2018.12.02. 15:24 – Lángoló Gitárok

Friss lendület és gátat vesztett kreativitás – Január végén Budapesten a You Me at Six

Nyerj páros belépőt a koncertre!

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

youmeatsix_first_press_shot.jpg

Január 29-én az Akvárium NagyHalljában lép fel az utóbbi évek egyik legsikeresebb fiatal brit rockcsapata, a You Me at Six. Josh Franceschi és zenésztársai nem vádolhatók kényelmes munkatempóval, hiszen az októberben kihozott VI című albumuk  kevesebb mint két év alatt már a második teljes lemezük, ráadásul egy olyan anyag, amivel végképp kinőhetik a korábban rájuk ragasztott "emo pop rockerek Surrey-ből" cimkét. A New Beat és a Lángoló Gitárok adventi nyereményjátékában az első héten páros belépőt nyerhettek a budapesti koncertre!

A VI dalai a zenekar szerint határozottan továbblépést jelentenek a felemás kritikákat kapott ötödik lemez anyagához képest, mellyel pár hónap távlatából már ők maguk sem voltak minden szempontból elégedettek, de ezen a körülmények ismeretében nem is igazán lehet csodálkozni. A Night People lemezt egy 18 hónapos turné, és egy Angliában listavezető album, a Cavalier Youth után írták, ráadásul ahelyett, hogy teljes erejükkel a dalszerzésre koncentráltak volna, mindenféle háttértevékenység emésztette fel erejüket. Utólag ők is ezzel magyarázták a kissé fakóbb, egy irányba mutató szerzeményeket. Max Helyer gitáros így fogalmazott ezzel kapcsolatban:

Más irányban tapogatóztunk akkor zeneileg. Hiba volt, de minden zenekarnak szüksége van egy olyan albumra, amikor hibázik.

Ezúttal azonban szinte minden megváltozott a körülményeket illetően. A lemezt új kiadó, ráadásul a csapat saját cége jelentette meg, új menedzsment intézi a napi teendőket, a zenekar tagjai pedig más megközelítéssel álltak neki a munkának. Ezúttal szabad utat engedtek kreativitásuknak, melyben sokat segített az a tavaly novemberi dalszerző szeánsz, amikor Eg White volt segítségükre, ekkor született az album kezdő- és záródala, a Fast Forward és a Losing You. White korábban olyan A-listás művészek dalszerzőjeként és producereként dolgozott, mint a Linkin Park, Adele, Natalie Imbruglia, vagy a Florence and the Machine. Tájékozottsága az elektronikus zenében rengeteg korlátot bontott le a You Me at Six tagjaiban, mind dalszerzést, mind hangzásokat illetően: ezúttal mindenféle gátlás nélkül építették be zenéjükbe mindazt, amivel korábban feltétlenül mertek kísérletezni, legyenek azok dance, R&B, vagy akár hiphop elemek.

Ennek eredményeként a VI egy közérthető, mégis változatos zeneiségű, szerteágazó album lett, egy nehezebb időszak után új lendületet kapott zenekar lemeze. Erre utal a Fast Forward szövege is, mely egyfajta feldolgozása a Night People óta történteknek, és amelyben Josh Franceschi énekes egy saját maguknak címzett üzenetet is elrejtett.

Mikor úgy érzed, hogy kialudt a tűz, önts rá egy kis olajat!" Önreflexív ez a szám, de jelzi, hol tartott akkor a zenekar. Minden pillanatot újra kell lobbantani a lángot, minden dalban újra ki kell találnunk magunkat művészileg, ez az, amiről szól.

Az énekes fontosnak tartja azt is, hogy ne akarjanak mindenféle elvárásoknak megfelelni.

Magadnak kell írnod a zenét, mert ha valami nem autentikus, az emberek kiszagolják a mellébeszélést. Így aztán egyikünkben sincs félelem, mert olyan dolgot hoztunk létre ezúttal, ami mögé mind oda tudunk állni.

Valószínűleg Franceschi nem téved, amikor ezt mondja, hiszen az új albumot a szakma és a közönség egyaránt lelkesen fogadta, amit egyébként a két eddig megjelentett videóklip sem nehezít meg: a 3 AM és a Back Again klasszikus filmekre, közelebbről A Wall Street farkasára, illetve a Nagy Lebowskira többé-kevésbé direkten utaló kisfilmjeiszerethető, sztorizós vizuális tálalás biztosítanak a daloknak, így jó eséllyel olyanokhoz is eljut majd a zenéjük ezúttal, akik egyébként nem feltétlenül hallgatnak dance és mainstream pop elemekkel dolgozó rockzenét. Január utolsó keddjén az Akváriumba tehát egy új lendületet kapott You Me at Six érkezik majd, azaz aki eddig szerette a zenekart, vagy az új dalok hallatán felébredt benne az igény, hogy élőben is lássa őket, annak mindenképpen ajánlott a koncert.

Most pedig jöjjön a játék! Aki helyesen válaszol nekünk egy egyszerű kérdésre, és segít egy kicsit a rendezvény promóciójában, páros belépőt nyerhet a koncertre. A kérdésünk így hangzik:

Melyik angliai városból származik a You Me at Six?*

a. Epsom

b. Weybridge

c. Chobham

(*Aki megmondja, hogy a másik két városból melyik két híres zenész származik, dupla eséllyel indul a sorsoláson!)

New Beat koncertek 2019-ben 

Január 25 - Priest (SWE) + support // Dürer Kert

Január 29 - You Me At Six - Akvárium Klub NagyHall

Február 2 - Algiers - Dürer Kert

Február 10 - Seafret - Dürer Kert "Room 041"

Február 15 - The Once - Dürer Kert

Február 18 - Tommy Cash - Budapest Gathering - ¥€$ Album tour, Dürer Kert

Február 19 - Tender - Dürer Kert "Room 041"

Márcois 17 - Night Lovell (CA) - Akvárium Klub, Nagy Hall

Március 17 - Cancer Bats - Dürer Kert "Room 041"

Március 27 - Larkin Poe - Dürer Kert

Április 19 - Sold out! Little Big - Akvárium Klub, NagyHall

Június 25 - Disturbed - Budapest Park

Július 23 - Thirty Seconds To Mars - Budapest Park

A megfejtéseket szokás szerint a jatek@langologitarok.hu e-mail címre várjuk, Lángoló - You Me at Six - játék tárgyú levélben 2018. december 9-én, azaz jövő vasárnap délig. A sorsolás után a beérkezett e-maileket töröljük az adatbázisól. Nem kötelező, de megköszönjük, ha megosztod a játékhoz kapcsolódó cikkeket az idővonaladon, esetleg ajánlod kommentben a rendezvényt annak, akit szívesen magaddal vinnél koncertre. A New Beat és a Lángoló Gitárok adventi játékának következő részét jövő vasárnap keressétek!

További információk a New Beat Facebookján!


pop programajánló rock hír dance electronica nyereményjáték akvárium new beat you me at six



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása