2018.10.25. 12:16 – Rácz Mihály

Dupla W a MÜPA-ban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

meszecsinka_2.jpg

Dupla W címen új világzenei koncertsorozat indul novembertől a MÜPA-ban, ami a zeneiség-szellemiség hasonulás lényegét emeli ki és igazítja rá olyan, különböző kultúrákból származó bandákra, amelyeknél ez a közös kicsengés, ha nem is azonnal szembetűnő, de összepárosítva már egyértelmű. Manapság, amikor régi/új félelmek domborodnak ki a nemzetközi élet lüktetését meg-megakasztva, nagyon fontos rámutatni, hogy a zene például messze nem tűri a határokat, és ami a világban, mint kultúra kitermelődik, az a korlátokkal mit sem törődve mind a miénk.

A sorozat minden alkalmával egy külföldi és egy hazai együttes alkot párost az eddig jelzett rokonság alapján. A felütés a Lángoló részéről is kiemelt figyelemmel kísért hazai Meszecsinka és a török Gaye Su Akyol közreműködésével zajlik, vélhetően vastagon aláhúzva, hogy a folk, a pszichedelikus rock és a zsigeri extázis közös metszetében aztán főleg megnyílnak a határok és új belátások tudatosodhatnak. Külön bónusz, hogy mindkét zenekar élén egy-egy mágikus képességű énekesnő áll, akik mind hangban, mint pedig színpadi jelenlétben messze túltolják a szokásos kereteket.

A Meszecsinkát épp tíz éve hozta létre a Fókatelepből kinőve Oláh Annamária énekesnő és Biljarszki Emil billentyűs először duóként, majd rendes zenekarrá duzzasztva. Azóta folyamatosan koncerteznek, bejárták már a világ nagy részét, megkerülhetetlen lemezeket adnak ki, idén pedig az Álomban ébren című albumért elnyerték a Fonogram-díjat (amiről mi itt írtunk).

Gaye Su Akyol elsősorban a nagy török dívák hatására kezdett énekelni, de éppúgy odavolt a legizgalmasabb nyugati rockzenékért is. Szerencsére az összes hatás ki is ütközött már a 2013-as debütáláson, amit egy isztambuli rock bandával, a Bubituzakkal vett fel. Második albumukkal már nemzetközileg is befutottak, és azzal az anyaggal adtak nagysikerű koncertet a tavalyi Sziget fesztivál Világzenei színpadán is. Új lemezük (Astikrarli Hayal Hakikattir) a World Music Charts Europe novemberi lista második helyén landolt, ami szintén elég biztató előjel.

Meszecsinka és Gaye Su Akyol, MÜPA Fesztivál Színház, november 4.




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása