2011.11.03. 16:00 – Lángoló Gitárok

Néniket a bácsiknak! - Kiscsillag-lemezpremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


November 4-én pénteken, azaz holnap jelenik meg a Kiscsillag harmadik nagylemeze Néniket a bácsiknak! címmel, amit innen már elő lehetett rendelni egy ideje, aki pedig ezt ténylegesen meg is tette, az már ma kézbe veheti az albumot. Nekik valószínűleg nem lesz érdekes ez a poszt, bár a zenekar dalról dalra kommentárja számukra is tartalmazhat újdonságot. Nem is kerülgetjük tovább a dolgot: a Lángoló Gitárokon most meghallgatható a Kiscsillag új lemeze az elejétől a végéig, a lejátszó alatt vannak a számokról az infók, itt pedig a holnap induló turnéról lehet olvasni ezt-azt.

1. Megjöttünk a nőkért

"Minden bácsinak alapvető joga, hogy legyen egy nénije!" - hangzott el október 2-án egy pécsi tüntetésen. "És viszont!" - kiabálta be valaki a hátsó sorokból, majd a szózat után elénekelte a tömeg ezt a programadó szerzeményt is, sütött a nap és azóta újra van remény.

2. Bánat

Emós himnusz némileg megkésve, hisz a mozgalom divathulláma már elsimulni látszik, de nem magyar zenekar lennénk, ha nem jókora fáziskéséssel cuppannánk rá a témára, rájátszva nyilván arra, hogy a bánatos, így szótalan ember sokkal okosabbnak tűnik, és bizonyos nőtípus gyakran előszeretettel menti a karaktert.

3. Igen, Uram

Istenes mű, melyben a zenekar párbeszédet kezdeményez a Teremtővel, kétszer pedig korszerű poliritmikával próbálja megéleszteni az Istenben szunnyadó alvadt rokkervért (sic!).

4. Gyors autóval

Utazós zene, amelyben először valami nagyon titkos dolgot csempésznek nagy sebességgel, országhatárokon át, majd kiderül, hogy kár volt sietni, bizony ez a valami is tönkrement, megy a többihez a kukába, és ott tehetetlen tömeget alkot a többi kis haszontalannal, akik mind bénán várják, hogy most mi lesz.

5. Olajoshordó

Hippi-kapálózós dal arról, hogy mennyire strapabíró lények vagyunk, és mennyire kevés kell, hogy rájöjjünk, nem valaki másnak teszünk azzal szívességet, ha életben maradunk, hanem csak azér tis (sic!).

6. Szirmok

Elbújva egy fürdőszobába - ha kell, ha nem - végighallgatunk egy szakítást, kijövünk, és a nappali közepén azon nyomban egy lendületes parasztrock számmá szublimáljuk az élményt, kicsit a 70-es évek stílusában. Amikor még volt szőrük a nőknek.

7. Kit simogasson?

Megint csak a 70-es évek, de most már a vége, meg a 80-asoknak is, meg a 90-eseknek is, és hogy ki mindenkit simogatott anno a Balaton, meg még most is, mert adni jó.

8. Nagy, nehéz

Három részből álló, komoly távlatokat nyitó nagylélegzetű mű: először egy nagyképű pasi próbálja a maradék illúzióját is elvenni valakinek, aztán bugyuta, kolbászszagú rappelés következik, majd fél perc űrrock, majd újra a nagyképű, de szerencsére elunja az áldozaton való ugrálást és már vége is a számnak. Mindezt koherens rendbe az kovászolja össze, hogy ugyanaz az akkordkör jár körbe-körbe, ezzel a művészek a folyton változó világ állandóságát fejezik ki.

9. Holding

Falrugdalós-lötyögős éjszakai szám: magányos pasi kapcsolgatja a tévét, talál egy kis pornót, de mire valami érdekes lenne, már vége is a dalnak.

10. Tudtam, hogy jönni fogsz

Egy könnyű dal egy elképzelt nőről, aki leginkább egy Rejtő-regény fiatal főhősnőjére hasonlít, de persze olyan regényből, amit még nem filmesítettek meg, mert az a nő nem lehet olyan, mint ott az.

11. Szerelem, jó

És tényleg.

12. Elég a maradék

Újabb nagyívű szerzemény, amely azért kapta ezt az acélos szerkezetet, hogy elbírja a mondandó súlyát. "Elég a maradék" - énekelné a nagy költségvetésű klipnek a végén a Kiscsillag tűzoltózenekar, látványos íveket húzva a vízsugárral, egy bonyolult koreográfia szerint, amelyről csak később venné észre egy éles szemű szakíró, hogy nem véletlen, mert megint csak üzent a zenekar, nyilván azt írta ki utoljára, vízbetűivel belemarva a lángtengerbe, hogy "a tűz az egy jó dolog".

13. Sirály

Kihasználva a tremolósgitár azonnali hangulatfestő képességét, már a dal elején valami jó helyen vagyunk, ahol rögtön indul a számvetés, rálátás.


premier rock kiscsillag exkluzív



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása