2013.09.02. 16:00 – sajó d.

Durván menő lesz a zene a GTA 5-ben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

wavves4.jpgSzeptember közepén érkezik a modern videojátékok legnagyobb királya, a GTA 5, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a zenei részlegre. A Rolling Stone a GTA 5 zenei szerkesztőjével, Ivan Pavlovich-csal közölt egy igen érdekes interjút, ami alapján garantálható, hogy nem csak prostikat lehet gázolni majd ősszel, hanem közben rádiót is tudunk hallgatni a frissen lopott sportkocsinkban. A cikk és a korábban kiszivárgott információk alapján kezd körvonalazódni milyen rádióállomások, műsorvezetők és exkluzív dalok lesznek a játékban. Az alábbiakban összeszedtük a legérdekesebbeket.

Elég fontos kiegészítés a játékélményhez az autós furikázás közben hallgatható rádióállomások a GTA-ban. A negyedik részben például Iggy Pop vezette a rockrádió műsorait, de kapott saját állomást a Crookers, Femi Kuti és Max Cavalera is. Az idei játékban 15 állomás lesz ebből kettő beszélgetős a többi másik tematikus, a műfajhoz illő előadóval műsorvezetőként. A modern rock állomást (Vinewood Boulevard) például a Stephen Pope és Nathan Williams vezetik majd, akik egyébként a Wavves garázspunk zenekart alkotják. A remek idei nagylemezük mellett arról is ismertek, hogy többet szívnak, mint amennyit egy szörfös fehér hülye gyereknek illene, de talán pont ezért lesz haláli őket hallani vezetés közben. Itt bele is lehet hallgatni egy részletbe. A Vinewood Boulevard adó dallistája ugyan még nem szivárgott ki - biztosan lesz új szám a Wavvestől is -, de az előbb említett részletből sikerült kihallani két kiváló dalt, ami miatt szorosan ölelném a GTA zenei szerkesztőit:

Ha a mostani GTA-ban is el lehet menni bebaszni, mint az előzőben Niko rokonával, akkor ez a dal tökéletes lehet egy olyan történetszálhoz, ahol valamelyik főhőst otthagyja a csaja, ezért ő leissza magát és páncélököllel lődözi a strandolókat

Erősen kétlem, hogy az idén is király albumot készítő Thee Oh Sees majdnem hétperces számát teljes egészében hagyják benne a játékban, de ha mégis, akkor ennél biztosan nem lesz jobb háttérzene a szemét kopók lekoptatására.

Szóval a szerkesztők rendesen képben vannak azzal, mi mostanság a menő Amerika nyugati partján, ha rockzenéről van szó, de természetesen nem csak ez lesz. Flying Lotus például külön rádióadót kapott FlyLo FM néven. A Pitchfork már össze is szedte az állomás számlistáját, ahol Flying Lotus és rapper alteregója, Captain Murphy mellett megtaláljuk Hudson Mohawke, Aphex Twin, az OutKast vagy éppen Machindedrum nevét is. FlyLo állítólag több előadót is arra kért, hogy eddig kiadatlan számot küldjenek neki a játékhoz, így tett Tyler, The Creator is. A rapper közismerten hatalmas rajongója a GTA: San Andreasnak, ezért örömmel fogadta a felkérést, hogy zene mellett műsorvezetőként is segítse ki Flying Lotust. A külön a játékhoz készített Garbage című szám egyébként már fel is került a netre.

Mondjuk ehhez a zenéhez egy éjszakai rajtaütés illik, amikor a kocsiban kell várni a kiszemelt áldozatra, majd mögé sétálva beleereszteni kettőt egy shotgunnal.

Részemről az idei év kedvenc elektronikus partyslágere is bekerült FlyLo rádiójába (naná, ő volt a producer) nem is kérdés az, milyen alkalomhoz illik legjobban: természetesen illegális autóversenyekhez remélhetőleg egy rikító rózsaszín cabrióval.

Persze elektronikus zenei rádió is lesz, bár ahhoz képest, hogy korábban Kavinskyről volt szó, a Kotaku már a Soulwaxről ír. Na, nem mintha szomorkodnánk ezek miatt. Metálzenei rádióról egyelőre nincs szó, de a Kotaku listája szerint lesz punk állomás, soul, funk, classic rock, de még gagyi pop is. A Rolling Stone-on egyébként bele lehet hallgatni a mexikói zenére specializálódott (East LOS FM) és a klasszikus nyugati part hiphopot nyomó West Coast Classics adóba is, na meg a törvényen kívüli countryként jellemzett Rebel Radióba.

Ez a dal ismerős lehet a Kill Bill 2-ből is, de most berakták a GTA 5-be. mint a San Andreasban, így az idei játékban is hatalmas vidéki területek lesznek, én például mindenképp erre a dalra szeretném kombájnozni a marihuánaültetvényeket

Azonban nem csak a rádióállomásokról és a 240 (!) licenszelt dalról van itt csak szó, hanem külön a játékhoz készített zenéről is. Ez az első alkalom, hogy egy GTA-játék eredeti filmzenét kap, ami - mint például a szintén a Rockstarhoz tartozó Red Dead Redemptionben - dinamikusan alkalmazkodik a történésekhez és a karaktered cselekményéhez, vagyis nem előre megírt rendszerben hallod majd a GTA háttérzenéjét, hanem annak hangulata illeszkedik az épp a képernyőn történő akcióhoz. Összesen négy zenész dolgozott ezen. Egyikük Edgar Froese, a veterán német elektronikus zenei projekt, a Tangerine Dream vezetője. Rajta kívül az a Woody Jackson is csatlakozott, aki az előbb említett Red Dead Redemption zenéjét szerezte illetve segédkezett a Rockstar másik videojátékának, az LA Noirnak a hangzásán. Végül a harmadik láncszem a két sztár státuszú rapproducer Oh No és Alchemist. A három főszereplő a történet szerint három különböző háttérből jön majd, így Froese elektronikája a Beverly Hills-i jólétet illusztrálja, Jackson rockdalai a vidéki farmerekhez szólnak, a két rapper-producer pedig Los Santos feketék lakta környékén szólal fel.

Kevesebb mint három hét múlva minden kiderül, de én már most azon gondolkozom, hogy költözés közben sütő helyett lehet inkább új konzolt kellene vennem, hogy aztán pár hétre eltűnjek betegszabadságra hivatkozva. A zenéket egyébként külön is kiadja a Rockstar, csak ne tessék munkába menet hallgatni a kocsiban, mert halálra rémiszti vele az iskolába igyekvő tinédzsereket.


zene videojáték gta5



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása