2020.07.14. 15:46 – Dankó Gábor

Szűri az áramot és még véd is - Megnéztük mit tud az Audioquest PowerQuest 2 és PowerQuest 3

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

audioquesthun_powerquest_hifi09_small.jpg

Pár éve belecsaptunk itt a Lángolón egy amolyan audió rovatba vagy sorozatba, ahol a zenehallgatáshoz szükséges eszközökről írunk, szigorúan nem hifista, hanem egyszerű zenebuzi szemszögből. Tehát akiknek elsődleges a zene, de azért szeretné azt jó minőségben hallgatni. Ebben a rovatban volt egy kábeles téma, ami amúgy a hifisták körében talán a legellentmondásosabb rész. Van aki egyszerűen nem hiszi el, hogy egy kábel változtathat a hifirendszer hangján, van aki esküszik rá. Mi fogtuk magunkat, és jó pár kábellel megnéztük, hogy a mi belépő kategóriás rendszerünkön okoz-e bármit egy kábel cseréje. Okozott, ami leginkább a hangfalkábelnél, és az analóg összekötőkábeleknél volt tetten érhető. És amíg a digitális kábelekénél „az olyan, mintha javult volna érzés” dominált, addig az áramellátásért felelős tápkebelnél ennél egyértelműbben volt minőség béli különbség. Na ez utóbbi méhkasba nyúlunk bele megint, megkaptuk ugyanis tesztelésre az Audioquest PowerQuest 2 és PowerQuest 3 tápszűrőit.

Az Audioquestnek persze nem csak ez a kettő tápszűrője van, viszont ezeket sorolják a belépő kategóriába, ami máris remekül illik a mi rendszerünkhöz, ami most ezekből az áram alatt működő eszközökből áll:

  • Cambridge Audio Topaz SR20 erősítő
  • Monitor Audio Bronze 2 hangfalak
  • Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB lemezjátszó
  • Pro-Ject Phono Box S2 Ultra
  • Denon DCD-520ae CD lejátszó
  • Chromecast Audio streamer
  • Denon DRM-650s kazettás deck

Tehát hét olyanból, amit be kell dugni a konnektorba.

Na az áramhívő hifisták itt mondják azonnal azt, hogy meg ne forduljon az ember fejében, hogy vesz egy sima elosztót, mert azzal minden szépet és jót tönkrevág, ami egyáltalán benne van a rendszerben. Olyanokat is szoktak mondani, hogy teljesen más (rosszabb) hangja van egy rendszernek abban az időszakban, amikor sok más elektronikai eszköz megy a háztartásban. Sőt, olvastam olyanról is, aki egy panellakásban képes volt a szomszédokhoz átkopogni, hogy megvizsgálja, onnan jön-e számára zavaró jel. Alapból ugyanis a konnektor tele van elektronikus zajjal, amik eltéríthetik a rendszerünk hangját. Ezen próbál segíteni a PowerQuest.

A kétfajta PowerQuest között az azonnal látható különbség a kimenetek számában van. A 2-esben hat, a 3-asban nyolc csatlakozó található, Viszont mindkettőben ugyanúgy van 4K/8K eszközökhöz való dugalj, valamint van nagy és kis teljesítményű eszközöknek is külön kimenet. Ezeken kívül gyorstöltésre alkalmas USB-s csatlakozók is vannak (kettő a 2-esben, négy a 3-asban), illetve ethernet kábelünket is lehet szűrni a zajtól. Az USB-re ráadásul például a Chromecast Audiót is rá lehet kötni, ezzel is felszabadulhat hely a 220 voltnál. Mindkét eszköz véd a túláram és túlfeszültség ellen, ugyanis 0,25 másodperc alatt kiold, így ilyen tekintetben nem kell aggódni az ebbe bedugott eszközökért, ha mondjuk belecsap a házba egy villám.

audioquesthun_powerquest_musician01_small.jpg

Belbecsben a különbség, hogy míg a PowerQuest 2 „lineáris” tápszűrést használ, addig a PowerQuest 3 „ultra-lineárisat.” Ez természetesen azt jelenti, hogy elméletben a 3-as jobban szűri az áramot, és gyakorlatban is végeztek méréseket, aminél az jött ki, hogy főleg a zajosabb aljzatokba dugva látható a PowerQuest 3 előnye a kettessel szemben, de utóbbinak sem kell szégyenkeznie.

Hogy ez milyen hatással van a hangra? Nagyjából úgy, ahogy korábban a kábeles cikknél leírtam. Itt is az történt, ami a tápkábelnél. Mikor bekötöttem a PowerQuestet, elsőre semmi érdekeset nem tapasztaltam. Aztán ment így jó pár hónapig a rendszer, mikor fogtam magam, és visszamentem sima teszkós elosztóra, amivel jóval tompább lett a hangkép, az egészre ráült egyfajta szürke fátyol. Visszatérve a PowerQuestre pedig már azonnal hallottam a különbséget, nyitottabb lett a hang. A kettes és a hármas közötti különbség a mi rendszerünkben hangban nem mutatta meg magát, viszont a több csatlakozóra mindenképpen szükségünk volt, így ez is döntő lehet a választásnál. 

Egyébként a tévék képét is tudja tisztítani a PowerQuest, de ezt nem próbáltuk, jelenleg nem volt 4K-s készülék a közelünkben. A cég ajánlja még a tápszűrőket sima irodai használatra is, nem feltétlen kell hifiben, vagy szórakoztató elektronikában gondolkozni. Gyakorlatilag minden olyan helyen jól jöhet, ahol érdemes szűrt áramot használni, még egy laptopnál is vagy védeni akarjuk a kiégésre hajlamos dolgainkat.

Ha valaki teljesen laikus megkérdezné, hogy most igazából miről beszélek, azt mondanám neki, hogy ez egy sokcsatlakozós elosztó, ami védi is az eszközöket. Persze ettől még valószínűleg drágállni fogja a kettesnél a nagyjából 82.000, a hármasnál a 110.000 forintot, de aki hifi rendszerben gondolkozik, előbb utóbb eljut valamilyen tápszűrőhöz, ár érték arányban pedig ezek a PowerQuest-cuccok igen jók.


teszt powerquest



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása