2019.11.14. 11:06 – Lángoló

Alapvető svéd zúzás a Dürerben - Grave-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

grave.jpg

Péntek este Sacred Reich- Night Demon- és Grave-koncert lesz a Dürer Kertben, ami így alapból már egy kultikus estét ad ki ezekkel a nevekkel. Alább a svéd death metal alapzenekarnak számító Grave basszusgitárosával, Tobias Cristianssonnal olvasható egy beszélgetés.

Emlékszel, hányszor játszottatok már Magyarországon? Mert, ha jól tudom, nem ez lesz az első bulitok nálunk.

Pontosan nem tudom, hányszor jártunk már nálatok, az viszont megvan, hogy legutoljára 2014-ben, az Entombed társaságában koncerteztünk ott. Nehéz elfelejteni azt az estét, akkora buli volt. Valamiért Kelet-Európában mindig is imádtak minket. Úgy látszik, azok az országok igazi táptalaját jelentik az extrém metálnak.

Az utolsó Grave-lemez, az Out of Respect for the Dead négy éve jött ki. Milyen volt a fogadtatása?

Elég jó, mindenhol jókat írtak róla. Nyomtunk egy Európa-turnét is vele a Malevolent Creation társaságában, meg persze jó pár fesztiválon is ott voltunk.

Ronnie Bergerstål dobos nemrég kiszállt a zenekarból. Mit lehet tudni a távozásáról?

Több oka is volt a dolognak, de a lényeg nagyjából az, hogy nem adta ki úgy a közös meló, ahogy kellett volna. De nincs gáz, jóban vagyunk, rendszeresen össze is futunk ilyen-olyan koncerteken meg fesztiválokon. Visszament a régi bandájába, a Demoniacalba, és ez tök jó, mert szerintem ott van az ő helye igazából.

Az utódja, Tomas Lagrén, hogy került a képbe és hol játszott korábban?

Tomas a 2017-es Maryland Deathfest-es fellépésünkön tolta velünk először. Villámgyorsan benyalta a setlistet és a mai napig nagyon lelkes. Örülök, hogy velünk van, mert igazi jókedélyű figura, és imádom, ahogy dobol. Van groove a játékában, nem olyan merev és szögletes, mint a legtöbb extrém metálban utazó dobos, ráadásul nemcsak dobon, de gitáron is profi. A Grave előtt például a Facebreakerrel turnézott, mint gitáros, illetve dobolt egy doombandában is, mégpedig a Crowns Over Bravellirben.

Jól tudom, hogy ráadásul Mika Lagrén gitáros tesója?

Így van. Ez eléggé megkönnyíti a dolgunkat, hiszen ők ketten rengeteget járnak össze jammelgetni. A Lagrén-tesók elég frankó csapat, ráadásul mindkét srácnak ugyanolyan beteg humora van.

Mi a helyzet a következő lemezzel? Készülnek már a dalok? Tudjátok már, mikor jelenhet meg?

Szüttyögtünk már az új dalokkal párszor, de még jó sok meló vár ránk, hogy gatyába rázzuk az ötleteinket. Szóval egyelőre sajnos lövésem nincs, mikor lesz az új lemezből valami.

A Dominion VIII és a Burial Ground kivételével minden Grave-lemez a Century Mediánál jelent meg. Ez azt jelenti, hogy minden oké a kiadóval?

A Century Media a Grave korai időszakától fogva támogatta a zenekart, és egy néhány éves periódustól eltekintve, amikor is a Regain Recordsszal dolgoztunk, ismét ők adják ki a lemezeinket. A Century Media tökéletesen megfelel nekünk, és az ottani arcok egytől-egyig jó fejek. Mindig remek munkát végeznek, ha a promóról van szó, és teljes mellszélességgel támogatják a bandát.

Mi a helyzet olyan régi Grave-arcokkal, mint Jens Paulsson és Jonas Torndal? Élik még a metált?

Jens nem zenél, amióta 2002-ben kiszállt a Grave-ből. Jonas játszogatott itt-ott, de most neki sincs zenekara, ám vele rendszeresen összefutok ilyen-olyan koncerteken, mert ő bizony még mindig rajta van a metálon.

A Grave a svéd death metal egyik alapzenekara. Igazán remek lemezeket tettetek le az asztalra. Neked melyik a személyes kedvenced?

A You'll Never See. Tinédzserkoromban, amikor még a szüleimmel laktam, rengeteget döngettem azt a lemezt. Akkoriban igazán izgalmas időket éltünk, hiszen egy csomó új, kreatív death metal zenekar bukkant fel, én pedig odáig voltam ezért a sötét és ultrasúlyos hangzásért. A másik kedvencem pedig az Endless Procession Of Souls, éspedig azért, mert remek dalok vannak rajta, és mindegyiknek megvan a maga sajátos karaktere.

Interjú: Dávid László (Rattle iNc.)


grave



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása