2017.09.27. 15:29 – Lángoló

Töménytelen program lesz idén is a Budapest Ritmón

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

sondorgo_copyright_the_orbital_strangers_project.jpg

A Budapest Ritmo 2017-ben is a meglepő találkozások, egyszeri csodák és felfedezések fesztiválja lesz. 24 koncert, 29 ország fellépői, szakmai konferencia és egy nyolc koncertből álló showcase-nap vár a Hangvető és a CAFe Budapest által idén másodszor bemutatott programsorozaton.

A fesztivál, hagyományainak megfelelően, igyekszik összehozni és elsőként bemutatni a legjobb magyar és külföldi előadók közös produkcióit. Lajkó Félix, a magyar hegedűvirtuóz ezúttal egy lehengerlő lengyel népi-klasszikus vonósbandával, a VOŁOSIval hozza tűzbe a közönséget. A Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band összeállásával a délszláv tamburazene ifjú magyar titánjai a holland klezmer együttessel többszörözik meg a tüzes dallamok erejét. Miczura Mónika, az Ando Drom egykori legendás énekesnője a tunéziai Jawharral lép fel közösen. „Mitsou” és Jawhar találkozása a roma Piaf és a tuniszi bárd duettje, amely elemi gyökerekből teremt új harmóniát. Harcsa Veronika a Transglobal Undergrounddal és a Fanfara Tiranával lép fel a Budapest Ritmo-n. A legendás Transglobal Underground most sem téved: albán rezesbandával alkotnak robbanékony elegyet, amelyet a sokarcú Harcsa Veronika érzékeny hangja árnyal.

Rajtuk kívül Közép- és Kelet-Európa legjobbjai mellett Dél-Amerika és Afrika legaktuálisabb előadói zenélnek majd a város szívében, az Akváriumban három napon át.

Lakatos Móni és Rostás Mazsi unplugged koncertjén először lesz hallható Lakatos Mónika hallgató-lemezének anyaga. Mélyre hatoló dalok egy elementáris hang erőterében. Lesz felszabadult camp, izraeli etno-pop, Radiohead és Nirvana oudon, mindez Shefita előadásában. Az Authentic Light Orchestra fúziós folk-jazz örmény alapokkal és kortárs hatásokkal érkezik, a koncerten Veronika Stadler gyönyörű hangja és válogatott zenészek varázsolnak el.

Kép és hang egyszerre mozog az audiovizuális mágus, Chassol kompozícióiban. Zongora alapú kísérleti jazz elektronikus felhangokkal. A Ponk posztfolklór cimbalom–hegedű–nagybőgő-triója sötét morva balladákkal, punk attitűddel és animált vetítéssel érkezik.

Pere Martínez a kortárs katalán flamenco legkreatívabb szereplője, aki a tradicionális formákat a közönség bevonásával frissíti fel. A zimbabwei Mokoomba mindent belead: rap, ska, soukous, afro-kubai dallamok és saját tonga hagyományuk alkot zseniális örömzenét. Aszimmetrikus bolgár ritmusok várnak az Oratnitza koncertjén, két női hang, didjeridoo és kaval éri el, hogy a közönség önfeledten ropja a bulin. A trópusok lüktetése és édes melankóliája kel életre Lura bársonyos hangján, amelyben gyökerek, életöröm és érzékiség sűrűsödik.

Lesz rock ’n’ roma a belgrádi Kal Band előadásában: dob és gitár frissíti fel a klarinét, hegedű és harmonika hármasát. Boris Kovac vajdasági tangót, édes-bús kabarét mutat be, és jön a Malabi Tropical, erős latin beütésű multikulturális fiesztájával. A karibi ritmusok és a Közel-Kelet találkozik mindenki örömére. Az Äl Jawala tagjai utcazenészként tanulták, mi kell a népnek: két szaxofon, gitár és sok dob; ska, balkan beat és euforikus ugrálás. A legeredetibb énekes-dalszerző Amparo Sánchez és együttese, az Amparanoia a bluestól a boleróig jár be magas ívet.

A klasszikus koncertek mellett DJ-szettekkel is vár az idei Ritmo. A Makossa & Megablast precíz és táncoltató afro-house-zal készül, míg H.A.T. élőben kevert tánckoktélját izzítja saját gyűjtéseiből, így a közönség marokkói gnawa zenészek és brazil adatközlők zenéjére is bulizhat. DJ Akilin electro caribe, salsa és cumbia egyvelegével mutatja meg Venezuela ritkán hallott arcát.

A Budapest Ritmo idén is színvonalas konferenciaprogrammal készül október 5-én és 6-án. Az előadók és kerekasztal partnerek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a résztvevők globális kontextusba tudják helyezni a közép- és kelet-európai nép- és világzenei piacot, képesek legyenek szélesíteni a hazai előadók fellépési potenciálját, illetve komoly szakmai presztízzsel rendelkezzenek. A Ritmo konferenciáján a színtér szereplői nemzetközi szemszögből vitatják meg az aktuális kérdéseket, kihívásokat, kiemelkedő közép-európai fókusszal. 2017-ben témáink között szerepel a turnészervezés a régióban és a tengerentúlon, a világzenei piac kulcsszereplőinek szerepe és kiválasztási mechanizmusa, a zenei oktatás változásai és a balkáni együttesek promotálása. Lehetőség nyílik a zenei piaci és szakmai elit megismerésére, kapcsolatépítésre is.

A fesztivál küldetésének tartja, hogy esélyt adjon a feltörekvő zenekaroknak a szakma és a közönség előtti bemutatkozásra. Október 5-én a Szimplában lépnek színpadra a nemzetközi zsűri által kiválasztott produkciók: olyan magyar és külföldi előadók, akik készen állnak, hogy kilépjenek a nemzetközi piacra. Itt lesz a magyar és bolgár népzenében gyökerező, transzba ejtő Meszecsinka, képek és hangulatok sokasága tűnik elő a mediterrán és balkáni dallamokból építkező kifinomult jazzben, Tomáš Liška bandájának előadásában. Az EtnoRom igazi roma zenét játszik: virtuóz, szenvedélyes, és rengeteg hatást asszimilál. A moldvai és gyimesi alapokon lüktető fúvósbanda, a Csángálló táncra és tudatmódosításra alkalmas fiatal népzenét játszik dobbal és harmonikával. Katarína Málikova jazzel, elektronikával és sanzonokkal átszőtt dallamokkal, míg a horvát–bosnyák–szerb Franolić–Jovanović-Ćulap trió balkáni és indiai népzenei gyökerű, meditatív muzsikával érkezik.


hír világzene cafe budapest budapest ritmo



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása