2020.03.31. 16:20 – dankógábor

Death metal zenekart alapított a Converge frontembere

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

umbravitaemarch2020_638.jpg

Umbra Vitae néven új projektet alapított Jacob Bannon, a Converge frontembere. A death metal zenekarban olyanok zenélnek még mellette, mint Sean Martin gitáros a Twitching Tonguesból, Mike McKenzie gitáros és Greg Weeks basszusgitáros Red Chorból valamint Jon Rice dobos az Uncle Acid & The Deadbeatsből. Az első lemezük Shadow Of Life címmel jön majd ki május elsején Bannon saját kiadójánál, a Deathwish-nél. Az énekes elmondta, hogy imád a Converge tagja lenni, de az nem egy metálzenekar, még ha hiperaggresszív is, szóval ezzel az új projekttel elégíti ki a metálos énjét. Egy dalt már meg is lehet hallgatni, valóban death metal, nem is rossz, de a Converge tényleg agresszívebb.


umbra vitae2020.03.31. 11:44 – dankógábor

Drasztikusan visszaesett a lemezeladás a járvány miatt

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

clem-onojeghuo-qbvtgldmtbq-unsplash.jpg

Hatvan éve nem volt ilyen rossz a lemezeladás az Egyesül Államokban, mint idén márciusban, írja a Billboard. 2019 márciusához képest 29 százalékkal kevesebb lemezt adtak el. Ebbe beletartozik egyébként a fizikai eladások mellett a digitális eladás is, de a streaming nem. Ha csak a fizikai eladást nézzük, akkor 36 százalékos az esés, és ezzel egymillió alá csökkent az eladott példányszám. Azt hozzá kell tenni, hogy a vinyleladás ennek ellenére virágzik, és még így is több, mint az ezt megelőző évben. Persze ez változhat a következő hónapokban, már csak a megszakadt ellátási láncok, bezárt lemezboltok miatt is (illetve hogy az Amazon sem árul jelenleg fizikai hanghordozón zenét), de a bakelit egyelőre még mindig a növekedés fázisában van.


zeneipar lemezeladás2020.03.31. 11:00 – Lángoló

Táncol a Hold - A Muzsik és Volkova így nyúl Weöres Sándor verseihez

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

muzsik_es_volkova_foto_helyett.png

A Muzsik és Volkova egy magyar-orosz dalszerző testvérpárt takar, akik Magyarország keleti csücskéből, Záhonyból származnak. Több, mint 10 éve zenélnek együtt, a Muzsik és Volkova duót pedig 2016-ban alapították. Zenéjüket az indiefolkos/akusztikus hangzásvilág jellemzi, amit ők greengrassnek neveztek el. Magyar nyelvű dalszövegeikben a személyesség, valamint a társadalmi reflexió dominál. Repertoárjukon gyakran bukkannak fel orosz feldolgozások is, most viszont egy versmegzenésítéssel jelentkeznek, amit a Lángoló olvasói hallhatnak először. (Grafikák: Tóth Teodóra)


premier muzsik és volkova2020.03.30. 18:26 – Lángoló

Before I Disappear - Itt a Joe Slave első zajos dala

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

joeslave.jpg

Szolga Józsit azok ismerhetik jobban, akik tisztában vannak az Idoru munkásságával, ugyanis ott énekelt 7 évet. Aztán Téglás Zoli volt Iginte-frontember mellett tűnt fel a Zoli Bandban, de ott mint dalszerző-gitáros, viszont a turnézó zenekarban már nem vett részt. Most pedig itt a saját zenekara, a Joe Slave. 

A zenekar alapítása úgy indult, hogy mindenek előtt szerettem volna egy saját próbatermet. Csak miután ez nagyon nagy szerencsével és sok munkával meglett, akkor kezdtem el konkrét zenekarban és dalokban gondolkozni. Ezzel is szerencsém volt, mert akikre elsőnek gondoltam, mindenki eljött. Nagy Gábor gitáros (Idoru, Ghostchant, PMA), Mihalik Ábel dobos (Kispál és a Borz, Kiscsillag stb.) és Leviczki Tamás basszusgitáros is egyből vállalta.

Aztán lementünk próbálni, működött a kémia, sok téma, dal, dalrészlet született, úgyhogy úgy döntöttünk felvesszük. Annyi volt a koncepció, hogy a dobot a Supersize-ban, a többit a próbateremben rögzítettük. Nagy büszkeségemre a dalok analóg módon, csöves erősítökkel, nagyjából egyből lettek rögzítve.

Eddig egy dalt adtak ki, illetve zenéltek már a Petőfi TV-ben, ezek miatt sokan úgy gondolják, hogy a Joe Slave egy akusztikus zenekar. Most viszont az alábbi premierrel kiderül, hogy nem. Koncert amúgy márciusban lett volna, de ez őszre, szeptember 26-ra toldódik a tervek szerint.


premier joe slave2020.03.30. 15:08 – Lángoló

Fény is van - Itt van Takáts Eszter és Zenekarának új dala

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

eszti.jpg

A Takáts Eszter és Zenekara jelenlegi felállása 2016-ban alakult, 2017 végén dupla lemez készült Giret Gábor hangszerelésével, majd az utóbbi két évben ezekkel a dalokkal koncerteztünk, és több tagcserén is átestünk. A jelenlegi felállás a dalszerző-énekes körül Giret Gábor szólógitár-vokál, Horváth Mihály szájharmonikás, Czimerman Csaba dob és Czipra Márton basszusgitárossal véglegesült 2019-ben, továbbá állandó beugrósaink Tóth Károly dob, Eged Márton basszusgitár.


premier takáts eszter2020.03.30. 13:50 – Nihil_AK

A szent őrült meg a Titanic zenekara - Meghallgattuk a Today Is The Day No Good To Anyone című lemezét

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

today-is-the-day-no-good-to-anyone.jpg

Az elejére valami vagány, alaphangot megadó felütést kéne írnom. Valami olyasmit, hogy Steve Austin az egyik leginkább különutas figura a komplett undergroundban, és hogy zenekara, a noise rocktól a sludge-on és grindcore-on át az avantgard metálig mindenhová besorolni próbált, de mégis mindenhonnan kilógó Today Is The Day már 1992 óta sokkolja a jobb sorsra érdemes hallgatóságot gyűlöletben pácolt zenéjével. Megemlíthetném, hogy amikor azt mondom, "zenekar", az jobbára őt jelenti, hiszen már hosszú-hosszú évek óta ő az egyetlen állandó tag. Meg hogy a No Good To Anyone már a tizenegyedik lemez a sorban, amin olyan csúf zene hallható, hogy azzal vallatni lehet, az ilyen frappáns megfogalmazásokat úgy tudom, szereti a közönség. De jelenleg csak nézek magam elé, hallgatom immár sokadszor ezt a tizennégy számot, és semmi sem jut eszembe, csak az, hogy épp tökéletesen aláfestik azt hangulatot, amikor szürke az ég, és március végén havazik az előző napi verőfényes napsütés után. De valójában hetek-hónapok óta tologatok egy csomó lemezt, amiről írni szerettem volna, többek között ezt is, mert mostanában gyakorlatilag reménytelennek tűnik bármi érdemlegeset mondani zenéről úgy általában. Mintha a Titanic utolsó pillanatig játszó zenekaráról kellene megírni még egy utolsó flekket a palackpostába. De innen szép győzni.


kult rock metal noise avantgarde egyesült államok today is the day sludge ezt hallgasd steve austin2020.03.30. 12:03 – Lángoló

Palackposta kihívás - új dalok írására buzdítja az otthon maradt zenészeket a Konyha

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

szepesi.png

Szepesi Mátyás énekes-frontember felhívást tett ki a Konyha közösségi felületeire, amelyben arra kéri dalszerző kollégáit: ha már nincsenek koncertjeik, a felszabaduló időben írjanak új dalokat, amelyek kapaszkodót és néhány jó percet adnak közönségüknek.


#palackpostakihívás2020.03.30. 10:32 – dankógábor

Koronavírusban meghalt Joe Diffie

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

joe-diffie-death-dead-obituary-country-covid-1-coronavirus.png

61 éves korában, a koronavírus okozta komplikációk következtében elhunyt Joe Diffie. Diffie pénteken jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, és azt írta oldalára rajongóinak, hogy legyenek elővigyázatosak, és figyeljenek egymásra. Diffie a country egyik olyan alakja volt, aki Grammy-díjat is nyert a zenéléssel. 12 lemezt adott ki, amiken olyan slágerek voltak, mint az If the Devil Danced (In Empty Pockets), a Pickup Man vagy a Honky Tonk Attitude. A Grammy-díjat 1998-ban kapta a Same Old Train című számáért, amit többek között olyanokkal írt és adott elő, mint Merle Haggard Alison Krauss vagy Emmylou Harris. Utolsó albuma 2019-ben jelent meg, haláláig aktívan zenélt.


gyász joe diffiesüti beállítások módosítása