2018.10.12. 18:18 – Lángoló Gitárok

Képzőművészeti programok hétvégére a CAFe Budapest Fesztiválon

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

dante_xxi_01.jpg

Jövő vasárnapig tart a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, ahol idén is megtalálható minden a kortárs művészeti ág a könnyűzenétől a jazzkoncerteken át a tánc-, újcirkusz és színházi bemutatókig. A programok között a képzőművészetek iránt érdeklődők is találnak érdekességeket, ezek közül ajánlunk néhányat a mostani hétvégére. (Fotó: Gabor M. Szoke studio Facebook)

Art Market Budapest – Millenáris Park - 2018. október 13-14., szombat és vasárnap, 11:00

Nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás és vásár

A 2011-ben létrejött Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár olyan egyedülálló művészeti kompozíciót mutat be Európa kulturális szempontból egyik legizgalmasabb régiójában és városában, amely kiemelten kezeli az újszerű, inspiráló művészeti tartalmakat, a jövő épp most felemelkedő sztárjait. Friss művészeti inspirációkra épít, amelyek épp annyira táplálkozhatnak a feltörekvő régiók – kiemelten a posztkommunista kelet-európai országok –, mint a fejlett Nyugat új, progresszív generációjának művészetéből vagy más kontinensek Európában még kevéssé felfedezett művészeti választékából.

Az Art Market Budapest 2018-ban a visegrádi országok, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia különleges képzőművészeti tartalmait helyezi a figyelem középpontjába.

Dante XXI. – Tárlatvezetés és nyitott műhely -  Gabor M Szoke Studio - 2018. október 13. és 14. szombat és vasárnap, 18.30

Szőke Gábor Miklósnak, hazánk egyik legsikeresebb kortárs művészének a Csepel Művekben található stúdiója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál új helyszíne. Szőkét legtöbben monumentális, ipari léptékű, köztéri állatszobrairól ismerik, de a szobrok mellett, a művész festményeket is készít, valamint díjnyertes bútorokat és belső tereket tervez, melyeket magánmitológiája, a Dante Birodalom határoz meg.

A képzeletbeli birodalom központi alakja Dante, aki az alkotó néhai dobermannjáról kapta a nevét. A háromnapos esemény Dante alakján keresztül vezeti be a látogatót a 21. kerületben található Csepel Művek romos gyárépületei közé, amelyekből a Gabor M Szoke Studio mint egy 21. századi, kortárs művészeti alkotóműhely, teljes birodalmi pompájában emelkedik ki.

Szőke Gábor Miklós stúdiójában olykor több százan is megfordulnak egy-egy monumentális munka kivitelezése során, a Dante XXI. programsorozat ideje alatt ezek a terek mind látogathatók lesznek, így beleshetünk a művész szobrainak műhelymunkáiba is.

Vasárnap délelőtt 11 órától egy békebeli brunch is várja az érdeklődőket ahol Szőke Gábor Miklós és Wossala Rozina, a Bestia étterem és számos gasztrohely háziasszonyának vendégei lehetünk. Az izgalmas, délutánba nyúló brunch Budapest aranykorát idézi, melynek keretében monarchiabeli piacok és vendéglők fogásai kerülnek az asztalra, illetve megismerkedhetünk Weiss Manfréd, a Csepel Művek egykori alapítójának étkezési szokásaival. Azok a vendégek pedig, akik korhű öltözékben jelennek meg, egy Szőke Gábor Miklós által tervezett különleges ajándékot is kapnak.

1971 – Párhuzamos különidők - 2018. október 12., 17.00 - BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár

A kiállításon két generáció lép színre. Az egyik már az ötvenes években befutott, majd az évtized végén művészileg sikeresen modernizálódó nemzedék, melynek magas társadalmi státuszát főiskolai katedra, állami megrendelések, múzeumi vásárlások és monumentális munkák jelezték. A Budapesti Történeti Múzeum 1971-ben e generáció képviselőinek – Hincz Gyula, Somogyi József, Domanovszky Endre – szentelt egy gyűjteményes kiállítást.

A másik műcsoport létrejötte egy jóval fiatalabb generációhoz kötődik. A ’60-as évek végén jelentkező művésznemzedék számos kísérletet tett arra, hogy bejusson a művészet intézményeibe. Az egyik ilyen, mára szinte elfelejtett, de annál tanulságosabb kísérlet Beke László 1971-es Elképzelés című felhívása volt. A magyar művészettörténetben ezt az évet tekintik a konceptualizmus kiindulópontjának.

A két projekt egy épületben, két helyszínen irányítja rá a figyelmet az egyidejű, de a történeti emlékezetben markánsan különváló jelenségekre. A kiállítás megtekinthető október 12. és február 28. között.

A CAFe Budapesttel kapcsolatos korábbi ajánlóink itt érhetők el. A fesztivál eseményeiről és részletes programjáról a www.cafebudapestfest.hu weboldalon és a fesztivál Facebook-oldalán találhatók információk.


programajánló hír kiállítás képzőművészet szőke gábor miklós art market budapest cafe budapest



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása