2020.08.03. 11:30 – Lángoló Gitárok

Már megint ma van?! - Sosevolt & Hangácsi Márton - Rewind

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

sosevolt1.jpg

Mi történik, ha két különböző zenei világ jókor és jó helyen találkozik? Ha a zenészek jól érzik magukat egymással, akkor lényegében bármi megtörténhet. Még az is, hogy írnak egy közös dalt, amit aztán eljátszanak közösen egy stúdióban és készítnek róla egy videoklipet. Így lehetne összefoglalni röviden a Sosevolt és Hangácsi Márton új közös dalának, a Rewindnak a születését. Premier a hajtás után! (Fotók: Pucher Adrienn)

Az örömzenélés, a rummámor és egy borzasztóan makacs mormota történetét Balogh Dániel gitáros meséli el.

sosevolt2.jpg

Az örömzenélés

A Rewind számomra egy nagyon különleges dal. Egy ideje már elkészültek a zenei alapok hozzá, de a megfelelő befejezés még váratott magára. A zenekar korábbi frontembere Molnár Bálint (Ex- Insane, Jolly Jackers) februárban távozott a zenekarból, és a Jolly Jockers mellett egy stílusban hozzá közelebb álló projekten dolgozik tovább. A zenekari szekcióval arra jutottunk, hogy szeretnénk továbbra is együtt zenélni és mindeképp szerettük volna megcsinálni ezt a dalt.

Hangácsi Marcit nagyon régről ismerem, voltak közös zenei és szövegíró munkáink nagyon sok évvel ezelőtt. Sok év után tavaly találkoztunk össze Debrecenben, a Rocksuli 30.-ik születésnapi gálakoncertjén, ahol mi Tóth  Bercivel - A Sosevolt másik gitárosával - épp az Insane-el léptünk  fel. Akkor megint előjöttek a régi emlékek és szöget ütött a fejemben, hogy egyszer jó lenne egy közös dalt csinálni a Marcival. Ekkor még nem gondoltam, hogy ez a Sosevolt égisze alatt történik majd. Ő zeneileg kicsit más világ, mivel egy looper pedálos one man show-t csinál, de azért elég sok átfedés van a zenék között, amiket hallgatunk és hasonló figura is mint mi.

Amikor úgy alakult, hogy énekest kellett keresnünk, egyből eszembe jutott, hogy érdemes lenne beszélni vele. Megmutattam a srácoknak a számait, aztán beszéltünk telefonon 2 percet, és egy héttel később már az énektéma és a szöveg alapjai is megvoltak, lényegében az első személyes találkozás után.

sosevolt3.jpg

A Rummámor

Már az első este sikerült egymásra hangolódni és kellemesen sok rum társaságában megkezdeni a munkát. A gitározástól a bordásfalas tornáig mindett bevetettünk, hogy sikerrel járjunk. Két nappal később Marci már küldött egy pár szöveg ötletet és egy énekdemót az első témákkal.

Ezután egyszer összeültünk és közösen, Bercivel hármasban megírtuk a szöveget. Majd még egy alkalommal átnéztük a gitáros részeket. Marci szeret éneklés mellett gitározni és felmerült, hogy mi lenne, ha három gitárral játszanánk a dalt. Mivel eleve 2 eléggé különböző gitártémára épül a nóta, így egy alkalommal összeültünk még megfejteni a harmadik gitársávot és egyből fel is demóztunk mindent. Ezután lementünk egyet közösen próbálni a próbatermünkbe, a következő alkalommal pedig már stúdió és klipforgatás. Szóval elég hatékonyan dolgoztunk együtt. Azért pusztán szórakozási céllal sikerült időközben közben is összefutnunk. Mondjuk úgy, hogy csapat(le)építésre. 

sosevolt4.jpg

A mormota

Elég sok hasonló ötlet jött össze amikor agyaltunk a dal történetén és végül Bercitől jött a legjobb analógia: Punxsutawney Phil és az Idétlen időkig (Groundhog Day). Mindhármunknál közös pont volt ez a film - Aki nem ismeri, annak röviden: egy vígjáték, amelyben a főhős minden nap újra éli ugyan azt a 24 órát, ami egészen addig ismétlődik, míg végül ő és a környezete meg nem változik. Egy nagyon kedves és szórakoztató film, de bőséggel akad mondanivalója. Ez a történet abszolút visszaadta amit éreztünk és a tanulságok, a bezártság és a hétköznapok ismétlődő monotóniája mind olyan témák amik megjelennek a dalszövegben. Ennek ellenére sikerült egy jó hangulatú, viszonylag vidám modern rockdalt összeraknunk, ami a végére mondandóban is optimistára fordul.

sosevolt5.jpg

A képet és a hangot a budapesti Pinewood stúdióban rögzítettük Kögével és Ábrissal és nem túlzok, amikor azt mondom, nagyon jó élmény volt velük dolgozni. Abszolút nyitottak voltak arra, hogy csináljunk egy kicsit koszos, élő dolgot és tök sok mindennel kísérletezgettünk. Rengeteg mikrofont kipróbáltunk és mivel eleve ki volt dolgozva a nóta és a soundok, így volt időnk arra, hogy megtaláljuk a legjobb kombinációkat. Fárasztó volt a felvétel és a sok előkészület, de megérte - mert azt hiszem mindenki nevében mondhatom - hogy nagyon jól éreztünk magunkat - és ez volt itt az igazi lényeg. Őszinte örömzenélést toltunk, amit remélem, hogy a videóklip is visszaad majd a közönségnek. Bár nagyon jól éreztük magunkat együtt, Marci nem lesz a zenekar állandó énekese. Ő is folytatja a saját projektjét, és a szemfülesebbek észrevehették, hogy pár helyen már élőben is el lehet majd csípni a nyár folyamán. Ami számunkra jó hír, hogy a munkálatok alatt sikerült megtalálnunk a Sosevolt ötödik tagját is, aki nem más, mint Bokodi Bálint (Lost Continent, Diabolus in Musica). Bálint nagyon régi cimboránk; korábban is zenéltünk már együtt különböző zenekarokban és mindig jól kijöttünk mind emberileg, mind zeneileg. Ettől függetlenül biztosan mondhatom, hogy ha koncertekre kerül a sor, akkor Rewind-ot élőben is el fogjuk játszani ebben a felállásban Marcival, illetve jó esélyt látok arra is, hogy a jövőben is lehet majd bennünket együtt látni a budapesti éjszakában, ahogy visszafelé tekerjük az időt.

Nincs más hátra, jöjjön a dal, és a hozzá készült videó! 

További információk a Sosevolt és Hangácsi Márton Facebookján és Instagram felületein


premier magyar rock hír modern kollaboráció hangácsi márton közös dal sosevolt



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása