2019.07.31. 15:11 – Szponzorált Tartalom

Hangminőség kezdőknek - Te min és milyen minőségben hallgatsz zenét?

Lángoló Gitárok x Netdepo 1.

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

langolo_gedeon_borito_2.jpg

A zenehallgatás még soha nem volt olyan könnyen elérhető, mint a Spotify, Tidal és Youtube világában. Manapság bárki egy 1500 forintos előfizetésért cserébe a világ összes zenéjét hallgathatja vagy akár ingyen (cserébe gyengébb felbontásban) Youtube-on keresztül. Ennek ellenére a hangminőség, mint igény, mégsem terjed olyan gyorsan és sokan csak a telefonjuk hangszóróján, esetleg egy pár 10 ezer forintos bluetooth hangszórón keresztül hallgatják kedvenceiket. Akár abszolút kezdő vagy, esetleg veterán, igyekszünk bennfentes információkkal és logikusan felépített tanácsokkal segíteni azt, hogy a lehető legjobb hangminőségben élvezhesd zenéidet.

Hangminőség mint étel

A környezetemben sokan állítják, hogy mennyire nagy zeneszeretők, miközben a tehetséges előadók alkotásának a 30 százalékát sem hallják, mindezt a figyelmetlen zenehallgatási szokásaik miatt. Tartozék telefonos fülhallgató, 5-10 ezer forintos bluetooth hangszóró és ezek társai. Az említett eszközöket nagyjából egy fűszer nélküli, kihűlt ételhez tudnám hasonlítani. Nem sokkal szívesebben eszel úgy meg egy tésztát, hogy az a kellő szósszal, fűszerrel és ráadásul frissen melegen van eléd rakva? A gyenge hangminőség nagyjából egy üres és kihűlt tésztára hajaz, amit maximum addig szerethetsz, amíg meg nem tapasztalod, hogy milyen is az jól elkészítve. A kellő fül-, fejhallgatóval, hangfallal a zenét úgy fogod hallani, ahogy azt a művész megtervezte. Minden apró részletet szépen elhelyez előtted a térben, az énekhangok közvetlenül és életszerűen szólnak. Ha a szemedet behunyod, akkor azt kell érezned, hogy egy térben vagy az előadóval. Ez az az érzés, amit "jó hangminőségnek" hívunk.

Ennek természetesen rengeteg szintje van. A hifi világában ezt három fő kategóriára szokták bontani: belépő, közép és high-end/esetleg audiofil.

langolo_gedeon_kep_2.jpg

Spotify vs Tidal vs CD vs Bakelit

Az említett streaming szolgáltatások, digitális és analóg adathordozók mind más és más hangminőséget nyújtanak, mindamellett, hogy karakterre és stílusra is mást éreztetnek. Spotify a legelterjedtebb, ami előfizetés esetén 320 kb/s mp3-akat ad nekünk. Ez nevezhető a teljesen átlagos kvalitásnak, viszont van benne kellő tartalék és részlet, hogy sokak számára élvezhető legyen. Ezzel szemben a Tidal esetében már CD és egyéb Hi-Res (nagy felbontású) anyagokat kapunk. Ez érezhetően szélesebb dinamikát nyújt minden zenénél, aprólékosabb és finomabban kidolgozott részletekkel. A CD hasonló minőséget képes produkálni, mint az utóbb említett streaming metódus, de ugye ehhez kell vennünk egy lejátszót és költségesebb is hosszútávon, szóval az én szívem inkább a Tidal felé húz. Ezekkel szemben a bakelit lemezeket egy olyan legenda övezi, főleg a fiatalok körében, hogy a lehető legjobb minőséget ez nyújtja. Ez több okból sem feltétlen igaz, viszont egészen más stílusban szólaltatja meg a zenéket. Melegebb és "analógabb" hangja van, amit az első három digitális formációnál nem kapunk meg.

Kicsivel részletesebben, de nagyon érthetően az alábbi videóban elmagyarázom, hogy mire lehet számítani a népszerűbb zenelejátszási forrásoknál.

Mennyit számít egy hangfal, erősítő?

Egy kezdő, 100-150 ezer forintos stereo szett esetében is már megkapjuk azt a szintű minőséget, amely kellő részletességgel és dinamikával adja vissza a zenéket. A különböző felbontású hanganyagok közti különbséget is képes megszólaltatni, tehát ha jó füled van, akkor egyértelműen kihallod majd az apróbb részleteket, amit a gyengébb esetén nem.

A 100 és 250 ezer forintos hangfalak közti differencia már egész nagy lesz, de sok esetben már 50 ezer forint ugrás is nagy változást jelenthet az egész hangképben. Továbbá két külön gyártó azonos árfekvésű hangfala ég és föld lehet karakterét tekintve, mivel a saját technológiáikat és fejlesztéseiket halljuk a kész termékből. A mélyek mennyisége és stílusa eltérő lehet, az énekhangok tónusa az egyiknél élénk, míg a másiknál lágyabban és melegebben szól. A magashangok élesen csilingelhetnek, de akár nagyon selymesen és puhán is dolgozhatnak. Végtelen kombináció és hangzás létezik, és ekkor még nem is beszéltünk arról, hogy az erősítő is beleszól majd a végleges hangzásba.

Alapvető igazság, hogy két hangfal közti különbség sokkal markánsabb tud lenni, mint bármely más komponens egy hifi szett esetén. Erősítők, kábelek is nagyon számítanak, de a legtöbb kezdő számára ezek nehezebben kihallhatóak a rendszer egészét tekintve.

A személyes kedvenc belépő kategóriás hangfalakat és erősítőket az alábbi két videóban szedtem össze.

Szöveg és videók: Őry Gedeon (a szerző a netdepo.hu-nál napi rendszerességgel azzal foglalkozik, hogy segítséget nyújt a hifi/házimozi rendszerek kiválasztásában)




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása