2017.05.10. 10:51 – Nihil_AK

Meghalt Robert Miles

A kilencvenes évek ikonikus trance-producere 47 éves volt

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

miles-robert-5207d98248d30.jpg

Negyvenhét éves korában, egy közelebbről meg nem határozott betegségben elhunyt Robert Miles, született Roberto Concina, svájci-olasz zenész, producer. Legismertebb dala, a Children a kilencvenes évek végén akkora sláger volt Európa-szerte, hogy még azok is ismerték, akik amúgy egyáltalán nem jártak diszkóba, és azt sem tudták, van-e különbség az eurodance és trance/chill-out között. 

Miles a svájci Fleurier városában született olasz bevándorlók gyermekeként, 1969 november 3-án. Már gyerekként zongorázni tanult, 15 éves korától pedig rendszeresen fellépett DJ-ként olaszországi klubokban, de ilyen minőségében dolgozott rádióállomásoknál is. 1990-ben korábbi megtakarításaiból megépítette saját stúdióját, emellett egy saját kalózrádiót is létrehozott. Bár vitán felül a Children vált legismertebb dalává, köszönhetően többek között annak, hogy az akkori zenetévék - gyűröttebb fejűek emlékeznek olyasmikre, hogy Z+, Viva, és egyebek - műsorában gyakran szerepelt, Miles korántsem nevezhető egyslágeres előadónak, hiszen pályafutása során öt teljes stúdióalbumot készített.

Legutolsó lemeze 2011-ben jelent meg Thirteen címmel, melyen progresszív rock és jazz hatásokat kevert ambient és elektronikus hangulatokkal. A lemezen többek között olyan vendégek kaptak szerepet, mint Jon Thorne, Dave Okumu, vagy a King Crimson főnöke, bizonyos Robert Fripp, de Miles pályafutása során egyébként sem volt ritka, hogy érdekes kollaborációkat kezdeményezzen, lehetett partnere akár a Sister Sledge énekese, Kathy Sledge, akár Bill Laswell, vagy az indiai ütőhangszeres zeneszerző, Trilok Gurtu. Korai halálával az elektronikus zene egyik jelentős, a kilencvenes években felnőtt generáció számára legalábbis ikonikus alakja távozott közülünk.


halál trance chillout elektronika gyászhír robert miles



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása