2019.08.06. 13:21 – m.adi

A nagyszínpadon túl – 6+1 király koncert a Szigeten

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

50947227_10156101471786732_8239636316308897792_n.jpg

Az idei Sziget Ed Sheeranről meg a Foo Fightersről szól, de ez nem jelenti azt, hogy nem lépne fel egy csomó érdekes előadó a fesztiválon a nagy sztárokon kívül is. Egy nappal a buli kezdete előtt összegyűjtöttünk nektek 6+1 zenekart, amik nem tartoznak az idei Sziget headlinerjei közé, de kár lenne kihagyni őket.

IDLES - kedd, 19:15, A38. 
Eközben a nagyszínpadon: semmi, talán a Twenty One Pilots utolsó pár száma

Bár ők szeretik tagadni ezt, az IDLES igazából abszolút punkzenekar. Zeneileg is, bár úgy van bennük egy kis poszt-hardcore meg kocsmarock is, de szövegekben, életérzésben meg aztán pláne. Például azért, mert a bristoli zenekar tagjai brutálisan őszinték, és egyáltalán nem félnek kényes témákhoz nyúlni, foglalkoznak például a bevándorlással, a rasszizmussal, a brexittel, vagy a feminizmussal is a dalaikban. Meg aztán igazi angol punkként előkerülnek a brit munkásosztály problémái is, mondjuk a közszolgáltatások privatizálása, és ezzel kapcsolatban a romló állapotú állami egészségügy. Ez ügyben mondjuk egy budapesti tanulmányúton még biztos rengeteg ihletet tudnának meríteni, de reméljük, erre nem kerül sor.

 

Yeasayer - péntek, 20:15, A38
Eközben a nagyszínpadon: Tove Lo

Kísérletezgetős, kreatív, közhelymentes zenét játszik a brooklyni Yeasayer zenekar, valahol a pop és a rock határán. Nem számítanak már pályakezdőnek, hat nagylemez van mögöttük, de még egyáltalán nincsenek kiégve, az idén megjelent Erotic Reruns album is tök jól sikerült. A közelmúlt koncertjei alapján főleg erről a lemezről fognak játszani, bár ez nem tuti, eddig ugyanis csak egy amerikai klubturnén volt idén a zenekar, úgyhogy akár az is lehet, hogy a fesztiválra egy best of settet hoznak. Akárhogy is, a Sziget egyik legjobb koncertje várható tőlük, ahogy kilenc éve is. Arról sajnos lemaradtam, de most itt az idő mindent bepótolni.

 

Superorganism - hétfő, 20:30, A38
Eközben a nagyszínpadon: Catfish and the Bottlemen. Ha a koncert végén sprintelsz, talán a Florence elejéről sem maradsz le

A Superorganismnál nehéz 21. századibb zenekart elképzelni. Alapító tagjai online zenei fórumokon ismerkedtek össze egymással néhány évvel ezelőtt, és mivel nagy részük akkor éppen Londonban lakott, úgy voltak vele, hogy miért ne próbálnának meg együtt zenekart csinálni. A japán Orono Noguchinak pedig nagyon tetszettek a dalaik, ezért elkezdte követni őket a közösségi médiában. Aztán egy nap észrevette, hogy éppen a közelben játszanak, úgyhogy odament a koncertre, megismerte a többieket, és beszélgettek egy jót a kedvenc mémjeikről. Később pedig ő lett a zenekar énekesnője. A leginkább elektropopban nyomuló csapat nagyon fiatalon jutott el a Szigetre, egyelőre egy albumuk, egy közepes és egy nagyobb slágerük van, de egyrészt ezek elég jó számok, másrészt pedig még akármi is lehet belőlük, úgyhogy érdemes lesz megnézni őket hétfő este.

 

Parcels - vasárnap, 22:00, A38
Eközben a nagyszínpadon: Post Malone

Ezt a találatot a ciprusi Deejay rádiónak köszönhetem, amit egyébként mindenkinek ajánlok, aki a szigeten jár. Valahol az ország északnyugati részén autóztunk, amikor egyszer csak elindult egy egészen király szám a rádióban. Ez volt az:

Szerencsére utána bemondták a zenekar nevét is, én meg gyorsan felírtam, mert egy ilyen szót kb. 2 perc alatt szoktam elfelejteni, de így megmaradt, és milyen jó ez így. A Parcels nagyon jó kis funkos elektropopot játszik, ráadásul bár a zenekar tagjai Ausztráliából származnak, egy ideje Berlinben élnek, úgyhogy nem is elérhetetlenek Budapestről. Nagyon friss zenekarról van szó, tavaly októberben jött ki a bemutatkozó lemezük, úgyhogy még abszolút kibontakozóban láthatjuk őket. A potenciáljukról meg annyit, hogy a Daft Punk rögtön első franciaországi koncertjükön felfigyelt rájuk, el is hívta a zenekart a Los Angeles-i stúdiójába, és a páros producerként dolgozott a Parcels első nagyobb dobásán. Nehéz is lenne letagadni a közreműködést:

 

Khruangbin - kedd, 0:30, A38
Eközben a nagyszínpadon: szemétszedés, színpadbontás

Nem igazán voltam tisztában eddig a hatvanas-hetvenes évek thaiföldi funk rock-színterével, és még most sem vagyok, pedig pont ez az, ami a texasi Khruangbin fő inspirációját nyújtja. A zenekar neve is thai nyelven van, azt jelenti, hogy repülőgép, és ez eléggé találó is arra az elszállós, laza, pszichedelikus és meglehetősen összetett zenére, amit tolnak. A Sziget utolsó napján fél egykor, két és fél órányi Foo Fighters után pont tökéletes lesz a koncertjük levezetni, és elbúcsúzni az idei fesztiváltól.

 

Gang of Youths - péntek, 18:30, A38
Eközben a nagyszínpadon: 6lack

Rádióbarát, könnyen emészthető indie rockot játszik az ausztrál gyökerű, de londoni bázisú Gang of Youth, ami egyértelműen felfelé ívelő pályát mutat. Az éppen kétéves második albumukkal egyből az ausztrál slágerlista élén kezdtek, és a Go Farther in Lightnesst aztán meg is választották az év albumának. Azóta mondjuk nem nagyon csináltak új zenét, de az ország egyik nagy reménységeként tekintenek rájuk, és várhatóan nagyon jó kis koncertet fognak adni a délutáni időpont ellenére is.

 

+1: Big Thief - hétfő, 16:00, nagyszínpad

A Big Thief a kivétel, hiszen nagyszínpados, de talán vagytok páran, akik nem ismeritek, és ha másért nem, már ezért a tökéletes számért érdemes lesz kiállni a harminc fokba hétfő délután:


ajánló fesztivál sziget yeasayer idles sziget2019



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása