2019.03.27. 10:33 – Lángoló

Menyhárt Jenő 60 - születésnapi koncert a MOM Sportban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

menyhart_jeno_foto_szatmari_gergely_2019_2.jpg

Az Európa Kiadó dalszerző-gitáros-énekese, Menyhárt Jenő nem csak a nyolcvanas években indult hazai underground emblematikus figurája, hanem a teljes magyar rocktörténelem egyik legjelentősebb alkotója. Legfontosabb zenekara mellett az elmúlt közel négy évtizedben számos fontos produkció és alkotói projekt részese volt. Április 14-én, vasárnap 20.00-tól - 60. születésnapja alkalmából - egyszeri, különleges koncertet ad a budapesti MOM Sportban, ahol vendégként fellép Kiss Llászló, Víg Mihály, Müller Péter Sziámi, Hegyi Zoltán, Varga Orsolya és Menyhárt Leó is. (Fotó: Szatmári Gergely)

Miközben a legtöbben természetesen az Európa Kiadóra, az elmúlt három és fél évtizedben Menyhárt Jenő vezetésével változó felállásokban működő, számtalan alkalommal megújulni képes, sőt, a megújulásra folyamatosan törekvő zenekar életművére gondolnak, ha a dalszerző-gitáros-énekes neve elhangzik, érdemes nem elfelejteni, hogy annyi minden máshoz is köze volt a nyolcvanas évek eleje óta.

Alapítója volt a punkmozgalom energiáiból táplálkozó, a nyolcvanas évek hazai undergroundját elindító URH-nak. Az 1981-ben alakult Európa Kiadó a gyakorlatilag betiltott státusz ellenére gyorsan népszerűvé vált a nyolcvanas évek első felében, az évtized második felében - a korábbi, lemezeken meg nem jelent koncertműsorok után - már alkalma nyílt albumok elkészítésére (Popzene, Szavazz rám), aztán a zenekar története a rendszerváltás után is folytatódott az Itt kísértünk - Love '92 című nagylemezzel.

A zenével akkor sem hagyott fel, amikor a kilencvenes évek közepétől 15 évig Amerikában élt. New Yorkban Mr. Con and The Bioneers Brave New World Orchestra néven szervezett kísérletező hangzású zenekart, mellyel egy nagylemezt vett fel. Hazatérte óta az Európa Kiadó ismét készít új számokat, és eddig három lemezanyagot is megjelentetett (Annak is kell, Valahol lenni, Nincs kontroll).

Menyhárt frontemberi tevékenysége mellett a nyolcvanas években zenélt a Méhes Marietta Amerikába távozásáig párhuzamosan futó Trabantban és Balatonban, utóbbi vezetőjével, az egy időben az Európa Kiadóban is közreműködő Víg Mihállyal később is voltak közös zenei projektjeik, de készített duólemezt az Európa Kiadó egykori tagjával, Másik Jánossal is.

Gyakran hangsúlyozza, hogy élete nem "beatzenész-történet". Alkotótevékenysége sosem korlátozódott a zene területére: készített és szerkesztett videókat és ő maga is szerepelt és zenélt filmekben, a kilencvenes és kétezres években pedig világ több pontján is dolgozott környezetvédő szervezeteknek - erről a tevékenységéről könyvet is írt Agitátor címmel. És ha már a könyvek: Amerika kiadó címmel riportkötet jelent meg életéről.

Április 14-én, a 60. születésnapja alkalmából rendezett koncerten természetesen az Európa Kiadó zenészeivel lép fel, de színpadra hívja pályafutása legfontosabb társalkotóit és partnereit. A MOM Sportban ott lesz az URH és az Európa Kiadó alapító-basszusgitárosa, Kiss Llászló, aki gyerekkora óta együtt zenél Menyhárttal és 2013-ig az Európa Kiadó tagja volt. Hosszú idő óta először lépnek együtt színpadra.

Fellép a koncerten továbbá a már említett Víg Mihály, az URH-, Kontroll Csoport-, és Sziámi-énekes Müller Péter Sziámi, aki az elmúlt években AndFriends nevű zenekarával koncertezik, ott lesz a Sex-E-PIL egykori frontembere, Hegyi Zoltán, valamint Varga Orsolya, aki a kilencvenes évek elejétől a 2010-es évekig volt az Európa Kiadó billentyűse. Mellettük színpadra lép az est főszereplőjének idősebbik fia, Menyhárt Leó is.  


menyhárt jenő



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása