2009.12.13. 10:28 – _fá_

Rocksztárrá vált öltönyös fiatalok

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Franz Ferdinand @ Bécs, Gasometer, 2009.12.11.

A Franz Ferdinand nyáron VOLTot is érintő turnéjának utolsó állomása volt a bécsi. Titkon számítottam valami tipikus „utolsó állomásos” megmozdulásra, de tudtam, hogy már csak a soproni produkció megismétléséért is érdemes kilátogatni a Gasometerbe. Kis tájékozódási zavar után végül sikerült odatalálni (az osztrákok nem szoktak kiplakátolni dolgokat?), kiállni a hosszú, altisra szabott lányokkal, és 15 évesnek öltözött fiúkkal teli sort, eltűrni, hogy az osztrák szekusok a hazai kollégáiknál jóval kedélyesebben, ám sokkal komolyabb alapossággal motoznak meg (még jogi tanácsadóm tollait is elvették baszki, mivel szúrni lehet vele), és már be is kerültünk.

Mint korábban megtudtam, a turné eddigi állomásaival szemben ez alkalommal nem valami király másod-harmadvonalas társulat lép fel a skótok előtt, mint pl. a Cribs, hanem az 1000 Robota nevű míves német indie-zenekar, amiknek a myspace-es dalaik hallatán egyből tudtam, hogy az a sorsuk, hogy átsörözzem a kapott egy órájukat. Nem sokkal rosszabbak, mint brit pályatársaik többsége, csak pont annyival, amennyivel a német nyelv idegesítőbb az angolnál.

Aztán nagyjából a kiírt 21:15-ös kezdéshez igazodva, mikor már az összes roadnak sikított az amúgy szépen megtelt Syma-méretű terem, megérkeztek a skótok, belekezdtek a No You Girlsbe, ami után kiderült, hogy a Franz Ferdinand a 21. század legegységesebben magas színvonalú életművével rendelkezik eddig. A megszólalás remekre sikerült, egyedül az ének volt néha kicsit csendes, ez azonban nem zavarhat egy olyan koncertet, aminek gyakorlatilag minden dala arra lett kihegyezve, hogy a közönséget gátlástalan ugrálásba lökdösse. Meglepetések nem voltak, a soproni szett óta nagyon helyesen felvették a listára a Tonight lemez egyik legjobb dalát, a Live Alone-t, de a lényeg természetesen azon volt, hogy mennyire lehet egy ennyire végletekbe menően laza zenekarnak ilyen professzionális körítést adni. Hiszen a közös dobolásra nem véletlenül került oda az a mini-dobszerkó, és már azt is tudjuk, hogy a koncert végén elhangzó Lucid Dreams vad elektróba hajló részében sincs semmi valódi spontaneitás. Viszont a sokszor előadott koreográfia annyira hibátlanra lett összehozva, hogy a néző el tudja hinni, hogy a Franz Ferdinand csak neki játszik, személyre szabott show-t. Alex Kapranos pár év alatt egy jópofa öltönyben fellépő fiatalból igazi rokksztárrá vált, aki megteheti, hogy lazán dobálja a gitárját, és a közönséggel sem kötelező kínosan sokat kommunikálni, mivel már ott tart, hogy semmiféle seggnyalásra nem szorul rá, ám magabiztosan énekelteti a publikumot ott, ahol ennek tényleg helye van. A külön élmény mégis Nick McCarthy gitáros mozgása, aki úgy két akkordon kívül nem sokat foghatott le, viszont ezt olyan retardált mozgással tette, hogy akár reggelig elnézte volna az ember. Gitározni nem tudni, mennyire tud, de ez nem is érdekes, koncert van, nem gitáróra.

Az osztrákok kaptak pluszt is, mivel a Franz tervezett feldolgozás EP-jéről eljátszotta az LCD Soundsystem All My Friendsét, ami mondjuk nem egy vad vállalkozás, mivel a dal eleve olyan, mintha nekik lett volna írva – természetesen nem sikerült elrontani.

A már említett Lucid Dreamses elektrózás zárta a bulit, ami csak bizonyította a tényt, hogy a Franz Ferdinandot voltaképpen legalább hetente megnézném. Nem akartak világot megváltani, nem akartak semmit sem mondani a világ állásáról, mindössze egy jól körülírható céllal érkeztek Bécsbe: szórakoztatni párezer embert.

(A képeket a Volton készítette Barakonyi Szabolcs)

Szerintünk: (5/5)
Szerintetek: (3,7/5)

indie franz ferdinand bécs koncertbeszámoló



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása