletlenül lett a harmadik nagylemez előfutárának kiválasztva, egyértelmű zenei folytatása az olyan dalaimnak, mint a Miért pont én?, a Nem így képzeltem el, vagy a Mit beszélnek?, viszont hangulatában már sokat sejtet az új fejezetből is, melyhez szervesen kapcsolódik az új felállás.

A Nincsen szavam cím mire utal? 

Általában elég beszédes vagyok, ez a dal azonban azokról a helyzetekről szól, amikben úgy érzem, nincsen szavam. Az egyetemen például visszatérő félelmem volt, hogy nem vagyok elég okos, nem veszem fel a fonalat a többiekkel. Máskor, gyakorlatias helyzetekben nem egyszer ültettek le azzal, hogy „Petruska, te inkább gitározz”, ami nem csak a zenei képességem elismerése volt, hanem a kívülállóságomé is. És ott van a végén a csattanó: a logikus ember, aki mindig el tudja mondani, mikor, mit hogyan érez, és miért úgy, egyszer csak szerelmes lesz, és elfogynak a szavai.

A most bemutatkozó Nincsen szavam egy kedves lyric videót is kapott, melyet Krizbai Gergely "Krizbo" jegyez. A dalt élőben először a legelső zenekaros koncerten, október 27-én a B32-ben lehet majd hallani, ahol több vadonatúj szerzemény elhangzik majd, és a korábbi kedvenc dalok is abban a formában szólalnak majd meg, ahogyan a lemezeken megismerhette őket a közönség.

A posztot a Hangfoglaló Program keretében az NKA támogatta

nka_hangfoglalo_logo_650.png


folk pop rock petruska andrás dalpremier petruska #hangfoglaló2018



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása