2020.09.07. 20:50 – Lángoló

A tech cégek nem álltak le, megmutatták, miket dobnak piacra még idén

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

rlr_0974.jpg

Szeptember első napjaiban évente összegyűlik a világ minden tájáról a szórakoztató- és háztartási elektronikai eszközökkel foglalkozó világ apraja-nagyja Berlinben, hogy megnézze az újdonságokat és új üzleteket kössön. Az IFA általában azért izgalmas, mert a nagyközönség előtt is nyitva áll, így megtörtént eset, hogy egy egész szoba falát befedő 8K TV-re egyszerre csodálkozik rá a konkurencia képviselője, az újságíró, miközben centivel méri egy német pár, hogy vajon befér-e a nappaliba. Idén, ahogy nagyon sok minden, az IFA is más volt mint a többi, hibrid esemény lett belőle, ami azt jelentette, hogy egyszerre volt ott néhány kiállító élőben, és mutatta meg a limitált számú újságírónak az újdonságait, és egyszerre került át az egész esemény az online térbe. Néhány cég már előre jelezte, hogy ők biztonsági okokból nem vesznek részt élőben az eseményen, ennek ellenére a napokban bejelentettek néhány újdonságot. Éppen ezért túlzás lenne azt állítani, hogy ezek voltak az IFA legnagyobb bejelentései, inkább mondjuk azt, hogy a múlt héten nagyon sok mindent bejelentettek a tech cégek, nézzük a legizgalmasabbakat. (Fotó: Messe Berlin)

Asus

Bár nem az IFA keretein belül, de most jött elő az Asus  a legújabb telefonjával. A Zenfone család előző tagja is azt mutatta be, mi mindent meg nem tesz egy gyártó, hogy a teljes előlapot elfoglaló kijelzőt ne kelljen megtörni egy kamerával. Ez a gondolatmenet megmaradt, a Zenfone 7 Pro nem csak a forgatható kamerája miatt érdekes, hanem mert összességében egy olyan telefont hoztak össze, ami tudásában és összetételében inkább a felső kategória felé húz, ráadásul 5G képes. Az áráról egyelőre annyit tudni, hogy 300 ezer forint körül lesz elérhető, ami nem olcsó, de így is sikerült árban a csúcskategória alatt maradni. 

Fitbit

Három új eszközt mutatott be a Fitbit Berlinben. A Fitbit Sense  az új csúcs okosóra, ami a tervek szerint az Apple Watch és a Samsung Galaxy Watch 2 illetve a Huawei/Honor okosórák konkurenciája lehet. Az egyik nagy újítása, hogy az izzadtságból megállapítja a stressz szintjét, segít elemezni, hogyan reagál a szervezet a különböző stresszhelyzetekre, egyáltalán mi okoz valaki számára stresszt, és azt hogyan tudja leküzdeni. Nézi a pulzust, ECG-t és testhőmérséklet-figyelőt is építettek az órába, ami mellesleg megbirkózik az értesítésekkel is, vagy klasszikus értelemben vett okosórának is ideális. 

 

Emellett érkezik a Fitbit Versa 3 és az Inspire 2 is, illetve az új eszközökhöz fél évig ingyenesen jár a Fitbit Premium, ami az adatokat nem csak a rendelkezésre bocsátja, hanem elemzi is, és például megmutatja, hogyan változik a pulzus, a véroxigén-szint vagy a légzés. Tanácsokat ad, hogyan lehet a stresszel megbirkózni, hogyan lehet javítani az alvásminőségen. A Fitbit Versa 3 egyik legnagyobb újítása, hogy mikrofont és hangszórót kapott, vagyis tudja kezelni a telefonhívásokat, valamit a Google asszisztenssel és Amazon Alexájával is kompatibilis. Az Inspire 2 pedig maradt a hagyományos aktivitásmérő megjelenésében, viszont 10 napot is kibír töltés nélkül. 

Honor

A Honor több új eszközt is bemutatott Berlinben, a viselhető eszközök piacán érkezik a Honor Watch GS Pro, ami a Honor Watch erősebb változata lesz. Ez azt jelenti, hogy az ígéretek szerint 25 napot is kibír egy töltéssel, és sokkal precízebb lett a helymeghatározó rendszere, amit azok fognak igazán szeretni, akik sokat túráznak. A Honor Watch ES pedig egy kedvezőbb árú változat, ami jellegét tekintve inkább egy nagyon-nagyon okos aktivitásmérőre hajaz, ami amellett, hogy az edzéshez tökéletes, azért az értesítéseket is kezeli. A Honor MagicBook 14 és 15 is megújult,  a Pro erősebb Ryzen  processzort kapott, ami azoknak jó hír, akik a sima netezgetésen kívül sokkal komolyabb funkciókra is használják a notebookot, miközben maradt a kompakt és könnyű kialakítás, és az előre telepített Windows 10 rendszer is. A Honor Magicbook 14 és 15 is megújul, és erősebb processzort kap. 

 

Ezen túl a Honor bejelentett még egy új táblagépet, a Honor Pad 6 tabletet, itt azonban érdemes nem elfelejteni, hogy ahogy a Huawei, úgy a Honor termékei sem kapnak már Google-szolgáltatásokat, vagyis az alkalmazásokat a saját HMS-rendszerükből lehet letölteni, már ami elérhető. De érkezik egy masszírozó, egy antibakteriális porszívó, és elektromos fogkefe, amik mind új termékcsoportot jelentenek a márkánál.

Huawei

A Huawei nem meglepő módon hasonlóan készül a jövőre mint a Honor, vagy a Honor készül hasonlóan mint a Huawei, nézőpont kérdése. Ami biztos, hogy Berlinben arról eset szó, hogy elköteleződtek a mesterséges intelligencia mellett, amiben egyébként elég jók is, legalábbis a Huawei telefonok mesterséges intelligencia segítségével készült fotói, videói vagy éppen az energiafelhasználás tekintetében eddig is nagyon jól teljesítettek. Hamarosan érkezik a legújabb EMUI 10 kezelőfelület, amiben szintén nagy szerephez jut a mesterséges intelligencia és az eszközök közti átjárhatóság, vagyis egy olyan ökoszisztémia kialakítása, amiben minden eszköz zökkenőmentesen működik együtt. Például amit elkezd az ember a telefonján, azt minden gond nélkül a laptopján fejezi be, vagy gond nélkül lövi ki a telefonja képét a TV-re, a rajta hallgatott zenét pedig a hangszóróra.  Vagy az órával irányítja a telefonját, mikor készítsen fotót. Valahogy így: 

View this post on Instagram

A post shared by Huawei Mobile (@huaweimobile) on

Intel

A legújabb, 11. generációs Tiger Lakre nevet kapott processzorait mutatta be az Intel, ami sokkal jobb grafikai teljesítményt ígér, támogatja a Wifi 6 és a Thunderbolt 4 csatlakozást is, és a logójuk is megújult. Ennél azonban lényegesen izgalmasabb információ, hogy az olyan nagyobb cégek mint a Lenovo az Asus vagy az Acer már ezzel egyidőben megnyugtattak mindenkit, hogy a legújabb gépeiket már az Intel legújabb processzorával felszerelve is meg lehet vásárolni. 

Lenovo

Amellett, hogy jönnek a laptopok az új Intel processzorral, érkezik a prémium tablet kategóriában a Tab 11 Pro, ami azoknak lehet jó választás, akik általában filmeket néznek, multimédiás felhasználásra használják a gépüket, de azért néha dolgozni is kell rajta, ezért egy bluetooth billentyűzettel kiegészítve gépelésre is szeretnék használni. Notebook fronton pedig a Legion Slim 7i lesz a legvékonyabb olyan eszköz, ami megbirkózik az Nvidia RTX Max Q-val, azaz egy kifejezetten játékra szánt, de mégis kompakt méretű laptopról van szó. 

 

LG

Az IFA-n a legnagyobb márkák hatalmas pavilonokat bérelnek, és igyekeznek egymást is túllicitálni, mikor látványról van szó. Az LG-nél már a belépés olyan, hogy az ember megáll nézelődni, pedig akkor még semmi mást nem lát, minthogy rengeteg OLED TV-ből építenek egy hullámzó falat, ami annyira élethűen adja vissza a tenger hullámzását, hogy tengeribeteg lesz tőle, aki erre hajlamos. Idén egy virtuális sétával készültek, ami nyilvánvalóan nem adja vissza ugyanazt az élményt, de azért el lehet képzelni, hogy egy ilyen belépőt nehéz túlszárnyalni. 

De nem ez volt a fő izgalom idén az LG újdonságai között. Ott volt például az a kisfilm, ami előrevetíti, hogy egy teljesen új mobil-családot jelent majd be a gyártó szeptemberben. Az Explorer Project lényege az, hogy az iparág eddig felfedezetlen területeit igyekszik megmutatni. Hogy ez egészen pontosan mit is jelent, arról egyelőre nincs több infó, csak egy új, a pletykák szerint Wing névre hallgató, két kijelzős telefont szellőztettek meg, aminek érdekessége, hogy az egyik képernyő a másikon elfordulva jelenik meg, és gyakorlatilag T-alakú telefonná válik, ami első ránézésre játékoknál, videózásnál, esetleg gépelésnél jelenthet előnyt, ha a vízszintes részt billentyűzetként is lehet majd használni. Vagy Csihar Attila használhatja digitális fordított keresztnek a koncerteken, ami szintén nem elvetendő ötlet, bár valószínűleg nem a black metálosakra épül az új telefon stratégiája. 

 

De érkeznek új okos háztartási gépek, mint például a torony mosó-szárító tornya, okoshűtője, a szórakoztató kategóriában pedig jön a 4K UHF lézerprojektor, a Cinebeam. A jelenlegi helyzetre tekintettel pedig bemutatták a viselhető légtisztítót, ami első ránézésre egy komolyabb maszknak tűnik. A PuriCare megtiszítja a levegőt, ráadásul azt is figyeli, hogy a beépített ventilátorok minél több tisztított levegőhöz juttassák a viselőjét, belégzéskor például automatikusan nagyobb sebességre kapcsolnak. 

MSI

Az MSI új, leginkább munkához tökéletes laptopokat mutatott be, amikbe már a legújabb Intel processzorok kerültek, valamit NVIDIA MX450 grafika. A modern laptopok a nem túl kreatív, de annál lényegretörőbb Modern fantázianevet kapták, és nevéhez méltóan gyakorlatilag mindenből a legutolsó generációt kapta. Az egyik legnagyobb erőssége, hogy 10 órás üzemidőt ígér, mégsem lett ormótlanul nagy és nehéz a strapabíró gép. 

 

Realme

Most volt jelen először nagyobb apparátussal a Realme Berlinben, így nem meglepő, hogy bejelentették azt, hogy a kínai vállalat Európa felé szeretne nyitni. Ők voltak azok, akik kifejezetten hagyományosnak nevezhető sajtóeseményt is tartottak, és bemutatták a Realme 7 és Realme 7 Pro készüléket a Mediatek jelenleg legmenőbb processzorával, 120 Hz frissítésű AMOLED kijelzővel, ami sokkal kellemesebbé teszi a böngészést mint a leginkább elterjedt 60 Hz frissítésű kijelzők esetében. Ez a gyakorlatban egyébként leginkább azt jelenti, hogy sokkal gördülékenyebb, simább, és szemmel láthatóan is szebb  lesz, mikor valaki például a Facebookot görgeti mint az őrült. 8GB RAM és 256 GB-os tárhely, 4500 mAh akkumulátort kapott, és az ígéretek szerint nagyon kedvező lesz az árazása is. 

 

Samsung

A Samsung két telefont mutatott be a napokban, egyik sem hétköznapi, és egy harmadikat azoknak, akik leginkább árérzékenyek, de a technológiai újítások érdeklik. Egyrészt megérkezett a Samsung Galaxy Z Fold 2, az összehajtható kijelzőjű telefon második generációja, amiben javították az előző széria kényelmetlenségeit, például egyszerűbben és simábban nyílik a telefon. A maga nemében már a Galaxy Fold is egy olyan telefon volt, amire mindenki rácsodálkozott, a Z Fold 2 viszont egyértelművé tette, mire való igazán ez a kategória. Tulajdonképpen ez egy minden egyben készülék, egyszerre klasszikus telefon, aminek rápillant az ember a kijelzőjére, és elolvassa az emailjeit, aztán egy tablettá válik miután kinyitja, és kényelmesen olvas cikkeket vagy néz videókat, esetleg dolgozik egy Excel-táblázaton, az erejét tekintve pedig olyan mintha egy laptopja lenne az embernek. Egy igazi üzleti telefon, az árazása is azt követi, hogy ezzel gyakorlatilag kapásból három csúcseszközt vált ki az ember, de azért még így is aláírjuk, hogy a 750 ezer forint nem az a kategória, amit tömegek engedhetnek meg maguknak. Egyébként nem ennyire üzletembereskedő üzletembereknek ott van ennél jelentősen olcsóbb alternatívaként a Note 20, vagy az S20, mindkettő jóval több mint egy telefon, és akár munkaeszközként is lehet használni például egy Samsung Dex segítségével, igaz ezek sem a kifejezetten olcsó kategóriába sorolható készülékek. 

 

Aki nem akarja egy használt, és jól működő autó árát telefonra költeni, de azért szívesen kipróbálná az 5G adta lehetőségeket, annak jön az A42, a gyártó első 5G-s nem csúcstelefonja. Az M51 pedig azoknak lesz jó választás, akiknek az számít igazán, hogy meddig bírja a készülék. Egy felső-középkategóriás telefon lesz, vagyis az igényekből sem kell leadni, viszont 7000 mAh akkumulátort kap, ami ismerve a gyártó üzemidő optimalizáló módszereit elég jó ajánlatnak ígérkezik.


tech samsung intel lenovo lg asus honor huawei fitbit realme ifa 2020



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása