2011.12.18. 12:00 – Kovács M. Norbert

Kamarás Iván, a bulikalauz – klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az Arcade Fire énekesnője mellett furcsa, maszkos embereket látunk vonaglani, de ha ez nem tetszik, az interaktív videóban rázhatjuk magunkat mi is helyettük. A Goldfrapp új dalához egy iPhonnal készített klipet, ennél több érdekeset viszont képtelenség róla elmondani. A Szabadtéri 4akkordos Performansz videójában látható az Origami Szerelmeseinek Szent Helye, az Óriás két klipet forgatott szó szerint egyszerre, és ezek akár egyszerre is nézhetők. Emellett pedig fővárosi alternatív művészek szürreális bulijába kalauzol bennünket Kamarás Iván.

Arcade Fire – Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)

A napokban jelent meg az Arcade Fire, a tavalyi év leginkább ajnározott zenekarának legújabb klipje, amit rögtön két verzióban, hagyományos és interaktív változatban is el lehet érni. A videót Vincent Morisset készítette a zenekarnak, és a klipben a bájos Régine Chassagne mellett mindenféle furcsa, maszkos embert látunk, előbb az utcán, épületek előtt, majd egy sportpályán, amint a zenére táncolnak, vagy hát legalábbis mozognak rá a maguk módján. Az interaktív verzióban az ő helyükbe léphetünk, amennyiben hajlandók vagyunk egy webkamera segítségével nekiállni és táncolni, vagy hasonló módon vonaglani otthon a monitor előtt. A hagyományos változat éppen ezért nem is annyira szórakoztató, vagyis hát nem lenne ezzel baj, ha nem majdnem hat percen keresztül kellene nézni azt, ami háromban is bőven elég lett volna. A szám viszont remek, bár ezt már egy jó ideje tudjuk.

Goldrapp – Yellow Halo

Két új dal fog szerepelni a Goldfrapp jövőre megjelenő válogatáslemezén, ez az egyik, amihez most nemrég megjelent egy új klip is, aminek különlegessége, hogy egy iPhone-nal forgatták az egészet. Ennél több érdekeset azonban nehéz lenne róla elmondani, a Lisa Gunning által rendezett videóban életképek láthatók a zenekarról, amint tesznek-vesznek, koncerteznek, helyeken dolgokat csinálnak, élvezik az életet és ilyesmi. A nyaralásokról készült családi videók sem érdekesek általában a családon kívül senkinek, és attól, hogy az embernek van egy zenekara, ez még ugyanígy van. Kellett valami a zene alá na, hát most ezt sikerült összehozni. Majd legközelebb.

Dep’Art – Epekedés

Ezt a viszonylag új zenekart és legújabb klipjét nyilván szeretni fogja minden, a magyar, és főleg a budapesti alternatív művészvilággal szimpatizáló olvasónk. Az együttesben egykor Korai Öröm-, Cséb80-, Milleneumi Földalatti Vasútvonal és Bizottság-tagok zenélnek, például Ef Zámbó István. Szövegeiket feLugossy László, Döbrentey Zsolt és Garaczi László írják, az Epekedést konkrétan feLugossynak köszönhetjük. A Vízraktérben forgatott klip rendezője Fogarasi Gergely volt, szerepel benne egy rakás ismert arc az említett fővárosi alternatív művészvilágból, és egyébként töménytelen mennyiségű agyament jelenetet láthatunk a videóban, ezek között az időnként kifejezetten ijesztő fejeket vágó Kamarás Iván kalauzolja a nézőt. Mindezek alapján ez az egész roppant szórakoztató is lehetne, a helyzet azonban az, hogy ezt a négy percet mégis inkább kifejezetten embert próbáló feladat végignézni, de az is lehet, hogy csak rossz passzban kapott el a rázkódó férfi has és a színlelt pinanyalás. A zenekar a tőlük kapott levélben így fogalmaz a klipről: "A produktum megfelel napjaink e-poszt valósága következtében kibicsaklott generáció kórképének. Engedetlen ösztönök burjánzása a beteljesedés felé, a látens én világlása -- egy hajdani törökfürdő termeiben. Vég nélküli epekedés. Az eseményen jelenlévők közül azóta sokan kóros vágyműködésre, kielégítetlen vágyak feletti koordinációvesztésre panaszkodnak." Na most akkor örüljünk, vagy bánjunk, hogy nem voltunk jelen a forgatáson?

SZ4P – Nincs értelme

A Szabadtéri 4akkordos Performansz nevű együttes legújabb klipjét már láthatták azok, akik tegnap este ott voltak a Fészek Klubban tartott koncertjükön, a videó viszont lényegében itt és most debütál az interneten. A klipről azt tudtuk meg a zenekartól, hogy "a bónuszbrigádos pályázatotokon nyert pénzből, többek közt a Filmművészeti hallgatóinak segítségével" forgatták, miután megnéztük pedig az is kiderült, hogy az együttes feltűnően fiatal srácokból áll, akik mélyenszántó gondolatokat igyekeznek megosztani a világgal, viszont, ha ki kell mondani azt, hogy faszom, akkor inkább csendben maradnak. A Hartung Attila által rendezett klipben egyébként a zenekart látjuk zenélni, emellett pedig egy férfi történetét ismerhetjük meg, aki nem teljesen világos okokból elzarándokol egy fához, amire vélhetően az Origami Szerelmeseinek Szent Helye, az ágai ugyanis tele vannak aggatva mindenféle kis hajtogatott izével. Hogy aztán ebből mi lesz, azt nem árulom el, maradjunk annyiban, hogy az élet kegyetlen, ez a klip pedig lehetne mondjuk vagy egy perccel rövidebb, és akkor nagyjából rendben lenne.

Óriás – Erősebben Szorítsd / Mindenki Írja

November végén jelentette meg Gondalapos című új kislemezét az Óriás, amihez a zenekar rögtön két videót is készített. Az Erősebben Szorítsd klipjében az együttes mellett és egy seregnyi ember mindenféle mókás, szokatlan, meglepő dolgot művel egy szobában, a kamera jobbra-ballra svenkel, vágás nincs, Egyedi Péter énekes pedig egy kézi kamerával a kezében jelenik meg néha a képen, láthatóan nagyon jó kedve van, de aztán hamar el is tűnik. Ehhez képest a Mindenki Írja videója kifejezetten az énekes körül bonyolódik, aki egy maga felé tartott kamerával rohangál egy rakás ember között, ugrál, hülyül és közben mindent rögzít, a felvevőeszköz ide-oda csapódik a kezében. Szóval olyan, mint egy kisgyerek, aki életében először kaparintotta meg a szülők kameráját a hároméves kishúga születésnapján, és ettől annyira bepörgött, hogy képtelen leállni. Persze legkésőbb a második videó első percében össze kell, hogy álljon a kép: az Óriás énekese az Erősebben Szorítsd klipjéből kilépve, a háttérben, annak forgatása közben adja elő mindezt: kulisszák mögött egy teljesen fékevesztett operatőrrel. A két klip tehát szorosan összekapcsolódik, fel is hívják erre a nézők figyelmét rögtön a play-gomb megnyomása után, az együttes fontosnak tartja ugyanis, hogy aki megnézi az egyiket, az ne hagyja ki a másikat se, mert úgy az igazi. Ebben pedig nem is tévednek, mert bár mindkét klipet sikerült hangulatosra elkészíteni, igazán szórakoztatóvá egymást kiegészítve válnak. Sőt, úgy a legjobb, ha az ember egyszerre követi a történéseket, éppen ezért mindebből készítettek egy olyan változatot is, amikor a két klip egyszerre, egy képernyőn látható. Bár az egy kisebb rejtély, hogy mindez alá miért éppen a Twin Peaks híres, az Óriás-dalokkal hangulatában köszönőviszonyban sem álló zenéjét keverték. Jó hangulat, ügyes megoldások, szórakoztató klipek, a kettő az egyben pedig remek ötlet. Ezzel el pedig is mondtam mindent.


klip klipmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása