2017.10.10. 14:44 – Lángoló

Ma este Der Weg Einer Freiheit a Dürerben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

der_weg_einer_freiheit_band_photo_interview.jpg

Október tizedikén, azaz ma este Budapestet is eléri a jelenlegi extrém zenei színtér egyik legkomolyabb turnéja. Nem csak visszatér Budapestre a Season Of Mist kötelékeibe tartozó, a Dissection- vagy a Sacramentum-féle riffközpontú, egyszerre dallamos és agresszív black metált játszó Der Weg Einer Freiheit, akik két kiváló előzenekart is hoznak magukkal. Egyikük a Relapse Records pionírja, az Allman Brothers-féle ikergitáros déli rockot progresszív hatásokkal és death metallal kombináló Inter Arma, a másik pedig a francia Regarde Les Hommes Tomber, akik az éjsötét sludge, a black és a poszt metál háromszögéből kiindulva alapozzák majd meg az este hangulatát kíméletlen szonikus terrorjukkal. További információk a rendezvényről a hajtás után! 

Az 1994-ben, Svédországban alakult Der Weg Einer Freiheit... kezdhetnénk akár így is a szöveget, hiszen a német trió zenéjét hallgatva alig tűnne fel valakinek a kis hiba. A 2009-ben alakult zenekar bevallottan a black metál második generációjának elsöprően agresszív, dallamos riffekben és blastbeatekben tobzódó és északian fagyos-melankolikus atmoszférával bíró világát idézi meg. Dissection, Dawn, Sacramentum, Dark Funeral – a sor a végtelenségig folytatható. Számos kortársuktól eltérően viszont a Der Weg Einter Freiheit több, mint egy tisztelgés a nagy elődök előtt; pont annyira formálják a maguk képére a hatásokat, hogy az több legyen szimpla múltidézésnél.

Jó helyről meríteni természetesen bármelyik zenekar tud, azonban kevesen képesek olyan magas technikai színvonalon kivitelezni az ötleteiket, amelyen a négy tag. Tobias Schuler dobost rendszeresen a műfaj legjobb zenészei között említik, akárcsak a gitárosból a második album óta énekessé is előlépett Nikita Kampradot. Ezek tudatában nem meglepő, hogy a tavalyelőtt megjelent harmadik lemezt, a Stellart már a metál egyik legnagyobb becsben tartott kiadója, a francia Season Of Mist adta ki. A Der Weg Einer Freiheit tavaly már bizonyította, hogy bármilyen körülmények közt képes megteremteni a rájuk jellemző, súlyos és sötét atmoszférát – és semmi okunk sincs azt hinni, hogy októberben kudarcot vallanak majd.

„Inter arma silent leges”, avagy a háborúban hallgatnak a múzsák. A magát a Cicerónak tulajdonított szállóige után elnevező zenekar a kurrens extrém zenei színtér egyik legkülönlegesebb együttese. Talán a bázisuknak számító város miatt: Amerika keleti partján mindig is erősebben jelen voltak az európai hatások, de Virginia ezen belül is egyfajta átjáró volt a déli tradíciók és a már említett tengerentúli kultúra között. Az Inter Arma esetében ez pedig azt eredményezte, hogy nem idegenkednek sem az ikergitáros déli rocktól vagy a David Gilmourt idéző elszállásoktól sem, de a zenekar rajongói is joggal feltételezhetik, hogy az öt tag sokat pörgette a Darkthrone, a Led Zeppelin vagy épp a Sleep lemezeit is. Vagy ahogy a Pitchfork kritikusa fogalmazott: „az Inter Arma egyszerre próbál meg a világ legsúlyosabb és legszebb zenekara lenni és nagyrészt sikerül is neki”.

Eddigi három lemezük - különösen a tavalyi Paradise Gallows - igazi monstrum, olyan kiérlelt és a különböző hatások ellenére is egységes és felvillanyozó hallgatnivaló, melyet a náluk sokkal régebb óta pályán lévő bandáktól várna az ember. Nem véletlen, hogy a legtöbben már most a Neurosishoz vagy a Swanshoz hasonlítják őket: hozzájuk hasonló kompromisszummentességgel állnak a zeneíráshoz, és mivel ismerik az erősségeiket, csúcsra is járatják azokat, különösen élőben. Egyszerre kifinomult és megfékezhetetlen, brutális mégis érzékeny, stílusokon átívelő művészet az övék – és biztosak vagyunk benne, hogy még mindig csak az út elején vannak.

Az este harmadik fellépője a nevét az azonos című francia film után elnevezett Regarde Les Hommes Tomber lesz. Esetükben elég lehetne annyi is, hogy nem kisebb kiadó szerződtette őket, mint a Les Acteurs de l'Ombre Productions, de továbbmegyünk: a Bölzer vagy a Neurosis rajongóinak bőven van miért odaérniük a kezdésükre. A poszt-black metál és a sludge határán egyensúlyozó banda olyan sötéten örvénylő hangorkánnal fogja bevenni az Ajtósi Dürer sort, ami mindenki számára validálja majd a turnén betöltött szerepüket.

További információk a rendezvény Facebook-eseményén


programajánló koncert black metal phoenix music der weg einer freiheit inter arma extrém metál regarde les hommes tomber poszt black



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása