2012.06.10. 10:53 – Sajó Dávid

Thank you very much, good night, fuck you Hungary! - klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

LGklipszemle2.jpgIsmét egy olyan héten vagyunk túl, amikorra összegyűlt annyi magyar videó, hogy kizárólag velük meg lehet tölteni a rovatot. A hazai hiphop különböző fajtájiból lesznek itt példák: Norba egy hamisítatlan életkép videót készített, a Vicc Beatz tagjai pedig külön-külön is panaszkodnak egy kicsit a másnaposságról. A magyar rap árnyoldaláról jön majd egy bizonyos Hekiii, akinek szövegénél már csak a tetoválásai röhejesebbek. Mutatunk glitch-hopot is iamyanktól, na meg egyszerre retro és nu discót Kovarytól. Nálunk premierezik a Plastic Bitch, akik a Subscribe-tól kölcsönöztek egy kis segítséget, és bemutatkozik a jelen poszt botrányosnak szánt címét adó The Millenium Hippies is. Lesz extra rövid grindcore a Harvestertől és érzelmes pop Puskás Petitől. A klipválogatás eheti nyertese kétségtelenül a Wattican Punk Ballet videója a Kodály Method rendezésében, a különdíjat pedig biztosan Hó Márton és Jégkorszak kapja, akiknek egy 11 éves kissrác készített klippet.

Plastic Bitch – Joy (közr. Tilk Máté)

A Plastic Bitch zenekar egy év szünet után, új tagokkal és egy új videóval jelentkezik, amelyet a Lángolón lehet látni először. A Joyt a subscribe-os Tilk Mátéval készítették, a klip pedig inkább csak egy werkfilm mivel csak azt látjuk, ahogy a stúdiómunkálatok folytak a dal rögzítésénél. Werkvideóként egyébként egész jól működik a képanyag, érdekes látni mondjuk egy kórus részt hogyan vesznek fel öt ember üvöltéséből. A vágáson látszik, hogy megpróbáltak minél többet kihozni a nyersből, de hát itt ebben a műfajban túl sok variálási lehetőség nincsen.

Wattican Punk Ballet – Little Girl

A Deti Picasso örmény testvérpárja által alapított, budapesti központú Wattican Punk Ballet lett a következő zenekar, akinek videót rendezett a Szimler Bálint-Rév Marcell páros a Kodály Method projekten belül. Az Artutyunyan-testvérek duója kiegészült két fűben fekvő szaxofonossal és egy csomó zseblámpás emberrel a háttérben. A Kodály Method ismét hozta a szokásos minőséget, a WPB bazári garázszenéjének olyan hangulatot adott ez a szabadban felvett videó, mintha egy világjáró vándorcirkusz tagjai ültek volna ki az erdőbe örömzenélni egyet. Energiától duzzadó, nagyszerű produkció, amihez hasonlót szeretnénk még többet látni.

Kovary – Columbus

A Neo-frontember Kőváry Péter új Columbus single-jéhez készített videót. A PornoStar Recordsnál megjelent dal klipjében egy takarítónőt látunk Superman-jelmezbe öltözve, ahogy egy üres plázában ökörködik egymagában. A dekoratívnak semmiképpen sem nevezhető hölgy mozgáskultúrájához tökéletesen illik a Neoton Família Santa Mariájából ismert dallam és - ha három és fél percig nem is köt le - azért egy ideig még egész mókásnak is mondható. Csak azok a fránya lightning effekteket hanyagoljuk már a magyar videókból, ha kérhetnénk.

Hó Márton és a Jégkorszak – Mikor pilóta voltam

A héten mutattunk Hó Mártontól új videót, most azonban itt egy másik. A Mikor pilóta voltamhoz a zenekar ifjú rajongója, Mátyás Martin készített egy kezdetleges számítógépes animációkból álló videót, de az is lehet, hogy valamilyen videojátékból rakta össze. Lényeg, hogy a 11 éves fiú már ilyen fiatalon képes megalkotni Malcolm McDowell mását animált helikopter pilótaként. Ezt a klipet nem lehet és nem is szabad szakmai szemmel nézni, ehelyett sokkal izgalmasabb a képeket látva azon gondolkodni, vajon a srác mit és miért csinálhatott úgy, ahogy. Ez pedig hatványozottan igaz az alkotás utolsó, fantasztikusan kaotikus 35 másodpercére.

Norba – Te vagy az emberem

Norba egy amolyan tipikus rap életérzés videóval jelentkezik a Te vagy az emberemben. Kifejezetten profi videó, ügyes operatőri munkával és szép színekkel. Történet nincsen, inkább a különböző pillanatképekre fókuszál az alkotás, amelyben néhol 3-4 gördeszkás arc is feltűnik. Ehhez jazzes zenei alaphoz egyébként is nagyon jól illik ez a feel good hangulat, amely tökéletes felvezetésként szolgál a nyár kezdetéhez.

 Vicc Beatz – Másnaposok közr. Zomblaze

Haladva tovább a hiphop vonalon, következzen a Vicc Beatz-kollektíva alkoholmámora. A Zomblaze zenei közreműködésével készült videóban – interjú vele itt – mindegyik MC szemszögéből megismerhetjük a milyen is átélni egy borzalmas másnaposságot. Jópofa klip, néhol kifejezetten vicces és a zene elején berobbanó prosztórap is inkább válik később ironikusan szórakoztatóvá, mintsem zavaróan türhővé. A nyitó képért külön dicséret jár, ahogy a dublini képsorokért és szubjektív kamerás részért is. Azért a másnaposság elég hálás téma valljuk be, de a Vicc Beatznek sikerült ezt izzadságmentesen prezentálnia. Ehhez az sem ártott, hogy néhol feltűnően késznek tűnnek a srácok.

iamyank – Surfing at midnight

Hipből ugorjunk glitch-be gyorsan. Nemrég írtunk iamyankról, most pedig egy videót mutatunk tőle. Az élőben előadott felvételen iamyank egy speciális iPad-applikációt is bevet absztrakt hiphop/glitch-hop szerzeményéhez. A mindössze egy helyszínen forgatott videóból a készítők kihozták, amit csak lehetett, így a kicsivel több mint két perces alkotás végig élvezhető marad a különböző közeli képekkel és mélység-élesség állításokkal illetve a zenész arcának kitakarása is jól működik a mindössze egy karácsonyfadísznek tűnő izzósor és a samplerek által megvilágított térben.

Hekiii – Kerestem

Elképzelésünk sincs milyen indíttatásból írja Hekiii három i-vel a nevét, de már ez is eredetibb, mint a Kerestem. A fenomenális közhelyparádét kísérő, zongorahangokkal tűzdelt, szívszorító szerelmi bánat balladájaként is leírható rapszám igazi, hamisítatlan magyar Youtube-hiphop. Egy hűtlen lányról szóló dalban Hekiii kellemesen affektálva panaszkodik lelki sérelméről, miközben az Adobe Premiere vágóprogram 7 évvel ezelőtti verziójának alap képfiltereivel próbálja emlékeit megidézni. Hekii olyan szomorúan tud nézni, hogy a bánatunkat csak röhejes mellkastetoválása és az 1900-as évekbeli brit gentlemeneket szégyenbe hozó borszakértése tudja velünk feledtetni, na meg a deszkás-emós postás a videó végén.

Puskás Peti – Csillagok

A volt megasztáros Puskás Peti új videója akár egy kisfilmnek is beillene. Csonka Rebeka modellel, Puskás társrendezésében készült alkotásban az énekes bekötött szemmel halad a város utcáin miközben a lány ugyanígy egy erdőben sétál. A dal hangulatához egyébként teljesen hozzáillő klipben – jó, csillagok nincsenek benne – egyedül az zavaró, hogy Puskás Peti szájmozgásához párszor nincs jól hozzáillesztve az énekhangja, de ez már tényleg csak szőrszálhasogatás, hiszen ettől függetlenül egy egész figyelemreméltó munkáról beszélhetünk.

The Millenium Hippies – Outta Town

A The Millenium Hippies most nyáron jelenteti meg a The Ultimate Spiritual Erection névre hallgató bemutatkozó lemezüket, amihez elkészítették első klipjüket. A Youtube-videó leírása szerint a jelen klipválogatás címét is tartalmazó Outta Town arról szól, hogyan szeresd és becsüld meg a helyet ahol élsz, a körülötted élők iránt érzett megvetésed ellenére. Sajnos maga a klip nem több, egy ismerősökkel feltöltött zenekari próbánál, ahol megpróbálnak az ott lévők valamiféle bulit szimulálni. Valószínűleg nem állt túl sok pénz a zenekar rendelkezésére, legközelebb érdemes lenne ennek a fajta videózásnak a kreatívabb oldalát választani és elhagyni ezeket a sufnintuningos, „leviszünk egy kézikamerát aztán felveszünk valamit” felfogást és kicsit többet törődni nem csak a zene, hanem a kép minőségével is. 

Harvester – Kapar (18+)

A Harvester grindcore zenekar Merdre című lemezén található Kapar című számhoz készült igen rövid videóban két jó nőt láthatunk. Egyikük egy gyilkosság helyszínére érkezik és feltehetően nyomozó, bár a gumikesztyű felhúzásánál nehezen tudtam eldönteni, hogy egy Blink-182-lemezborítóra vagy egy prosztatamasszázsos pornójelenetre emlékeztet-e jobban. Eközben a másik hölgy próbál valami rendes csatornát találni a tévéjén, de aztán megunja és inkább elindul egy baltával a fényes kijárat felé, aláfestésnek pedig néha disznóvisítást is hallhatunk. Egyébként ha valaki az ilyen zenét képes pár másodpercnél tovább elviselni, annak még talán kevés is az alig másfél percnyi videó, hiszen biztos van valami összefüggés a két lány között, amit az alkotás végéig nem sikerült megtudnunk.


klip klipmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása