2011.10.16. 11:30 – Kovács M. Norbert

Lovak, egy indián és Niki a Barátok köztből - klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ezúttal három magyar klipünk van az eheti klipmegosztásban, az egyikben lovak viselkednek lovak módjára és férfiak zenélnek, a másikban Galambos Dorina és barátnői már lovagolnak is, meg bicikliznek és szappanbuborékot fújnak, a harmadikban meg egy indiánnal történnek drámai események Barátok közt Niki misztikus közreműködésével. Mindezek mellett H.P. Baxxter hiába öregszik, azért hozza szokásos formáját a Scooter legújabb klipjében, amiben egy parkolóházban esik az eső, fiatalok pedig dubstepre táncolnak. Az pedig szinte már elenyésző, hogy amerikai Helmet egy képregényszerű koncertvideót készített erre a hétre.

Scooter - David Doesn't Eat

Tizenötödik albumát adta ki a napokban a Scooter, akiknek a germánteknó fogalmát, valamint minden idők legjobb nyári slágerét köszönheti a világ. A The Big Mash Up című lemezzel egyidőben jött ki az album második kislemeze, a David Doesn't Eat, valamint ennek hivatalos klipje, amiből kiderül, hogy a zenekar még mindig szereti ugráló fiatalokkal körbevenni magát és parkolóházban klipet forgatni, ahol ezúttal valami rejtélyes okból néha esik az eső. H. P. Baxxter pedig továbbra sem fogyott ki a hidrogénből, viszont beújította az autotune-t, és bár egyre jobban látszik rajta, hogy már nem huszonéves, azért még mindig lelkesen ordítja, hogy yeah. Egyébként a Scootert is elkapta a dubstep-őrület, bár ebben valójában semmi meglepő nincs egy zenekartól, amelyik mindig is inkább követte, mintsem diktálta a zenei trendeket. Ráadásul ahhoz mindig is értettek, hogyan szabják ezeket a saját képükre, úgyhogy nem hiszem, hogy a rajongóknak különösebb gondjuk lenne ezzel, hiszen dubstep ide vagy oda, azt nem lehet mondani, hogy az elkészült műalkotás ne lenne kifejezetten scooteres. A klipre amúgy semmi okunk nem lesz az év végén is emlékezni, de a rajongók biztosan ellesznek vele. Aki egyébként kíváncsi az új lemezre, egy minimix segítségével itt belehallgathat.

Long Play 33 1/3 - Being Nowhere

Vannak zenekarok, akiknek a nevét soha senki nem mondja ki rendesen, vagy azért, mert annyira hosszú, vagy azért, mert annyira hülye nevet sikerült maguknak választani. A magyar Long Play 33 1/3 az utóbbira példa, egyébként öndefiníciójuk szerint a banda a "'60-70-es évek klasszikus rock zenei hangzásvilágát és életérzését adoptálja a jelenlegi zenei világunkba a popularitás jegyében." Stílusukat "britpop-rock"-nak nevezik, a nyár elején jelent meg Being Nowhere című albumuk, aminek címadó dalához nemrég készült el első hivatalos videoklipjük. Ebben a zenekar egy lovastanyán zenél boldogan, körülöttük pedig egy rakás ló tűnik fel. Az állatok futnak, állnak, néznek, valamint egyéb olyan dolgokat csinálnak, amiket a lovak általában csinálni szoktak. A több mint négyperces videót Dusa Tibor rendezte és nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy lórajongókon kívül bárkinek különösebben maradandó élményt okozna, valamint hogy ennél többet lehetne mondani erről a klipről. Hacsak azt nem, hogy a zenekar billentyűse pont úgy néz ki, mintha John Lennon és Hugh Grant szerelemgyereke lenne.

Mrs. Columbo - I Want To Break Free

Na, ha már magyar zenekar és lovas klip volt az előző, akkor itt van még egy, ráadásul nekik is ez az első hivatalos videójuk, viszont sokkal jobb a nevük. Ezen felül önbizalomból sincs hiány, saját oldalukon úgy nyilatkoznak magukról, hogy "a három muzsikus összjátéka ajándék minden hallgató számára: Galambos Dorina, Hudák Zsófi és Sárközy Fanni a magyar jazz történetének kikerülhetetlen alakjai már most." Csajbandáról van szó tehát, vagy női zenekarról, ahogy azt magukról írják, középpontban Galambos Dorinával, aki úgy tűnik, felnőtt megasztáros és vivás kalandozásai óta, vagy legalábbis most éppen ebben éli ki magát. A szépen kivitelezett klip koncepciója nagyjából az lehetett, hogy legyen bájos, a weboldalukon azt írják róla, hogy "vidám, könnyed, bohókás, színes", és tényleg: a lovaglás meg a puszta mellett van benne például egy csomó szappanbuborék, egy kutyával játszó kisgyerek és enyhén ringatózó csípők is, mindez mégsem tűnik erőltetettnek. Jól áll ennek a három csajnak ez az egész, pedig előzetesen meg voltam róla győződve, hogy minden adott egy nagyon ciki videóhoz. Csak ezt az "ismert slágerek új köntösben"-dolgot nem biztos, hogy kéne erőltetni, de hát ez már nem tartozik szorosan a tárgyhoz. A klipet Gráf Péter rendezte és fényképezte.

de profundis - Indulj el egy úton...

Úgy tűnik, ezen a héten, ami magyar klip, az mind a természet lágy ölén játszódik. De ez még semmi, mert erről konkrétan többszöri megnézés után sem tudtam eldönteni, hogy vicc, vagy komolyan kell venni. Azt, hogy vicc, erősíti, hogy a videó YouTube-odalán a klipben szereplő fa GPS-koordinátáit is megadták, viszont pont emiatt félő az is, hogy valójában teljesen komoly amit látunk. A zene a korábban ebben a rovatban már tárgyalt Dalriadát juttatta eszembe, de azzal még önmagában nem lehet ide bekerülni, hogy valakik azt gondolják, hogy jó dolog az ötlettelen, béna metált ötvözni népdal, vagy népdalszerű elemekkel. Kell hozzá a vizuális élményanyag is, ebből pedig nincs hiány a szombathelyi de profundis klipjében. Hogy egészen pontosan mi történik a videóban, annak a megfejtésére nem merek vállalkozni, úgyhogy szorítkozzunk a puszta tényekre. Egy indiánkülsejű férfi mászkál fel-alá, közben komolyan néz a távolba, egy fa tövében térdre borul, majd valakik még a földbe is beássák, úgyhogy ordít. Aztán majdnem belefullad egy folyó bokáig érő vizébe, ahonnan egy fényes nappal indokolatlanul tűz mellett ücsörgő férfi kimenti, hogy aztán magához térve az említett fának hátat fordítva ücsöröghessen a fűben és ismét nézhessen a messzeségbe komolyan. Mindeközben időnként feltűnik Niki a Barátok köztből (Kakasy Dóra), ő is néz maga elé, néha nyel egyet, vagy durvább pillanatokban pislog. De olyan is van, hogy az indián arca misztikusan feltűnik mögötte a sötétségben. Izgatottan várom a történet lehetséges megfejtéseit kommentben, mert még mindig nem tudom, hogy ez most komoly, vagy vicc.

Helmet – So Long

A New York-i zenekar tavaly szeptemberben adta ki legutóbbi, hetedik nagylemezét Seeing Eye Dog címmel, ezen hallható a So Long, amihez Eddie Granillo rendezett képregényes hatású klipet. A napokban megjelent videó valójában egy sima koncertfelvétel, amit aztán utólag különböző effektekkel és néhány felirattal képregényesítettek. Nem különösebben nagy eresztés, de azért annál mindenképpen ötletesebb, mintha csak simán kiadták volna hivatalos klipként a szimpla koncertvideót.


klip scooter helmet klipmegosztás de profundis long play 33 1/3 mrs. columbo



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása