2013.09.13. 16:30 – sajó d.

Tiltott reklám miatt a Youtube Majka és Caramel klipjét is leszedte

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

majka_1.jpgLetiltotta Majka és Caramel egy-egy videoklipjét a Youtube, mivel - a kiírás szerint - megsértették a Youtube azon irányelvét, ami a reklámokat, spameket és a hirdetési visszaéléseket érinti. Az ügy azért kellemetlen számukra, mert például Majka Nekem ez jár című számához készült videó a nyár legnézettebb magyar zenei feltöltése lett az Artisjus nyári Youtube-toplistáján (igaz, ez még hivatalosan nem jelent meg, csak Majka Facebookján láttuk) három hónap alatt majdnem két és fél millió megtekintéssel.

Megkerestük az üggyel kapcsolatban Majkát, aki éppen Olaszországban nyaral. A rapper nem érti az egészet, és leginkább azt fájlalja, hogy mindenféle tájékoztatás nélkül távolították el az oldalról a klipet. Majka kiadója egyelőre nem tudott az esetről nyilatkozni, éppen az egyeztetések folynak a videó visszarakásáról.

A Google magyarországi irodáját is megkerestük az üggyel kapcsolatban: "A YouTube irányelvei egyértelműen tartalmazzák, hogy a videótulajdonosok az előírásoknak megfelelően használhatnak termékelhelyezést a videóikban, de teljes reklámfilmek beépítése a videókba nem megengedett. Ha a YouTube rendszere olyan videót talál, mely megsérti a YouTube irányelveit, a YouTube a helyzetnek megfelelően megteszi a szükséges lépéseket" - kaptunk tájékoztatást Schuster Richárdtól, a Google kommunikációs menedzserétől.

Ebből kis is derül, hogy a probléma minden bizonnyal az lehetett, hogy Majka és Caramel videói rendes reklámrészletet tartalmaztak, ami nem egyezik a Youtube szabályzatával. Mindkét előadó ugyanannak az elektronikai eszközöket gyártó cégnek a szponzoráltja, így elképzelhető, hogy ugyanaz a reklám akadt fent a Youtube szűrőjén mindkét klip esetében. Majkát azért is érintheti rosszul a tiltás, mert a milliós nézettséget így már nem kaphatja vissza, hiszen újrafeltöltés esetén a számláló is nulláról indul, az eredeti videó azonban a reklámblokk miatt sérti a Youtube szabályzatát. Azóta egyébként felkerült az oldalra a Nekem ez jár, méghozzá az ominózus reklámmal együtt, persze nem hivatalos forrásból, szóval valószínűleg ez is eltűnik majd gyorsan a videómegosztóról.

"The policy does not allow partners to burn advertiser-created and supplied pre-rolls into their content or other commercial breaks where YouTube offers a comparable ad format" - ez vonatkozik Majka és Caramel klipjére a Google support oldala szerint. Magyarra fordítva ez nagyjából annyit tesz, hogy a feltöltőnek nem engedélyezett előre leforgatott reklámanyag elhelyezése a termékbe, ha a Youtube hasonló hirdetési rendszerrel dolgozik. Márpedig a fenti videóban látható bevezető rész erősen hasonlít a Google fizetett hirdetéseihez.

Pár nappal korábban a Youtube-on nagyon népszerű Mr. Busta Páva dal című számának videóját is eltávolították, igaz, ezt hivatalosan gyűlöletkelés miatt. A klipről itt írtunk korábban, valóban elég alpári hangnemben beszél a melegekről egy olyan cég oldalán, amelyik hatalmas kamionnal vonult a legutóbbi Pride-on, és az egyik fő támogatója volt az eseménynek. Egyébként az arcpirítóan rossz Páva dalt pont tegnap töltötték fel újra, és érdekes, hogy ennek a videónak az elején is hasonló reklám látható, mint Majkáékén, igaz, valamivel rövidebb és más cég szerepel támogatóként. Így az is elképzelhető, hogy a piti gengszter rapstílus hazai nagymenőjének videóját nemcsak a minősíthetetlen szóhasználat, hanem a Youtube hirdetési elveinek megsértése miatt is törölték. Mindenesetre ő is búcsút mondhat egymillió view-nak, pláne úgy, hogy az új feltöltőnek annyi esze volt, hogy az alábbi szöveggel rakta fel a klipet: "A MISZTER engedélyével, mivel a sok buzi páva miatt letiltották az eredetit!"


pop youtube hiphop hír majka rap caramel mr busta



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása