2020.07.20. 09:46 – Dankó Gábor

Mindenhol jó - Kipróbáltuk az új Marshall Monitor II ANC fejhallgatót

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

marshall_hp-2020_monitor-ii-anc_kevin-castenheira-44.jpg

Először akkor tűnt fel, hogy a Marshallnak vannak sima zenehallgatóknak is szánt termékei, mikor pár éve egy kedves barátom kapott egy ilyet ajándékba a felségétől, és áradozott róla. Megmondom őszintén, nem nagyon hittem neki, még a kipróbálásig sem jutottam, amolyan sima merchandise-nak néztem az egészet, hogy legyen valamit árulniuk azoknak is, akik amúgy nem zenélnek, de szeretik a céget valami sztár miatt, vagy mondjuk zenélnek, és totális Marshall-mániások. Merthogy ugye a Marshallról elsősorban az erősítők és színpadi hangládák jutnak az ember eszébe, nem az, hogy van fejhallgatójuk is.

Márpedig van a cégnek többfajta is, ha jól számolok, jelenleg kilenc fej- illetve fülhallgatót árulnak. Van három fül körül fekvő (over-ear), négy fülre lapuló (on-ear) és két bedugós (in-ear). Mi most a zászlóshajót kaptuk meg tesztelésre, az over-ear Monitor II ANC-t, aminél az utolsó három betű az aktív zajszűrést jelenti.

Ahogy írtam, csak sima reklámterméknek néztem először a Marshall fejhallgatókat, és hát az ilyenek általában elég gyenge minőségűek szoktak lenni. Ezért aztán jól meg is lepődtem a Monitor II ANC-t kézbe véve, mert kiváló a gyártási minősége. Ugyan kevés fémet használnak, de egyáltalán nem gagyi műanyag az összhatás, sőt, elég masszív az egész. Még az sem ront az összképen, hogy a fülhallgató része nyeklik össze-vissza, mert soha nem éreztem azt, hogy most rögtön eltörik, rögtön visszaállt úgy, ahogy én akartam. Ennek az össze-vissza hajtogatásnak viszont kényelem és szállíthatóság szempontjából elég nagy haszna van, jól össze lehet csomagolni.

Unboxing

És igen, nagyon kényelmes a Monitor II ANC, pedig első ránézésre kisebbnek tűnt a fülpárna része, mint a nálam jelenleg használatban lévő vezetékes Sennheiser Momentumak. De érdekes módon ez nem akarja a fülemet összehajtogatni zenehallgatás közben, míg a Sennheiser kényelmetlen lehet, ha sokat van a fejünkön (persze ez függ a fülmérettől is).

A dobozban egyébként minimális információs papír és természetesen a fejhallgató mellett van még egy 3,5-ös jack kábelt, egy hordtáskát és egy töltőkábelt. Mert hát ugye a Monitor II ANC egy bluetooth fejhallgató aktív zajszűréssel, azt meg néha áramra kell dugni. Két órát kell így hagyni a teljes feltöltéshez, de 15 perc alatt öt órányi hallgathatóságot gyorsan is bele lehet szuszakolni, ha kell. Azt mondja a cég, hogy teljes feltöltéssel 30 órát tudjuk hallgatni, de ekkor nem vezetéken használjuk és minden funkció megy teljes erővel, és amúgy ez elég jól hangzik. Ha kikapcsoljuk az aktív zajszűrést, akkor kapunk még plusz tíz órát, kábelen meg ugye végtelenségig hallgathatjuk. Amúgy utóbbi esetben is bekapcsolhatjuk a zajszűrést, de a fejhallgató amúgy kiváló hangzása itt egy kis színezetet kap, így ezt érdemesebb tényleg csak zajos környezetben használni, ahol erre szükség is lehet.

20200719_141242.jpg

Hifibe dugva

Ez amúgy nálam elég nagy pozitívum volt. Már hogy vezetéken szólt a legjobban a fejhallgató, mert volt nálam a közelmúltban két olyan headset is, amikéknél az egyiknek erejét vesztett, kiüresedett volt a hangzása, ha nem kacsoltam be a fejhallgatót még vezetéken is, a másiknál pedig szintén ez volt a helyzet, és ugyan meg lehetett oldani, hogy jó megszólalást kapjunk, de az meg kényelmetlen volt. A Monitor II ANC-t viszont csak kikapcsolom, bedugom a Dragonfly DAC-ba, és minden rendben van. A hangzásról egyébként még annyit, hogy a Marshall azt állítja, hogy tökéletesen szállítja a cégre jellemző védjegyszerű megszólalást, én meg ezzel nem akarok vitatkozni. Elsőre egyébként ez úgy hangzik, hogy majd minden úgy szól rajta, mintha Slash gitározna, de az összes általam próbált műfajjal rendben volt a hangzás, kiváló térérzetet és precízen megfogott, kellő mennyiségű basszust kaptam rocknál, metálnál és popnál egyaránt (a legjobban Lady Gaga új lemeze szólt). Egyébként a készülék bekapcsolásával az basszusból lesz egyértelműen több, de mint mondtam, ez utcán jól is jöhet.

Kikapcsolt állapotban, vezetéken hallgatva természetesen nem tudom használni az equalizert (merthogy ilyen is van benne), ahol egyébként a „Signature Marshall Sound” mellett saját hangzást is be lehet állítani, majd egy gombnyomással váltogatni köztük. Az említett gomb amúgy nem csak hangzásváltásra jó, be lehet úgy is programozni, hogy ez legyen a Google Asszisztens, de ez ugye még nem érhető el magyar nyelven, bár angolul simán használható. Az aktív zajszűrés is kapcsolgatható, és itt már ugye alap, hogy válthatunk a teljes zajszűrés, illetve a fontosabb környezeti hangok beszűrése között. Sajnos a kedvenc zajtesztemen, a repülőn nem tudtam most kipróbálni, nyilvánvaló okok miatt, de a városi környezetben teljesen rendben volt a zajszűrése.

Letölthető hozzá egyébként egy alkalmazás is, ahol beállíthatjuk például, hogy a kis M betű megnyomásával az equalizer váltson a telefonon beállított hangzások között vagy az asszisztens jöjjön be, és itt is frissíthetjük a firmware-t is, ha majd jön rá. Van még a fejhallgatón egy kis aranyozott joystick-szerűség is, ezzel a zenét és a hívást irányíthatjuk, illetve ki- és bekapcsolhatjuk a készüléket.

Az eddig tesztelt aktív zajszűrős fejhallgatók közül a Monitor II ANC fekszik nekem a legjobban. Leginkább azért, mert sokat hallgatok zenét vezetékkel a laptopomról, és arra is kiváló az eszköz. Viszont amikor szükségem van rá, akkor utazás közben is remekül teljesít. Megjelenésben ugyan a Sennhesier Momentum egy árnyalatnyival jobban az ízlésemnek való, de funkcionalistásban, mobilitásban nem tudok belekötni a Monitor II ANC-be. Igazi mindenes fejhallgatót tett le a Marshall az asztalra, és ezért egyáltalán nem sok az a kicsivel több mint 100 ezer forint.

Forgalmazó: Audiocentrum


marshall



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása