2009.11.11. 15:20 – enba

Utolsót üvöltöttek

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

F.O. System - Utolsó üvöltés
(Alexandra Records)

A F.O. System zenekart nem hiszem, hogy különösebben magyarázni kéne azoknak, akik jobban rajta vannak a dark-vonulaton - persze nem a metálos felhangokkal gazdagított verzióján, hanem az olyan old school zenekarok fémjelezte irányon, mint a Systers Of Mercy vagy a Mission - akik pedig kimondottan nem kattannak a stílusra, azoknak úgyis fölösleges lenne. Hogy a kötelező biográfia ne maradjon ki, azért néhány mondat: a F.O. System a legendás, Golgota téri Fekete Yukból nőtt ki a legelső és mai napig legkultikusabb dark-zenekarrá még bőven a nyolcvanas években: koncerteztek a stílus olyan nagyjaival, mint a New Model Army és a Christian Death, hogy aztán egy nagylemez, (F.O. System 1990) után bemondják az unalmast. Azóta a gyakorlatilag beszerezhetetlenné vált nagylemezük kultikus kiadvánnyá vált, a klasszikus felállás tagsága közül pedig Jerabek Csaba basszusgitáros összehozta a hasonló vonalon mozgó Maskot, míg Mátyás Attila gitáros/énekes előbb a teljesen más zenét játszó Sex Action soraiban lett rocksztár, később megcsinálta a F.O. Systemhez már inkább hasonlító Agnus Dei-t - amelynek egy lemez után szintén vége lett - mostanában pedig egyrészt az új felállással visszatért Sex Action soraiban ügyködik, másrészt pedig Mátyás Attila és Barátai néven adogatja ki szorgalmasan a szólódolgait.

A F.O. System több mint tizenöt év elteltével alakult újjá néhány koncert erejéig - játszottak többek közt a Petőfi Csarnokban és a soproni Volt feszten is - és az mindenképpen becsülendő a zenekar tagjaiban, hogy nem lovagolták meg túl erőltetetten az elmúlt tizenöt évben rajtuk ragadt kult-státuszt. Ennek a kiadványnak az az apropója, hogy a F.O. System, a zenekart idézve beláthatatlan időn belül nem tervez újabb fellépést, tehát afféle végleges búcsúról van szó, még akkor is, ha nem zárják ki az ismételt koncertek lehetőségét. Búcsúkiadványnak pedig több mint korrekt ez a gyönyörű, digipak-szerű csomagolásban megjelent dupla - DVD-t és CD-t is tartalmazó - anyag, amely a zenekar utolsónak mondott, 2009 február 21-i koncertjét volt hivatott megörökíteni. A koncertlemezen és a DVD-n egyaránt tizennégy-tizennégy dal szerepel: a kimondottan jó hangzású koncertfelvétel önmagában is élvezhető, a DVD-n pedig néhány riport is bekerült a számok közé.

Két apró gondom van a DVD-vel: egyrészt az extrákat tartalmazó menü kissé sovány - fotógalériákon és az Utazás című dal videoklipjén kívül semmi, pedig teljesen logikus lett volna legalább mp3-ban feltenni rá a debütlemez anyagát - a vágások pedig, pláne a zenéhez képest néhol túl gyorsak, kapkodósak. Az viszont tökéletesen lejön, hogy a F.O System olyan időtálló dalokat írt még bőven az átkosban, hogy azok a mai napig megállják a helyüket. Indokolt lenne újra kiadni azt az első albumot.

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (5/5)

lemezkritika rock dark fo system



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása