2009.03.13. 10:00 – mista

A legmenőbb kövér, leszbikus énekesnő és zenekara a Petőfin

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ha a múlt héten azt írtuk, szinte már örülünk, akkor most kifejezetten örülünk annak, ami ma este tizenegy és éjfél között fog szólni hazánk egyetlen hosszútávon elviselhető, mi több, kifejezetten hallgatható országos rádióadóján az MR2-n. Merthogy a The Gossip egyik koncertje lesz az Elevenben ekkor. Ajánljuk!

Az amerikai The Gossip zenekar énekesnője az a Beth Ditto, aki amellett, hogy a kétezres évek egyik legjobb énekhangjával rendelkezik, igen testes és bevallottan leszbikus is, így többek között ennek köszönhetően a nálunk kevésbé ismert háromtagú bandával tőlünk nyugatra viszonylag gyakran foglalkozik a zenei sajtó. Persze nem csak emiatt érdekesek, hanem - sőt inkább - például azért, mert ők követték el minden kétséget kizáróan 2006 egyik legjobb számát Standing in the Way of Control címmel, amire egyébként a Soulwax készített egy még az eredetinél is jobb, nagyon dögös remixet.

A The Gossip 1999-ben alakult és mostanáig három albumot hoztak össze, legutóbbit - az előbb említett számukkal azonos címmel - 2006-ban adta ki akkori kiadójuk, a független Kill Rock Stars. Ezt követően 2007-ben a Sony Music Label Group tagjaként működő, így már a nagyon nem független, viszont kifejezetten homoszexuális, biszexuális és transznemű zenészeket foglalkoztató Music With A Twisthez igazoltak. Az elmúlt években az énekesnőre irányuló egyre intenzívebb médiafigyelemmel nagyjából párhuzamosan (aminek egyik ékes példája, hogy az NME 2006-ban a popzene legkúlabb személyiségének választotta Dittót) a zenekar egyre több meghatározó nemzetközi fesztiválon lépett fel, 2007 végén pedig Rick Rubin producerrel együttműködve kiadták a Live in Liverpool című limitált példányszámú, csak Ausztráliában megjelenő koncertlemezt, amit aztán 2008 tavaszán dvd-vel kibővítve az Egyesült Államokban is piacra dobtak.

A kilencvenes évek végén punkzenekarként indult The Gossip zenéje mára egyszerre vegyíti a sodró lendületű, energikus punk elemeket némi indie rock-, soul- és dance-hatással, mindez pedig egy kövér, nagyszájú, leszbikus, feketetorkú fehér énekesnővel és az általa előadott tökös, odamondós, konkrét politikai és társadalmi üzeneteket sem mellőző szöveggel kombinálva olyan végeredményt alkot, amit egész egyszerűen a mai popzenében nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az MR2 weboldalán a következő sorokat találtuk, a zenekar valahol egyszer ezt mondta önmagáról: "Azért alapítottuk meg ezt az együttest, mert unatkoztunk. Missziónk, hogy mindenkit táncra késztessünk, de ha nem akarjátok, otthon is maradhattok és hallgathatjátok a régi idők ódivatú rádióit."

Ma este - hasonlóan a múlt heti The Wombats-koncerthez - a zenekarnak a svájci RSR rádió által rögzített, a francia Eurockeennes fesztiválon elhangzott koncertjét adja az MR2.

The Gossip - Jealous Girls

The Gossip - Listen Up!


indie nme punk pop rock videó hír program electro mr2 the gossip



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása