2013.11.13. 11:46 – Dankó János

Maguk körül járják a táncot – Fates Warning-lemezkritika

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Fates-Warning-Darkness-in-a-Different-Light.jpgFates Warning - Darkness in a Different Light
(Inside Out)

Ezt talán a legvégén kéne elmondani, de a Fates Warning új lemezéről bizonyosan nem ilyen hosszan emlékeznénk meg, ha az utolsó lemezük óta nem telt volna el majdnem tíz év, és ők is kétévente, erőltetetten adnának ki egy-egy új lemezt, mint a Dream Theater. Ennek az a legfőbb oka, hogy hiába volt dinamikus fejlődési íve a zenekarnak, ez az utolsó két albummal megrekedt, most már ők is maguk körül járják a táncot, hozzák a megszokott elemeket.

A Fates Warning sosem volt olyan népszerű, mint a Dream Theater. Egyrészt mert sosem volt olyan könnyen befogadható. Nem a témahalmozás miatt voltak sosem progresszívek, hanem a sajátosan megragadott hangulattól. Erre legjobb példa az A Pleasant Shade of Gray, aminél kevés mélyebb album van a progszíntéren. Ezután a zenekar elindult egy sokkal hidegebb, távolságtartóbb irányba, ami az egyre ridegebb, technikaorientált társadalom kritikája is volt egyben. A Disconnected és az FWX kissé futurisztikus hangulatával kimerítették a témát, emiatt szomorú kissé, hogy a Darkness in a Different Light is ebből táplálkozik leginkább. Hangulati megújulást szóval senki ne várjon.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez a lemez sokkal emészthetőbb, mint az előző kettő. A keménykedést feloldják néhány lazább dallal, és nem csak kiállásokkal. A Falling például az elképesztően tiszta zeneiségével villantja meg, hogy milyen is a Fates Warning tehetsége, hiába alig több mint fél perc, sőt ez előnyére válik. A záró szám sem tud felmászni ilyen érzelmi csúcsra, pedig tizennégy perce van rá. Az album változatos, van minden, tört ütemek, lassan bontakozó dallamok, morcos riffelés, és a Tool szelleme is meg lett idézve egy dalkezdés erejéig.

Az viszont teljességgel érthetetlen, hogy hogy szólhat ilyen rosszul egy ilyen kaliberű zenekar lemeze, bár valójában sosem voltak azok, akik letaglóztak a vaskos mélyekkel, de azért ez a dobhangzás tényleg méltatlan, a lábdob például valódi erő nélkül puffog. Ha jellegzetes hangzást akartak, az sikerült, de a keményebb részeknél kifejezetten bántja a fület.

Jó lemez a Darkness in a Different Light, el lehet lenni vele, de semmivel sem érezni nagyobb késztetést ezt hallgatni, mint bármelyik korábbi Fates Warning-lemezt. Nem lenne jó, ha csak külső kényszer miatt írnának új dalokat, mint a nagy konkurens, mert ez az életmű van olyan nagy, hogy bármikor lehet turnézni vele. Sosem fog a csapból is ez a zene folyni, a metál szaklapok sem fogják úgy a seggüket nyalni, mint a progvonal legnépszerűbbjének. Nem biztos, hogy így van jól, de akinek ez a hangulatorientált zene jobban fekszik, úgysem foglalkozik ezzel, csak élvezi, márpedig azt lehet, de a nóvumokat ne várja senki.

Szerintünk: (3,5/5)
Szerintetek: (4,3/5)

lemezkritika rock metál progresszív fates warning



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása