2014.02.11. 09:38 – dankógábor

Durva Iron Maiden-jegyárak a neten

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az van a hétfőn bejelentett Iron Maiden-koncert sajtóanyagában, hogy "a jegyértékesítés február 13-án reggel 6 órakor kezdődik. Exkluzív elővásárlási lehetőség a hivatalos Iron Maiden rajongói klub tagjai számára február 12-én egész nap." Ez szinte minden, az esemény kapcsán lehozott hírben benne volt, így nálunk is, ennek ellenére szinte azonnal elkezdett terjedni egy link a neten, ahol ugyan horribilis áron, 30-40 ezer forintért, de legalább azonnal meg lehetett venni a belépőket a júniusi koncertre. Az összeg láttán vagy a zenekart kezdte szidni az egyszeri rajongó, vagy a szervezőt, ki-ki elkötelezettsége szerint, pedig senkit nem kellene. Egyszerűen várni kell a hivatalos árusítás megkezdéséig.

Nem, a link sem illegális oldalra mutat. A webshop egy úgynevezett másodlagos jegypiaci szereplő. Elvileg azért vannak, hogy extra kényelmet biztosítsanak a vásárlóknak a "nehezen beszerezhető jegyekért", illetve többszörös garanciát is vállalnak. Mindenki eldöntheti, hogy neki megér-e sokszoros felárat, hogy ne kelljen sorban állnia a jegyért, vagy bebiztosítsa magát egy esetleges telt házra mindenfajta idegeskedés nélkül. Ráadásul sok olyan hír is terjed a neten, hogy ilyen vásárlás után átverték a vevőket, szóval kockázatot is vállalnak.

Magyarországon viszonylag ritkán fordul elő, hogy pár nap alatt elfogy minden jegy egy arénás koncertre. Nem tudjuk az Iron Maidennél így lesz-e. Ha tippelni kéne, azt mondanánk nem kell remegni a belépőért, lesz még 14-én is, de ki tudja, lehet a két szigetes koncert mindenkit maidenessé tett az országban. Szóval mindenki döntse el, hogy vár-e február 13-ig, és otthon, nyugodtan kinyomtatja, mindenféle sorbanállás nélkül a belépőjét, vagy akkora rajongó, hogy már ma bebiztosítja magát az első sorban, akár ilyen áron is.

A másodlagos jegypiacot amúgy van, aki üzérkedésnek tartja, van aki hasznosnak (utóbbiak általában a fanatikus, jegyhez csak így jutó rajongók). A fentebb emlegetett oldalak hivatalosan azért vannak, hogy összekössék a jegyüket eladó személyeket a jegyre vágyókkal. Hivatalosan bárki eladhatja a saját megvásárolt, de feleslegessé vált jegyét, az ilyen oldalak pedig elvileg biztosítják a vásárlóikat, hogy az ő rendszerűkbe hamis jegy nem kerül, illetve ha kerül is, többszörös visszafizetési garanciát vállalnak. Jól mutatja a piac növekedését, hogy Hollandiában (a linkelt oldal is innen való) már egyesületet is alapítottak az üzlet minél fehérebbé tételére. Ez viszont rendszerint gazdasági és politikai ellenállásba ütközik, szóval a közeljövőben nem várható, hogy az ilyen oldalak kilépnének a szürkezónából.

Az is jól mutatja a hasonló oldalak körüli bizonytalanságot, hogy az Iron Maiden-jegyek nézőtéri beosztása sem felel meg a valóságnak. Ez csak a hivatalos jegyárusítás kezdetén derül ki. Az meg már természetes, hogy a hivatalos szervező semmiféle garanciát nem tud vállalni az ilyen oldalakról vásárolt belépőkért.

FRISSÍTÉS: Alább a hivatalos nézőtéri beosztás és a hivatalos jegyárak. Jegyárusítás a rajongói klubnak 12-én, mindenki másnak 13-án indul az ismert jegyirodákban.

IM_140603_layout.jpeg


vásárlás hír jegy iron maiden



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása