2019.06.20. 14:26 – dankógábor

A Volton és a Balaton Soundon idén nem lesz igazolványszkennelés

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

volt_1.jpg

Olyan gyorsan történtek az események, hogy fel sem tudtunk ocsúdni. Előbb helytelen adatkezelés miatt 30 millió forintra büntette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Sziget szervezőirodát, (ami ellen az iroda azonnal fellebbezett), majd hirtelen jött egy törvényjavaslat Gulyás Gergely, Kocsis Máté fideszes, és Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselőtől, amiben rögzítenék, hogy kötelező lesz nyilvántartani a jövőben azok személyes adatait, akik 25 ezer főnél nagyobb létszámú zenei rendezvényekre lépnek be. Mindezt a biztonság érdekében, hogy már a belépésnél ki lehessen szűrni a veszélyes személyeket. Magyarán előbb a törvény alapján a hatóság elmarasztalta a Szigetet, majd a törvényt hirtelen úgy alakítják, hogy ne legyen probléma a Sziget Kft. eddigi adatkezelésével.

Az utóbbi években a Sziget Kft. rendezvényeire csak úgy lehetett belépni, ha a jegy átvételekor személyazonosító okmányt is bemutattunk, sőt, nem csak bemutattunk, hanem másolatot is készítettek róla. Tehát nem lehetett azt megcsinálni, hogy a karszalagot átvette Kis Jóska, majd feltette magára Nagy Jóska, mert ezt a belépéskor azonnal észrevették. A Sziget szerint ezzel nagyban megnőtt a fesztiválok biztonsága, de 2016-ban több feljelentés is érkezett amiatt, hogy beszkennelték az igazolványokat. Ennek a feljelentésnek lett most az elmarasztaló ítélet a vége, mondván túl sok adatot rögzítettek a belépéskor, ami szükségtelen volt. Nemsokára viszont kötelező lesz ennyit rögzíteni.

Most a helyzet az, hogy egyelőre az előző törvény van érvényben, és leghamarabb a Szigetre lép hatályba az új, emiatt aztán a Volton és a Balaton Soundon nem lesz az elmúlt évek szkennelése, csupán az, hogy a karszalagot csak az veheti át, akinek a nevére a jegy ki van állítva. Szóval két rendezvény idejére visszatér a szkenneléses előtti állapot, a Szigeten viszont már újra lesz igazolványmásolás, most viszont már a törvény szerint, kötelezően. Ugyanez minden bizonnyal például a SZIN-re is érvényes lesz, mivel a szegedi rendezvény is túllépi a 25 ezres jegyeladást.

A Sziget Kft. egyébként üdvözli a törvényjavaslatot.


fesztivál sziget volt balaton sound



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása