2017.07.22. 09:17 – Magyar Ádám

A Fishing on Orfű vagy a Bánkitó a jobb fesztivál?

Fishing on Orfű vs. Bánkitó, 2017

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az elmúlt évtizedben született itthon két olyan fesztivál, ami mára már gyakorlatilag kultikusnak számít, legalábbis bizonyos körökben. Mindkettő főleg az értelmiségi és alternatív fiatalokra épít, egy csomó nem zenei programot szervez, családbarátnak mondja magát, és mindkettőt egy tó mellett rendezik meg, festői környezetben. Nem, nem a Balaton Soundra és a Strand Fesztiválra gondolok, hanem a Fishing on Orfűre és a Bánkitóra. Na de melyik fesztivál a jobb? Ebből a posztból most kiderül. 
A képeket a Fishing és a Bánkitó Facebook-oldaláról válogattuk.

Kezdésként le kell szögezni, hogy az összehasonlítás azért nem teljesen fair. Bár szinte ugyanakkor indultak – a Fishing 2008-ban, a Bánkitó 2009-ben –, Bánkon idén nagyjából annyian lehettek kint naponta, mint Orfűn az első években. Ez olyan 3500 embert jelent, amivel Bánk látszólag még hátrébb tart, már ha egyáltalán szeretne még növekedni. A Fishing viszont bár sokat megőrzött kezdeti bájából, egyre kevésbé hasonlít egy kisfesztiválra. Ha viszont a programokat nézzük, az összehasonlítás már abszolút adja magát.

Hol jobbak a fellépők?

A két fesztivál között a zenei kínálatban jó nagy különbség van. A Bánkitó hagyományosan az ismeretlenebb, maximum pár belvárosi klubban felkapott zenekarok kiugrási lehetősége, a Fishing viszont még mindig a kétezres évek második felében a magyaraltert felkaroló Petőfi Rádió akkori kínálatára épít. Az utóbbi pár évben ugyan megjelentek olyan divatos popzenekarok is Orfűn, mint a Halott Pénz, a Punnany Massif vagy a Wellhello, a fesztivál fő fellépői továbbra is évről-évre ugyanazok, vagyis olyan zenekarok, mint a Quimby, a Kiscsillag, a Péterfy Bori & Love Band, vagy a hiperkarma. Ezek közül egyik sem lép fel Bánkon, annyi átfedés viszont van, hogy a Bánkitó leginkább befutott zenekarai, mint a Middlemist Red vagy a Fran Palermo, helyet kaptak a Fishing harmadik számú színpadán, az ötödik számún pedig még többen is. Ha már itt tartunk, Orfűn a bulisátron kívül hét, a Bánkitón hat zenei helyszín van, ebben tehát nincs nagy különbség. A Fishingen azért több a koncert és a fellépő, már csak azért is, mert egy nappal hosszabb, elektronikus zene viszont sokkal több van Bánkon.

Ha a külföldi fellépőket nézzük, akkor elég szoros a verseny. Sőt, hiába hozott el a Fishing idén több olyan zenekart is, ami már megfordult korábban a fesztiválon, ezt az összehasonlítást nálam most a Bánkitó viszi. Azért gondolom így, mert bár a Fishing legnagyobb neve, a Red Fang objektíven nézve népszerűbb zenekar, mint a Bánkitón fellépő Slaves, de már közel sem olyan aktuális. A kisebbek közül ráadásul az A-Wa nagyon, a Picturebooks pedig eléggé jó koncertet adott Bánkon, úgyhogy azzal, hogy a fesztivál ötvenhárommillió forintos költségvetésébe még ez is belefért, megérdemli a győzelmet a Bánkitó.

Melyik helyszín szebb?

Mindkét fesztivál egy tengerszem köré épül, a nevük is utal erre, és bár az orfűi tavat mesterségesen hozták létre, egy fokkal festőibb hely. Na meg nagyobb is, és sokkal jobb strand is tartozik hozzá. A Bánkitón viszont nagyon sokat dob, hogy a fesztivál egy része konkrétan a tóparton van, a stégre épült színpaddal együtt, ami nagyon hangulatos helyszín, és összességében többet ad, mint az orfűi tóban lévő víziszínpad. Nehéz a döntés, mert itt nem arról van szó, mint a mindjárt tárgyalt sátrazásnál, hogy mindkettő rossz, de az egyik kevésbé, hanem arról, hogy mindkettő nagyon jó. Meg szép és nyugis is, de Orfűn valahogy annyira rá tud telepedni az emberre a gondtalanság és a leeresztés érzése, annyira kellemes ott lenni, hogy itt az övé a győzelem.

Hol jobb sátrazni?

Hát, igazából egyik fesztiválon sem túl jó. Kezdjük ott, hogy mindkettő esetében eléggé előre kell gondolkozni, mert a sátorhelyek korlátozottak, és elfogyni is hajlamosak (Orfűn elég korán ráadásul), úgyhogy aki nem akar rendes szállásra költeni, és mindig az események közelében akar maradni, annak jó előre meg kell venni a sátorjegyet, Orfűn 2000, Bánkon 4500 forintért. De ez még a kisebbik gond, vannak alternatív megoldások, főleg a Bánkitón, ahol több távolabbi campinget is igénybe lehet venni, meg ha nagyon tökös az ember akár vadcampingezni is lehet mindkettő közelében. Ami viszont rosszabb, hogy egyik fesztivál helyszínének infrastruktúrája sincs felkészítve ennyi látogatóra, és így elég nomád körülmények várnak ránk. Orfűn egy fokkal gyakrabban van melegvíz a zuhanyzókban, de ott is nagyon ritkán, meg a mosdó is több, így ott általában csak a női előtt van hatalmas sor. Bánkon viszont bár ritkán, de azért a Fishingnél még így is többször találkoztam szappannal, ami azért nem egy rossz dolog. Ha még azt is belevesszük, hogy a bánki Tábornak nem nagyon van olyan pontja, ahol úgy lehet sátrazni, hogy az ember ne azt érezné reggel hatig, hogy a legközelebbi színpad egyik hangfala bent van a sátrában, akkor ezt a kategóriát a Fishing viszi.

Hol jobbak a nem zenei programok?

Ezen a téren mindkét fesztivál erős. Orfűn tavaly óta mozi, idéntől pedig színházi helyszín is van tök jó programmal (bővebben itt írtunk róla), és egy csomó off-programon lehet részt venni, amik főleg a környék látnivalói, ételei és persze italai köré szerveződnek. Ezek mondjuk főleg akkor jó dolgok, ha nincs kánikula, de az utóbbi két évben az volt. Van még valamennyi beszélgetős program is, de ezen a téren Orfű Bánk nyomába sem érhet, ahol annyi civil programot rendeztek idén, hogy csak a felsorolásuk nyolc oldalt vett el a programfüzetből. Egy ilyen beszélgetés, workshop, improvizációs színház, pólófestés vagy akármi ráadásul akkor is simán jó program lehet, ha egy kicsit másnaposak vagyunk, vagy épp baromi meleg van, és egy csomón még úgy is részt lehet venni, hogy az embernek nincs karszalagja (Orfűn a szervezett off-programok nagy része ráadásul fizetős). Bánkon nagyjából az összes jelentős hazai civil szervezet ott van, és a zenén túli programok annyira szerves részét képezik a fesztiválnak, hogy ezen a téren nem kérdés, hogy a Bánkitó nyer. Néhány túrát mondjuk ők is szervezhetnének közeli helyekre, biztos lenne rá igény.

Hol érezheti magát jobban sorosbérencnek az ember?

Bár a Fishing On Orfűről is él egy olyan kép, hogy ott tarisznyás alternatív bölcsészek vannak, a Bánkitóál sorosbérencebb helyet nehéz elképzelni. Eleve ugyanaz a csapat szervezi, mint a nemrég bezárt Aurórát, plusz felvonultatja az összes, a jelenlegi kormány által nem kívánatosnak tartott civilszervezetet, és a korrupció sem véletlenül lett az idei év központi témája. Igazából azon csodálkozom csak, hogy nem szervezett a fesztivál bejáratához tüntetést a Fidelitas, az IKSZ, vagy mondjuk az Identitesz.

Hova lehet vinni a családot is?

Mindkét fesztivál nagyon családbarátnak hirdeti magát, és készül is a gyerekkel érkezőkre. Akik a napközis tábor és a paradicsomleves helyett idén fesztiválozni mentek, azokat Bánkon gyereksátor várta, ahol az óriás társasjáték tűnt a legjobb dolognak, és egyébként több program is kapcsolódott valahogy a fesztivál idei központi témájához, a korrupcióhoz. A Fishingen külön voltak ovis és sulis programok a tó túlsó partján lévő Gyerekbirodalomban, ahol például Dolák-Saly Róbert is adott egy gyerekműsort, amit mondjuk én is szívesen megnéztem volna. Összességében egyébként jóval több családot lehet látni Orfűn, mint Bánkon, és bár mindkettő elég nyugis hely, Orfűn mégis egy fokkal kényelmesebben és szerintem biztonságosabban el lehet lenni egy kisgyerekkel, úgyhogy én inkább a Fishingre vinném a kis trónörököst, ha nem ér rá a nagyi, és sehogy sem bírok otthon maradni.

Hol könnyebb berúgni?

Orfű talán a legbarátibb árlappal rendelkezik a magyar fesztiválok közül, ötszáz forintért lehet bent sört kapni, és a borválaszték is tök jó, megfizethető áron lehet minőségi borokhoz jutni. Aki viszont nem fesztiválárakon szeretne berúgni, annak át kell mennie a tó túlsó oldalán lévő kisboltba, ami kisvonattal és gyalog is vagy negyed óra, és auchanos árakra meg választékra ott sem kell számítani. Ahogy a bánki kisboltban sem, de az legalább a fesztivál bejáratától kb. 50 méterre van, jól tele is szokott lenni mindig. Ha viszont egyszer sorra kerültünk, onnantól miénk a pálya, mert a biztonsági személyzet nem igazán ellenőriz semmit a fesztiválon, úgyhogy kisbolti áron betegre ihatjuk magunkat bent is.

 

Hol lehet jobban csajozni és pasizni?

Ebből a szempontból simán nyer a Bánkitó. Orfűn is van egy csomó fiatal lány és srác, lehet ismerkedni ott is, de a Bánkitón szinte minden adott hozzá. A nappali programok közül például egy csomó arról szól, hogy ismeretlen emberekkel beszélgess, dolgozz vagy alkoss valamit, és ha itt sikerült valakivel nagyon összemelegedni, egy csomó eldugott és romantikus hely van a fesztivál környékén. Ha nappal nem jött össze, akkor este is könnyebb dolgunk van, Orfűn egy bulihelyszínen kívül csak koncertek mennek, azokon pedig nehezebb ismerkedni, mint a Bánkitó bulijain. A Bánkitón ráadásul elég nagy az esély, hogy ha összejön valami, az később is tud folytatódni, mert sanszos, hogy mindketten Budapestre mentek haza.

Na jó, de hol lehet többször bulizni a Despacitóra?

Lehet, hogy rosszkor voltam rossz helyen, de én se a Fishingen, se a Bánkitón nem hallottam a Despacitót. Egyszer se.

Szóval akkor melyik a jobb?

Ahogy az eddigiekből kiderült, nagyon sok hasonlóság van a két fesztivál között, de van azért jó pár különbség is, így pedig nagyjából meg lehet mondani, hogy melyiket érdemes választani az ember aktuális élethelyzetétől függően. Ha a vizsgaidőszak után ki akarod ereszteni a gőzt, jobb, ha a Bánkitóra mész. Egy csomó fiatal lesz körülötted, akik ugyanezért jöttek, és éjszaka itt tényleg lehet bulizni, négy színpadnál reggel hatig játszanak a DJ-k. Nappal pedig abszolút adott a környezet ahhoz, hogy kipihend az előző éjszakát, és még értelmes dolgokat is csinálhatsz, ha magadnál vagy annyira. Ha viszont belefáradtál már a munkába, és szeretnél kikapcsolódni egy kicsit, akkor inkább a Fishing on Orfű a neked való. Orfűnél kellemesebb hely nem nagyon van az országban, baromi jól eső érzés ott lenni, és ha épp nincsen kedved a tíz évvel ezelőtti kedvenc zenekaraid koncertjeihez, tök jól elleszel akkor is, este pedig még aludni is lehet. Ha élethelyzettől függetlenül ki kell hozni egy győztest, akkor a sok hasonlóság mellett a bővebb zenei program szerintem legyőzi a bővebb civil programot, és így a Fishing nyer. De ha megteheted, akkor a legjobb döntés mindkettőre elmenni.


fesztivál fesztiválhangulat fishing on orfű bánkitó



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása