2014.06.30. 09:07 – m.adi

Ezeket a koncerteket várjuk a legjobban a Volton

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Kedden kezdetét veszi Sopronban a Volt Fesztivál a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató öt döntősével, aztán meg sem áll a buli egészen hétfő hajnalig. Alább napi bontásban ízelítőt adunk a programból, és megmondjuk, milyen koncertekre akarunk mindenképp elmenni.

Szerda

A nap headlinere az MGMT, amely 2008-as Szigetes fellépése körül volt a csúcson, olyan dalokkal, mint a Time to Pretend, vagy a Kids. Azóta a duó szándékosan kevésbé slágeres zenét csinál, bár a 2010-es Congratulations és a 2013-as MGMT című album is megmaradt a pszichedelikus vonalnál, és a korai Pink Floyd hatása is egyre jobban érezhető rajtuk. Persze a régi számokat is műsoron tartják, úgyhogy az új, izgalmas dalokkal együtt nagyon jó kis koncertnek nézünk elébe. Alkalmi gitárosuk zenekara, a Kuroma egyébként szintén fellép szerdán a fesztiválon.

A Morcheeba legutóbb tavaly játszott itthon, méghozzá teltház előtt a Pecsában, akkor interjút is csináltunk Skye Edwards énekesnővel. A zenekar jövőre már 20 éves lesz, bár Edwards 2003-2010-ig nem szerepelt benne. Mióta újra visszatért, már két albumot is kiadtak együtt, a másodikat tavaly októberben. Bár lehet, hogy sokan voltak már közületek Morcheebán, biztos, hogy most is egy kellemes, jól eső koncertet fognak adni, ami pont jó lesz arra, hogy meghozza a fesztiválhangulatot.

Aki bulizni akar, annak lesz Icona Pop is szerdán, akik tavaly robbantak be a köztudatba az I Love It-tel.   A hardcore-t képviselő Hatebreedről Nova Rock-os fellépése után azt írtuk, hogy jó fesztiválzenekar, még ha amúgy nem is nagy számok. Fellép még Woodkid, azaz Yoann Lemoine, aki tavaly is telt sátras koncertet adott, idén viszont bejelentette, hogy a Woodkid-projektnek hamarosan vége lesz.

Csütörtök

A fesztivál második napján lép színpadra az oxfordi Foals, ami egészen hasonló utat járt be eddig, mint az MGMT. Ők is 2008-ban jelentek meg egy sikeres és bulizós albummal (Antidote), aztán a következő kettővel másfelé vették az irányt. Az eredeti táncos indierock helyett most már sokkal éteribb, magasztosabb zenéket csinálnak, 2013-as utolsó lemezükről itt írtunk. Az új irány egyelőre nem tűnik túl meggyőzőnek, de a brit közönség így is nagyon szereti a zenekart, az imént említett lemezt (aminek egyébként Holy Fire a címe) például az NME olvasói egy szavazáson az év legjobbjává választották, a Q Magazine szerint pedig ők voltak a legjobb élő produkció 2013-ban. Ezek után persze, hogy kíváncsiak vagyunk arra, hogy mit hoznak ki a különböző stílusú dalokból, pláne, hogy most járnak először Magyarországon.

A további két külföldi nagyszínpados előadót már nem feltétlen tudnánk ajánlani, de mindenesetre az este fő fellépője a 30 Seconds to Mars, akiket nevezhetnénk az új Palcebonak vagy Prodigynek is, annyit járnak már Magyarországra. Bár ennek azt kéne jelentenie, hogy előbbi két zenekar már nem jár, pedig idén mindketten fellépnek a Szigeten. Na mindegy. Jared Letoék teátrális showja után Steve Aoki fog asszisztálni a DJ-pult mögött és előtt, miközben a második színpadon előbb Kaukázus- majd Irie Maffia-koncert lesz, hajnal 1-től pedig a drum ’n’ bass-é lesz a főszerep, előbb a Noisia és a Foreign Beggars közös projektjének számító I Am Legend, majd maga a Noisia lép fel.

Péntek

A péntek esti főműsoridő a Tankcsapdáé a nagyszínpadon, akik 25. születésnapjukat ünneplik meg Sopronban. A zenekarról az utóbbi időben többen is lehozták, hogy nem olyan jók, mint régen, és sokak szerint eladták magukat azzal, hogy női sört reklámoztak. A kritikákra Lukácsék egy tökös dallal reagáltak, új, saját sörük pedig elég jól helyt áll nemzetközi mezőnyben is. Ezek után kíváncsian várjuk, hogy mit fognak mutatni az ünnepi koncerten.

A harmadik napon lép fel Sopronban a Bring Me the Horizon, aminek legutóbbi lemeze kapcsán meglepődve tapasztaltuk, hogy igazából már nem is ciki őket hallgatni. A tinis, emós és deathcore-os elemeket levetkőzte a Sempiternallal a zenekar, amely az ének terén is jelentősen javult, és mostani hangzása leginkább a Linkin Parkhoz hasonlít. Abban viszont már akkor sem voltunk biztosak, hogy a stúdióbeli hangzást át tudják majd vinni a színpadra (különösen Oliver Sykes énekesben kételkedtünk), most majd kiderül.

A harmadik napon egyébként még több említésre méltó külföldi előadó is színpadra lép, köztük a finn rockegyüttes, a Sunrise Avenue, és a dubstep-d’n’b Nero is. A második számú színpadon fellép a laza, reggae-s Milky Chance, a progresszív rockot játszó ausztrál Karnivool, és Birdy is, aki még csak 18 éves, de máris nagyon népszerű.

Szombat

Igazán jónak ígérkezik a Volbeat szombati koncertje. A dán zenekarról azt szokás mondani, hogy a Metallica és Elvis keveréke, de Elvis helyett hasonlították már Johnny Cash-hez is. Mindez annak köszönhető, hogy a metál, a country, a rock and roll és a punk elemeit keverik számaikban, amitől hangzásuk különleges és egyedi lett, még ha nem is változott sokat a banda 2001-es alapítása óta. Legutóbbi lemezükről itt van a kritikánk.

Igazi kuriózum lesz ezen a napon az Afghan Whigs-koncert, Greg Dulli zenekara ugyanis nem elég, hogy 2012-ben újra összeállt, idén 16 év után új lemezt is kihozott Do to the Beast címmel. A kritikusoknak szokásuk az egekig magasztalni az amerikai alternatívrock-bandát, különösen 1993-as Gentlemen című lemezüket, és ez nem is véletlen, mert tényleg nagyon jók, és ehhez képest nem túl ismertek.

Szintén szombaton játszik majd az örökké szomorú és színpadias Hurts, meg a punk pop You Me at Six, akik a saját számaikon kívül csináltak például Lady Gaga- és Foo Fighters-feldolgozást is. Ezen kívül lesz még drum and bass Berlgiumból Netsky jóvoltából, és dubstep Angliából a Modesteptől.

Vasárnap

A hazai fesztiválszezon legnagyobb dobása idén a Volton lesz látható, ami persze, hogy az Arctic Monkeys. Napjaink egyik legjobban futó zenekara még sosem járt Magyarországon, legközelebb az ausztriai Wiesenben koncerteztek tavaly. Az Arctic Monkeys az egyik első zenekar, amit az internet futtatott fel, méghozzá annyira, hogy 2006-os bemutatkozó albumuk rögtön rekordokat döntögetett az Egyesült Királyságban. Ez a lemez ott van a valaha volt legjobb indierock-albumok között, és nem sokkal maradt el tőle a második sem. Ezután viszont a 2009-es Humbug Josh Homme közreműködésével elment egy pszichedelikusabb irányba, és bár ez is jó korong volt, csakúgy, mint a következő, nyersebb Suck It and See, a korábbi sikereket nem tudta velük megismételni az együttes. Tavaly viszont megszületett az eddigi építkezés gyümölcse, az AM, ami már elsőre is nagyon jó album volt, és minden hallgatással csak egyre tökéletesebb lett, annyira, hogy az év végén 2013 legjobb lemezének választottuk. A zenekar most egyértelműen a csúcson van, ha már eddig nem jöttek el Magyarországra, nagy szerencse, hogy most láthatjuk őket.

Alex Turnerék előzenekara a hihetetlenül fiatal Strypes lesz, akikről itt írtunk részletesebben, és akikre már most sokan a rock and roll megmentőiként és az új Beatlesként néznek Angliában. Bár az Ivan & the Parazol-os Beke Istvánnak volt azért hiányérzete, miután megnézte a srácokat az SXSW-n, azért ő is várja a voltos koncertet, mi meg pláne kíváncsiak vagyunk, milyen lesz.

Rajtuk kívül az utolsó napra már csak magyar zenekarok maradtak, lesz például Intim Torna Illegál, Kiscsillag, Vad Fruttik, Anima Sound System és Mary PopKids is (utóbbi a Nagy-Szín-Pad megnyerése okán a nagyszínpadon), az este végén pedig lehet majd még bulizni egyet a Tesco Disco-ra a sátorszedés előtt.


ajánló volt



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása